Mesiću okani se Crkve i biskupa

Bivši predsjednik nastavlja svoju već odavno poznatu praksu. Lupeta o stvarima o kojima malo zna ili ništa ne zna, ali drži se pravila “ako je protiv Crkve i vjernika, dobro je”. Još jednom pokazuje kako je sitna duša koju vjerojatno nitko nikad, pa čak ni kad je obavljao časnu funkciju predsjednika RH, nije uzimao ozbiljno. Što mu onda ostaje negoli lupetanje i privlačenje pozornosti “hrvatskih” medija koji pušu u isti rog kao i on

 

{jathumbnail off}Bivši predsjednik kaže da treba preispitati ugovor s Vatikanom. Odakle mu hrabrost da to čini baš sada. Nada se valjda da građani pati od gubitka pamćenja. I da će zaboraviti da je Mesić bio predsjednik Hrvatske do prije tri godine, a u opisu tog radnog mjesta je i bavljenje vanjskom politikom. U vanjsku politiku svakako ulazi i eventualno preispitivanje odnosa s Vatikanom.

Stjepan Mesić sve teže podnosi činjenicu da nije nimalo politički bitan faktor. I to je vjerojatno jedini razlog zbog kojeg se našao pozvanim pričati o odnosu Crkve i društva. Tako je nedavno predložio predsjedniku Republike Ivi Josipoviću i Vladi da se obrate Vatikanu sa zahtjevom za izmjenom međudržavnog ugovora. Jer nije dobro, mudro je zaključio, da naši biskupi pljuju po narodu koji ih plaća. Lupio i ostao živ. Vjerojatno samo zato da vidi kako ga se citira po medijima.

Na stranu da se uloga Crkve u ovim kriznim vremenima mora preispitati, uostalom i sam papa poziva na to. Ali pitanje je odakle baš Stjepanu Mesiću hrabrost da to čini sada. Valjda se nada da će javnost zaboraviti da je baš on bio predsjednik Hrvatske do prije tri godine. No, tada mu nije padalo na pamet da se bavi tim stvarima. Jer, ne bi to bilo dovoljno oportuno pa bi razbjesnio i dobar dio svog biračkog tijela. A Mesić je uvijek znao kako se dopasti javnosti. Makar pričanjem viceva, često i takvih za koje ne bi očekivali da ih priča iole ozbiljniji čovjek, a kamoli predsjednik jedne zemlje.

Stjepan Mesić iz svoje političke ere još uvijek nije objasnio niti dvije jako važne stvari koje se tiču sumnjivog novca. Novca kojim su ga plaćali, ne biste vjerovali, hrvatski građani. Njegova uloga u aferi Daimler nikad do kraja nije objašnjena. Proizvođač Mercedesa imao je jako bliske odnose s Mesićem, a utvrđeno je da su korumpirali nekog u Hrvatskoj. Istraga nikad nije došla do tadašnjeg predsjednika, a zlobnici bi možda kazali kako se Državno odvjetništvo nije previše niti trudilo. Bajićevi ljudi ne trude se pretjerano ni u drugom slučaju vezanom uz Mesića. Finski istražitelji (u slučaju Patria) nedvojbeno su kazali kako je više milijuna dolara bilo namijenjeno za potplaćivanje direktora Đure Đakovića i predsjednika Hrvatske. Kako je već rečeno, DORH se unatoč tome, ne ubija od posla. Mesiću bi stoga bilo bolje i poštenije da objasni tko je tu koga financirao, a ne da se bavi stvarima koje više nisu njegov posao.

Autor: A. K./Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content