Banke sve profitabilnije, otvara se prostor za smanjenje kamata.

NAJLAKŠE PREBRODILE KRIZU

Pozitivni pomaci otvaraju prostor za daljnje smanjenje kamatnih stopa no povećani troškovi formiranja rezervacija za gubitke još uvijek onemogućuju hrabrije natjecanje u snižavanju kamatnih stopa, kažu u HUB-u.

 

Aktivnost i profitabilnost hrvatskih banaka pokazuju prve znakove rasta, a zaustavljanje pada dobiti banaka otvara prostor za daljnje smanjenje kamatnih stopa, rečeno je na predstavljanju Analiza Hrvatske udruge Banaka

Rast kredita poduzećima od oko 9 posto godišnje (između lipnja 2010. i lipnja 2011.) vrlo je dinamičan, među najvećima u Europi, te pomalo začuđuje s obzirom na stagnaciju ekonomije i brzi rast kredita državi, ocijenio je direktor HUB-a Zoran Bohaček. Takav trend pokazuje da su banke voljne preuzeti sve više rizika pri kreditiranju tvrtki, a na to povoljno utječe približavanje Hrvatske EU-u, što pomaže dugoročnoj stabilnosti, smatra Bohaček.

Krediti stanovništvu uglavnom stagniraju, što je jasna posljedica krize, dok depoziti rastu. Kod poduzeća je obrnuto – uslijed rasta nelikvidnosti depoziti se smanjuju, a krediti rastu. Oporavlja se i profitabilnost banaka tako da je rast dobiti u prvoj polovici godine iznosio 14,4 posto, što je u skladu s rastom dobiti vodećih kompanija iz sastava indeksa CROBEX. No, ukupna dobit bankarskog sektora u prvih šest mjeseci od 2,1 milijarde kuna još uvijek je manja od dobiti same Ine, koja je iznosila 2,5 milijardi kuna.

Pozitivni pomaci otvaraju prostor za daljnje smanjenje kamatnih stopa koje su u padu još od trećeg kvartala 2009. godine, no povećani troškovi formiranja rezervacija za gubitke (rast od 29 posto u donosu na prvo tromjesečje 2010.) još uvijek onemogućuju hrabrije natjecanje u snižavanju kamatnih stopa. Međutim, upravo u tom segmentu su najveće rezerve za rast dobiti i smanjenje kamata, napominje Bohaček.

Odgovori

Skip to content