Otkrivena spomen-ploča heroju Domovinskog rata Goranu Kliškiću

„Pored ove spomen ploče moga lipotana prolazit ću svaki dan, a pozdravit ću ga onako kako to radim već dvdeset i pet godina“, rekao je operni prvak i otac splitskog heroja Gorana Kliškića nakon što je danas, na sinov rođendan i u povodu 25. obljetnice njegove pogibije, otkrio spomen-ploču na pročelju zgrade Klaićeva poljana 1.

Spomen ploča je uradak akademskog kipara Kažimira Hraste, a postavljena je na kući u kojoj se rodio i živio do svoje prerano prekinute mladosti dragovoljac Domovinskog rata iz 1991. i prvi zapovjednik Izviđačko-diverzantskog voda 4. gardijske brigade,pukovnik ZNG-HV, Goran Kliškić.

Nakon himne Lijepa naša koju je izveo Dječji zbor „Srdelice“ o ratnom heroju Kliškiću govorili su njegovi suborci, a naročito emotivan govor je imao Ivan Lela koji je pokojnoga Gorana nazvao titanom 4. gardijske brigade.

Prigodna obraćanja imali su i Dragan Primorac kao prvi i jedini trener Gorana Kliškića u taekwondou, te gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Izvor: split.hr

1 comment

  1. MARKO

    Slobodna Dalmacija je ovom događaju dala poveći prostor. Andrea Perić se izruguje cijelom događaju, pa i poginulom Goranu Kliškiću i njegovom od tuge shrvanom ocu, kao i svima nazočnima. Tako možete pročitati:

    … Čitavih sat vremena, nadahnuti govornici smjenjivali su se za mikrofonom, a oni su se došaptavali, divili širini osmjeha poginulog borca na fotografiji u prirodnoj veličini, opipavali prstićima i uspomene s taekwondo turnira, poslagane uza zid. Razigrana curica s autićem u rukama, valjala se ispred TV kamera kad je Kliškovićev otac Ratimir stao za mikrofon.
    … Goran je dao život, kao i mnogi drugi, ali na poseban način, spašavajući suborca – nadahnut je bio Lela, pustio je i pokoju suzu. Na dječjim licima vidjelo se da im nije to bilo po volji.
    …. Do Bobana je došao branitelj Jozo Matić. Proćakulali su, pa ga je ovaj zamolio da ode. Prožeo se miris citrusa, onog umjetnog, iz vlažne maramice s kojom je Primorac dezinficirao ruke.
    Branitelji i majke poginulih junaka počeli su se razilaziti, a Srdelice su se, sretne, nakon sat vremena u stavu mirno, razbježale na sve strane. Ostala je, tek, iza njihovih leđa, jedna spomen-ploča.

    Nije bilo dovoljno dati život za domovinu. Danas, nakon 25 godina, u državi za koju je dao život, njegov otac mora trpiti ovakvo izrugivanje izvjesne nazovi-novinarke, ali i novine Slobodne Dalmacije.

    Ljudi, dajte bar prestanite čitati SD, to ime joj niti ne pristaje.

Odgovori

Skip to content