Poslanje Udruge – kraća verzija

Hrvatska udruga Benedikt okuplja vjernike laike koji u kulturnom i društveno angažiranom djelovanju promiču temeljne kršćanske i opće društvene vrijednosti, te se zalažu za očuvanje hrvatskog identiteta jednako kao i europske kulturne baštine. Uzor u kulturnom djelovanju udruga pronalazi u liku Sv. Benedikta iz Nursije, zaštitniku Europe koji je križem, knjigom i plugom postavio temelje buduće europske kulture.

Različitim aktivnostima koji uključuju organiziranje tribina, manifestacija i različitih kulturnih i medijskih programa udruga promiče dostojanstvo ljudske osobe, kulturu života, obiteljske vrednote, očuvanje hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta, afirmaciju prava, cjeloviti razvoj pojedinca i boljitak svih građana Republike Hrvatske.

Veliku pažnju udruga posvećuje zaštiti nacionalnih vrijednosti i promicanju zdravog patriotizma, a u svom djelovanju različitim temama iz hrvatske povijesti i Domovinskog rata.

U cilju razvoja civilnog društva, slobode i demokracije, udruga poziva članove u kulturnom i medijskom angažmanu na etičko i odgovorno djelovanje, borbu protiv nesloge i mržnje, društvene apatije i inertnosti. Članovi su pozvani na hrabro svjedočenje i zalaganje za one vrijednosti koje se temelje na bogoljublju, domoljublju i čovjekoljublju.

Udruga gradi mostove suradnje s različitim udrugama i organizacijama u cilju promicanja zajedništva i jedinstva hrvatskog naroda, kao i povezivanja domovinske i iseljene Hrvatske.

Pod geslom ora et labora udruga pruža članovima i prijateljima cjelovitu moralnu i duhovnu pomoć kako bi bili osposobljeni za izazove s kojima se susreću u osobnom, obiteljskom i društvenom životu.

Djelatnosti

U cilju provođenja svog poslanja udruga se bavi aktivnostima koje promiču narodni i kulturni identitet u pod¬ruč¬jima umjetničkoga, znanstvenog i duhovnog stva¬ra¬laštva, gospodarstva i javnoga života.

Proučava i njeguje hrvatsku baštinu, promiče inovacije, kreativna i znanstvena dostignuća, ljudska prava, kulturu života.

Organizira tribine i seminare, glazbene i scenske priredbe, književne i pjesničke večeri, znanstvene skupove, humanitarne akcije, hodočašća i izlete.

Svake godine udruga priređuje dvije velike manifestacije:
– Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju
– Festival kulturnog aktivizma VIDIK-fest

Sjedište:
Hrvatska udruga Benedikt,
Dubrovačka 15, Split

 

Više o ciljevima HUB-a:

Poslanje Hrvatske udruge Benedikt

Statut Hrvatske udruge Benedikt

Odgovori

Skip to content