Falsificirane teze o Isusu i Magdaleni nisu od jučer i uvijek dolaze iz istog miljea

Tko normalan teze iz Da Vincijevog koda, romana Dana Browna, uzima ozbiljno i nije baš pri zdravoj pameti, i toliko „normalan“, prvenstveno radi se o ROMANU, dakle, popularnom štivu koje je kao takvo relevantno za plažu, ljetnu razbibrigu koja nikada nema veze sa stvarnošću, uostalom, utemeljen je na prevari. {jathumbnail off}

Naime, jedan francuski “istraživač” u jednu knjižnicu je postavio “dokumente” koji govore o “velikim meštrima”  14 godina kasnije sam je te “dokumente” “otkrio” i postao slavan, svjetska senzacija.  Dakle, Dan Vincijev kod jednako je uvjerljiv koliko i Trnoružica, kada hrvatski mediji spominju “teze iz Da Vincijevog koda kao vjerodostojne onda to oni čine kako bi vam “oteli” novac iz džepa, odnosno prevarom vas natjerali da kupite bljuvotine koje govore o Crkvi koja nije onakva kakvom je poznajemo, ali ne toliko o Crkvi koliko o Isusu o kojem smo vjekovima učili, a onda je došao Dan Browin i otkrio “pravog Isusa“,  pritom zaradivši milijune dolara. Dan Brown vjerodostojan je koliko i tajkunsko novinarstvo Nine Pavića,  otprilike su iste teze zastupljene u  Jutarnjem listu kada pišu o uspjesima aktualne vlasti.  Dakle, govorimo o fikciji.

Naime, nedavno pronađen fragment papirusa iz četvrtog stoljeća poslije Krista navodno baca ‘sjenu’  na crkvenu dogmu prema kojoj kršćanski mesija nije bio u celibatu, tvrdi stručnjakinja sa Harvarda. Stručnjakinja za što? Svjedok vremena, aktualni sudionik zbivanja iz 1. stoljeća nove ere?  “Stručnjakinja” tvrdi kako je  središtu fragmenta se nalazi nekoliko fraza koje tek sugeriraju da je Isus bio u braku s Marijom Magdalenom. Koji to dokazi koji sugeriraju vezu između Marije Magdalene i Isusa Krista? Isus govori ‘moja žena’ koju brani od kritika te im kaže kako će ‘ona biti njegova učenica’. Dva reda dalje Isus govori učenicima ‘Ja ću stanovati s njom’. I to su dokazi ljubavne veze Isusa kakvog znamo i Marije Magdalene kakvu smo nedavno upoznali.  

Najobičnije piskaralo koje u životu nije pročitalo ništa više osim komunističke “Biblije” teoretičara zla Karla Marxa, govorimo o Manifestu, zna kako se prvo stoljeće i 21. ne mogu uspoređivati. Naime, kada Isus kaže Mariji Magdaleni, ako kaže s obzirom kako “dokument” datira iz vremena 400 godina poslije Krista “ja ću stanovati s njom” te ne mora značiti nikakvu seksualnu ili bračnu vezu. Naime, Isus je u nekolio navrata ponovio da njegovi učenici “stanuju s njim”, ali u srcu.  U prvom stoljeću međusobna komunikacija bila je posve suprotna današnoj. Zamislite kakva bi rekacija bila kada bi Milanović danas Čačiću rekao “ljubi mene kao što sam ja tebe ljubio”. Bio bi to raritet povezan s homoseksualnim sklonostima, u ono vrijeme imao je drugo značenje.

Fraze iz onoga vremena dovoditi u kontekst aktualnog vremena neozbiljno je, no, prije svega zlonamjerno i takva zlonamjera ne datira od danas. Hrvatski mediji to znaju, posebno oni koji zlonamjerno, ad hoc, zaključuju neke stvari računajući na slabu obrazovanost većine Hrvata, iako Hrvati nisu ništa manje obrazovani od većine  hrvatskih novinara, posebno režimskih ulizica ili recimo Tihomira Ladišića, da je nešto valjao valjda bi ostao na Hrvatskoj televiziji kada je ta televizija bila hrvatska?

Ovakve teze o Isusu Kristu i Mariji Magdaleni nisu nikakva novost i stoljećima dolaze iz istog miljea. Naime, ima onih koji i danas, 2000 godina kasnije, Isusa smatraju razbojnikom i krivokletnikom koji je opravdano razapet.

Ivana/Tinolovka-news

Odgovori

Skip to content