Veliki dan hrvatskog tenisa: Konjuh i Ćorić na korak do naslova na US Openu

Nedjelja bi mogla biti prilično uspješna za hrvatski juniorski tenis na US Openu. Ana Konjuh i Borna Ćorić plasirali su se u finale posljednjeg Grand Slama sezone…

 

{jathumbnail off}Ana Konjuh jednu je pobjedu udaljena od trijumfalnog završetka svoje juniorske karijere. Naime, kako je najavila, US Open će joj biti posljednji juniorski turnir s obzirom na to da se već probila među 300 najboljih na seniorskoj ljestvici.

Unatoč tome, 15-godišnja je Dubrovkinja u New Yorku na korak od drugog Grand Slam naslova. Na početku sezone osvojila je Australian Open, a na Roland Garrosu i Wimbledonu zaustavljena je u polufinalu.

U polufinalu US Opena Konjuh je sa 6:3, 6:3 porazila 11. nositeljicu Mayo Hibi iz Japana za točno sat i pol. Obje su tenisačice imale puno šansi protiv servisa, no Konjuh je svoje bolje iskoristila. Hibi je realizirala jednu od osam, a Konjuh tri od 14.

U finalu će druga tenisačica juniorske ljestvice igrati protiv najugodnijeg iznenađenja turnira. Riječ je o domaćoj tenisačici Tornado Aliciji Black, 72. juniorki svijeta. 15-godišnja Amerikanka u drugom je kolu izbacila četvrtu nositeljicu Barboru Krejčikovu, a u polufinalu i sedmu nositeljicu Antoniju Lottner (7:5, 6:3) iz Njemačke. Na putu do finala nije izgubila ni set.

Nakon dva poraza u polufinalima (Australian Open i Roland Garros), Borna Ćorić napokon je napravio korak dalje i izborio finale Grand Slama. Porazio je prvog nositelja Alexandera Zvereva iz Njemačke 4:6, 6:3, 6:0.

Zverev je inače drugi junior svijeta, no na seniorskoj ljestvici bolje je rangiran Ćorić (600-833).
Tijesni prvi set otišao je na stranu Zvereva 6:4. Oba su tenisača imala po četiri break prilike, a Nijemac je jednu od svojih realizirao.

U drugom setu Ćorić je odjurio na 5:1 sa servisom. Zverev je nadoknadio jedan izgubljeni servis, smanjio na 5:3 i onda imao break loptu za 4:5. Ćorić je ipak uspio izvući taj gem i odvesti meč u treći set.
Ondje je 16-godišnji Zagrepčanin odlično iskoristio svoje prilike. Realizirao je tri od četiri break lopte, a Zverev ni jednu od tri.

Ćorićev protivnik u finalu bit će nepostavljeni Australac Thanasi Kokkinakis, koji je u polufinalu izbacio trećeg nositelja Čileanca Christiana Garina (4:6, 6:3, 6:4), a u četvrtfinalu i drugog nositelja Gianluigija Quinzija (3:6, 6:2, 6:2).

Upravo je 17-godišnji Kokkinakis Ćoriću zatvorio vrata finala na ovogodišnjem Australian Openu. Bilo je tada 6:3, 6:2. Kokkinakis je trenutno 55. junior i 863. senior na svjetskoj ljestvici.

US Open, juniorke, polufinale:
Konjuh (Hrvatska, 2) – Hibi (Japan, 11) 6:3, 6:3
Juniori, polufinale:
Ćorić (Hrvatska, 4) – Zverev (Njemačka, 1) 4:6, 6:3, 6:0

Izvor: Hrsport.net

Odgovori

Skip to content