Katolička redovnica dobit će nagradu UNHCR-a

Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) dodijelilo je katoličkoj redovnici Angelique Namaika najviše priznanje te agencije Ujedinjenih naroda, Nagradu Nansen, za njezin rad u Demokratskoj Republici Kongo u korist žena, žrtava pobunjeničkog nasilja

 

{jathumbnail off}Voditelj povjerenstva Antonio Guterres redovnicu je nazvao pravom junakinjom koja pokazuje da i samo jedna osoba može promijeniti život obitelji izmučenih ratom.

Prema podacima UNHCR-a, više od 320.000 ljudi prisiljeno je napustiti zapadno područje Demokratske Republike Kongo, a Centar za reintegraciju i razvoj u gradu Dungu, koji vodi s. Angelique, promijenio je život više od dvije tisuće žena i djevojaka koje su bile prisiljene na bijeg, a koje su pobunjenici podvrgnuli mučenju.

Redovnica je izjavila da će zahvaljujući toj nagradi još izbjeglih osoba u Dungu moći primiti pomoć koja im je potrebna.

„Neću nikada prestati činiti sve što je moguće kako bih im vratila nadu i pružila mogućnost da se vrate životu“, istaknula je redovnica koja će 30. rujna u Ženevi primiti nagradu, a 2. listopada susrest će se s papom Franjom u Rimu.

Nagrada, koja se dodjeljuje za izvanredni rad u korist izbjeglica, nosi ime po Fridtjofu Nansenu, glasovitom norveškom istraživaču, znanstveniku i političaru, koji je bio prvi visoki povjerenik za izbjeglice Lige naroda. Do sada je jedino Kanada tu nagradu primila na razini države.

Izvor: Laudato.hr

Odgovori

Skip to content