Suze i smij, trud i znoj, kamen i murtila, glende i batude iz kaštelanske prošlosti

Igrokaz na kaštelanskoj čakavštini “Nije sve u šoldiman, jema ništo i u jubavi” i šaljive crtice iz kaštelanske prošlosti u izvedbi djece, starinske kaštelanske glende i batude u izvedbi Ivice Žegarca-Žutog te šaljive točke Dramske grupe “Proložac” i ove su se godine pokazale kao dobitna kombinacija za privlačenje velikog broja posjetitelja na “Večer kaštelanski glendi i batudi”, koje je Gradska knjižnica Kaštela organizirala po peti put. Baš kao i prethodnih godina, i ove je godine prostor Gospojske štrade bio premalen za primiti sve gledatelje željne smijeha, koji su u Kaštel Sućurac stigli iz svih Kaštela i okolnih mjesta, kako bi uživali u “funcutarijama, glendama i batudama naši’ stari”.

Večer je započela autorskom skladbom “Oda Sućurcu” sućuračkog kantautora Denisa Šiklevskog, koji je emotivnom izvedbom pjesme i stihovima “ovo je raj u malom, na malo zemlje sve je stalo” sažeo svu svoju ljubav prema rodnom mjestu, pri čemu je pobrao veliki pljesak brojne nazočne publike, među kojom je bila i dogradonačelnica Jadranka Matok-Bosančić.

Izvedbom igrokaza na kaštelanskoj čakavštini “Nije sve u šoldiman, jema ništo i u jubavi” (autorica teksta: R. Dobrić) uz pjesme “Vilo Velebita”, “Kad si bila mala Mare” i ostale, potpuno oduševljenje i salve smijeha i pljeska od strane gledatelja dobili su mladi glumci, koji su glumili ispred romantične i u starinskom duhu uređene kućice u Gospojskoj štradi, čija je vlasnica, gđa. Anamarija Kelava i ove godine “potpisala” scenografski dio posla “5. Večeri kaštelanski’ glendi i batudi”.

Kamena kućica (okružena kamenim zidinama kule nadbiskupa Gualda podignute 1392. godine i drevne Nadbiskupske palače, sjedišta i ljetnikovca splitskih nadbiskupa od 15. stoljeća) sa starinskim skalinama, zelenim škurama, tiramolom sa starinskom odjećom i pitarima s điranima, čuvarkućom i murtilom, a ispred kuće stari drveni stol prekriven “tavajon s bronzincen, mlincen za kafu, latenin pijatima, bocunon, petrolejkon i žmuliman sa sućuraškin crnin vinonon” – predstavljali su najbolju moguću scenu, uz pomoć koje su mladi glumci publici dočarali kako se u Kaštilima živilo u stara vrimena.

Vjernim povratkom “u nika stara vrimena, kad se živilo u zajedništvu – uz rad, trud, znoj, tugu, veseje, plač, smij, uncutarije, glende i batude te svađon, korteđavanjen i pismon “ispo’ ponistre” mladi glumci: Roko Kraljević, Anja Katalinić, Anton Jerkunica, Antea Jurlin, Frane Maleš, Roko Jerkunica, Ivan Siničić, Nevena Kovač i Mia Elez su među gledateljima izazvali oduševljenje, koje je postalo i još jače, kad su im se u finalu igrokaza pridružili i mladi plesači i svirači iz KUD-a “Putalj”, otplesavši kaštelanski šotić te odsviravši i otpjevavši zajedno s glumcima završnu pjesmu “Ćiribiribela Mare moja”.

Večer kaštelanski glendi i batudi_2_2017_GKK

Prvi dio večeri nastavljen je uz pjesmu Lane Rubelj, pri čemu je mlada kaštelanska pjevačica dobila ogroman pljesak publike, te izvedbom glende iz sućuračke prošlosti “Za Ajduka i Rvajsku” u izvedbi Nevene Kovač (autorica teksta: R. Dobrić), nakon čega je ravnateljica GKK R. Dobrić uputila zahvalu djeci, oditeljima, KUD-u Putalj te gospođama Anamariji Kelava i Marijani Jerkunica, koje su se „vođene velikom ljubavi prema svome rodnome mjestu, volonterski i u potpunosti nesebično uključile u organizaciju „Večeri glendi i batudi”:

Drugim dijelom večeri i ove je godine “vladao” Ivica Žegarac-Žuti, koji je, kazivajući na samo sebi svojstven način kaštelanske glende i batude iz “najstariji vrimen”, ponovno oduševio publiku, baš kao i svih ranijih godina. Tako se „sućuraški meštar o’glendi i batudi“ i ove godine dokazao kao najvrsniji poznavatelj šaljivog dijela života starijih generacija Sućurana i Kaštelana.

Ogroman pljesak i gromoglasan smijeh, koji su uslijedili nakon svakog od četiri nastupa Ivice Žegarca-Žutog, nastavili su se i nakon što su se za za “stari sućuraški stol” u Gospojskoj štradi smjestili glumci Dramske grupe “Proložac”, koji su izveli tri urnebesne šaljive točke.

– Vaša nasmijana lica govore više od riječi, a upravo zbog smijeha, koji je najbolji lijek za sve, i organiziramo ovo događanje. Mislim kako je postignut i drugi glavni cilj – očuvanje kaštelanske nematerijalne kulturne baštine uz pomoć pisme i starinski glendi i batudi, koje nam mnogo govore o nekadašnjem načinu života naših starih i tradiciji. – istaknula je ravnateljica GKK zahvalivši brojnoj okupljenoj publici na stalnoj potpori.

Nakon dvoipolsatnog događanja prepunog smijeha i dobrog raspoloženja, peta Večer kaštelanski’ glendi i batudi zaključena je uz zahvalu R. Dobrić svima koji su bili uključeni u organizaciju te nastupom Lane Rubelj, koja je brojnu okupljenu publiku izvedbom pjesme “Zemlja dide mog“ podigla na noge, pri čemu su joj se u pjesmi pridružili svi nazočni.

Izvor: GKK / hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content