Hodočašće na Malu Gospu u Vepric

Država treba poštivati demokratska načela, a ne postavljati se totalitarno namećući ideološki odgoj. To bi bio povratak prošlosti za koju smo mislili da se neće više ponavljati. Odgoj u našim školama treba biti produžena ruka roditeljske ljubavi, a ne šaka totalitarne ideologije, poručio je nadbiskup Barišić na svečanoj misi u Vepricu

 

{jathumbnail off}Više tisuća hodočasnika iz Makarskog primorja, Neretvanske i Imotske krajine, susjednih otoka, Bosne i Hercegovine, ali i drugih krajeva Splitsko-makarske nadbiskupije i cijele Hrvatske, hodočastili su Majci Mariji u Lurdsko svetište Vepric, u subotu 7. rujna, uoči blagdana Male Gospe. Proslava rođenja Gospodinove, ali i naše duhovne Majke, započela od ranog jutra slavljenjem misa tijekom kojih su hodočasnici mogli pristupiti sakramentu pomirenja. Upriličen je križni put i molitva krunice nakon čega je održano središnje euharistijsko slavlje koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji sa 40-ak svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije. Toga dana bio je i susret crkvenih zborova Splitsko-makarske nadbiskupije koji su zajedno pjevali na misnom slavlju te ga tako učinili još bogatijim i svečanijim.

„Marijanska svetišta mjesta su duhovnog i povijesnog sjećanja, mjesta generacijske pobožnosti, izljeva duše i srca, zahvale i molitve. Svetišta svjedoče susret Neba i zemlje, govore o zlatnoj niti biblijskog i našeg rodoslovlja koje danas slavi Marijino rođenje – Malu Gospu, od koje se rodio Krist Gospodin”, kazao je mons. Barišić na početku svoje homilije u kojoj je govorio o važnosti marijanskih svetišta za čovjeka. Svakodnevno k Majci Mariji navraćaju mnogi da je pozdrave, da joj zahvale i mole za sebe i svoje, da joj otkriju svoje tjeskobe, izazove, križeve, ali i svoje radosti. „Doista, ovdje stvarnost života svakodnevno progovara u tolikim radosnim i umornim licima u najrazličitijim oblicima. Progovara u svemu što čovjeka može snaći, a štošta nam se grješnima i ograničenima može dogoditi. Nešto od toga je vidljivo i primjetljivo. Ali čuti šapate i tišinu srca, to može potpuno samo Majka Marija”, kazao je nadbiskup te nadodao kako u svetištu, mjestu tišine riječi i govora srca, pjesme i molitve, život progovara na svome putu umora, praznine i ponora.

I naša srca često su prazna, izranjena, zatvorena, površna te nam je potrebno preobraženje, svježina i ohrabrenje. Zato je potrebno podići svoj pogled prema Srcu koje je izvor, temelj i punina roditeljske i svake iskrene ljubavi. „I božansko Srce kao i Srce Marijino je ranjavano i probodeno. Zato je izvor snage i svjetla svima nama u našim poteškoćama, ranama i križevima, jer samo ranjena ljubav je vjerodostojna ljubav. Križ je znak autentične ljubavi. Ljubav bez križa nije uvjerljiva. Ljubav bez žrtve je sebeljublje. Ljubav Srca Isusova i Marijina osposobljava roditelje, prve odgojitelje, da one geste ljubavi, glađenja po kosi i cjelivanja, znaju trajno riječju i životom prilagođivati dobi i rastu svoje djece”.

Nadbiskup se, u svjetlu početka nove školske godine, posebno obratio roditeljima koje je podsjetio da njihovo blago ne mogu biti stvari, karijera, uspjeh i profit, već da su najveće blago njihova djeca. Ona su blago cijelog naroda i društva. Istaknuo je i kako su roditelji najbolji odgojitelji svoje djece, osobito kad su u pitanju moralne i duhovne vrijednosti te da država ne može i ne smije protiv volje roditelja nametati odgoj. “Država treba poštivati demokratska načela, a ne postavljati se totalitarno namećući ideološki odgoj. To bi bio povratak prošlosti za koju smo mislili da se neće više ponavljati. Odgoj u našim školama treba biti produžena ruka roditeljske ljubavi, a ne šaka totalitarne ideologije”, kazao je nadbiskup te dodao kako u tako važan mozaik odgoja i obrazovanja moraju najprije biti uključeni roditelji, a potom prosvjetni djelatnici, katehete, vjeroučitelji, ravnatelji.

Svoju homiliju nadbiskup je zaključio molitvom: „Majko Marijo, svatko od nas je dio složenog mozaika nevolja i potreba, molitve i zahvale, radosti i nade. U tom mozaiku prisutna je i nova školska i vjeronaučna godina. Blagoslovi, Majko, naš novi početak, pomozi roditeljima i svim odgojiteljima u odgovornom poslanju te prati i usmjeruj sve naše mlade na putu njihove ljudske i kršćanske zrelosti. Pomozi im otkriti blago i ljepotu vjere. Mala Gospe, daj da naši domovi i obitelji, uza sve poteškoće, s tobom i tvojim Sinom budu svetišta života, djelotvorne vjere, zauzete ljubavi i postojane nade”.
Nakon mise uslijedila je veličanstvena marijanska procesija u kojoj je rijeka vjernika s upaljenim svijećama pjevala marijanske pjesme i upućivala svoje prošnje Mariji. Misno slavlje završilo je okupljanjem pred vepričkom špiljom, gdje im je nadbiskup udijelio svoj blagoslov.

Izvor: IKA

 

Odgovori

Skip to content