Kako glavni hrvatski mediji manipuliraju inozemim izvješćima o referendumu

Hrvatski glavni mediji i nakon referenduma i dalje nastvaljaju sa manipulacijom i propagandnom protiv većine vlastitog naroda. Rezultat referenduma se omalovažava kao navodno sramotan za Hrvatsku. Daje se prostora samo onima koji su glasovali protiv, onoj uvijek istoj šačici poznatih osoba, da i dalje sline protiv većine.

 

{jathumbnail off}A u tom cilju se manipulira i sa vijestima iz inozemstva. Pa se tako želi sugerirati hrvatskoj javnosi, da su u inozemstvu navodno svi zgroženi sa rezultatom refernduma i da Hrvatsku promatraju kao neku balkansku jazbinu i slično.

Pa je Jutarnji tako kao dokaz objavio izvadak iz izvještaja iz njemačkih novina Berliner Zeitung. Iz pera novinara Roberta Mappesa-Niedieka. Berliner Zeitung su ljevičarske, polu-komunističke novine. Nastale su u DDR-u, 1945. godine u istočnom Berlinu kao partijsko glasilo. Osnovala ih je Crvena armija, a prvi urednik ovih novina bio je tada jedan sovjetski pukovnik iz Crvene armije. Mappes-Niedek je u svom ljevičarski obojenom izvještaju u BZ rezultat hrvatskog refernduma nazvao korakom natrag u balkansku zaostalost.

Večernji list, koji sve više odbacuje i ono malo neovisnosti koju je imao i u ovima danima referenduma se sve otvorenije svrstava na stranu vladjuće političke i medijske hunte i postaje sve sličniji tiskovinama EPH, prenio je također ovaj isti isti izvještaj iz Berliner Zeitung kao i Jutarnji. kao dokaz za “balkansku zaostalost” Hrvatske. Eto tako izgleda jad i bijeda glavnih hrvatskih medija.

Nije slučajno da su Jutarnji i Večernji od svih mogućih izvještaja njemačkih medija izabrali baš taj od ovog Mappesa-Niedeka.

Šezdestogodišnji Mappes-Niedek je poznat ljevičarski novinar i simpatizer njemačkih Zelenih glavnih propagatora homo-seksizma. U Njemačkoj je često gost na brojnim skupovima Zelenih, na kojima je prezentirao svoje knjige Između ostalog bio je napisao i jednu pristranu knjugu o Hrvatskoj, protiv koje su protestirali mnogi Hrvati koji žive u Njemačkoj.

Osim za Frankfurter Rundschau i Berliner Zeitung, Mappes-Niedek piše i za još nekoliko novina, između ostalih i za radikalno ljevičarski tjednik “Der Freitag”, čijeg su glavnog urednika židovske udruge lani optužile za antisemitizam. Mappes-Niedek piše i za ljevičarski i jugofilski bečki “Der Standard”, koji se već dosta puta proslavio svojim jugofilskim i protuhrvatskim izvještajima. A očito da Jutarnji gaji dobre veze sa Der Standardom. Jer nekoliko dana uoči referenduma, Jutarnji je objavio izvještaj iz Der Standarda, u kojem se hvali Jutarnji i njegova akcija “Naprijed” u korist gayeva. Taj izvještaj u Der Standard, napisao je izvjesni Siniša Puntalović. Sve jasno.

Njemački mediji su izvjestili uglavnom korektno o ishodu refernduma u Hrvatskoj. Kako televizija, tako i vodeči tiskani mediji izvještavaju da je velika većina Hrvata dala jasnu poruku vladajućoj manjini, koja je bila protiv referenduma. Gotovo nigdje, ni u onim lijevim njemačkim medijima, ne mogu se naći onakvi blesavi i agresivni komentari kao u hrvatskim medijima u kojima se galami da je rezultat referenduma civilizacijski nazadak i fašizam.

Lijevi tjednik der Spiegel je donio izvještaj o referndumu bez komentara, kao i liberalni Focus.

Jedan od vodećih dnevnih listova “Die Welt” također. U komentarima čitatelja na forumu portala ovog lista, velika većina njih podržava i pozdravlja odluku hrvatskih građana na referendumu.

Ostali vodeći dnevni listovi, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), te lijevi Suddeutsche Zeitung, kao liberalni tjednik Die Zeit, izvjestili su o rezultatima referenduma. Frankfurter Allgemeine Zeitung je uoči referenduma objekivno izvjestio kako su velika većina hrvatskih medija i lijeva vlada protiv većine građana i kako se u kampanji koriste komunističkim metodama , spominjući patera Stojića koji je bio izložen pritiscima iz vladajućih krugova. Nakon referenduma FAZ je donio izvještaj o reakcijama u Hrvatskoj i navodi kako su vladajući u Hrvatskoj užasnuti sa ishodom referenduma i kaže, da je to veliki uspjeh za inicijativu “U ime obitelji”, naglašavajući sa kakvom medijskom blokadom i kampanjom se ona morala suočavati. Na forumu portala FAZ razvila se živa diskusija čitatelja FAZ.a Tako je bilo preko 350 komentara. Ogromna većina komentara na ovom forumu, po procjeni, jedno 70% podržala je rezultat hrvatskog referenduma. Mnogi čitatelji ne kriju svoje oduševljenje i kažu; To je demokracija, kada se narod pita. Mnogi čestitaju i kažu: Bravo Hrvati što mislite svojom glavom i što se ne savijate pred europskim birokratima!. Mnogi čitatelji kažu, da bi oni rado imali takav referndum u Njemačkoj i da bi rezultat bio također u korist zaštite braka.

Na portalu tjednika Die Zeit, također se razvila živa diskusija, preko 250 komentara. I ovdje, na inače liberalnom portalu je polovica, čaki i više od polovice komentara se izjasnila pozitivno o rezultatu hrvatskog refernduma. i podržala rezultat hrvatskog refernduma.

Na portalu lijevih novina Sueddeutsche Zeitung je bilo oko pedesetak komentara. Ali i ovdje na ovom lijevom portalu skoro plovica komentara je pozitivno za Hrvatsku i ovdje diskutanti pozdravljaju demokratsku volju hrvatskog naroda. Jedan komentarator opširno opisiva cijelu perfidnu strategiju manipulatora rodne ideologije za rušenje obitelji i tradicionalnih vrijednosti u cijelom svijetu.

Nekoliko citata iz brojnih pozitvnih komentara čitatelja sa portala glavnih njemačkih medija:

“…Interesantno i uznemirujuće je, sa koliko netoleranacije, propagatori takozvanog gay braka pokušavaju srušiti i pogaziti, sve ono što je utemeljeno tisućljećima u svim kulturama i religijama i što je sveto. Gay brak nije nikada postojao u povijesti ni u jednoj kulturi. Kakva oholost, podići se protiv vlastitih kuturnih korijena. Samouništenje?..”

“Hrvatski narod je na jednom dermokratskom glasanju velikom većinom odlučio, da tradicionalni brak i homoseksualno partnestvo nisu i ne mogu biti isto. I tu odluku treba poštivati.”

“… Jedno društvo može opstati bez homoseksualaca. Jedno društvo sastavljeno od homoseksualaca nije sposobno se razmnožavati i osuđeno je na propast.”

“Brak se treba definirati kao zajednica između muškarca i žene i to je jedina logična opcija. Pošto hrvatska vlada očito ne želi prihvatiti jasno mišljenje vlastitog naroda, to je jadno za ovu novu članicu EU. Bruxelles bi po pravilu, ovdje morao intervenirati i zahtjevati od hrvatske vlade, da prihvati demokratsku volju naroda.”

“To se zove demokracija, a ne ono što paše socijalistima i zelenima. Socijalisti i zeleni viču stalno da žele uvesti referendum u Njemačkoj, ali samo ako rezultat unaprijed paše njima.”

“Bilo bi dobro, da i glasnogovornici gay braka, uzmu u obzir brige onih koji drugačije misle i to poštuju. Ali umjesto toga, oni uvijek izvlače batinu rasizma i dskrimnacije protiv onih čije se mišljenje ne slaže sa njihovim..”

Jedan sarakastični i ironični komentar jednog njemačkog čitatelja:

“Hrvati su na referndumu odlučili da brak u ustavu treba biti definiran kao životna zajednica između muškarca i žene. Skandal, provokacija! Je li prihvatljivo da o hrvatskom ustavu odlučuju sami hrvatski građani? I to bez pitanja Obame, Martina Schulza, Daniela Cohn-Bendita ili Volker Becka.
Može li tako jedan nezreo narod znati što je za njega najbolje?… Da bi se Hrvate prisililo na politički korektno rješenje, zahtjeva se odlučna intervenicija trupa NATO-a protiv Hrvatske!”

Nekoliko čitatelja ukazuju na to da ne postoji jedinstveni zakoni u EU o pitanju braka, već da je tu ostavljeno svakoj državi članici, da to regulira po vlastitom viđenju, tako da tu Hrvati imaju potpuno pravo to regulirati po svojoj volji i svom viđenju.

Neki čitatelji u svojim komentarima ukazuju na opasnost, ako se zakonski sruši brak kao institucija muškarca i žene, onda se otvaraju vrata za sve moguće kombinacije. Dakle, ako mogu dva muškaraca ili dvije žene, onda će se zahtijevati i incest i poligamija. Ukazuju na zastupnike Zelenih, kao starog šezdestosmaša Stroebelea, koji su već su nekoliko puta zahtijevali ozakonjenje incesta, i u njemačkom parlamentu, . Uvijek je argument isti; ako se dvoje ili troje ili više dobrovoljno vole, zašto bi to nekom smetalo itd, itd. Čitatelji upozoravaju; ako se dakle mogu vjenčati dva muškarca i dvije žene, onda to sa pravnog gledišta mogu tražiti i oni u inecstuznom odnosu i oni koji žive sa više osoba. Oni mogu upotrijebiti potpuno iste argumente kao i homosesualci; dakle, a) mi se volimo b) na dobrovoljnoj bazi.

Ono u čemu se portali njemačkih glavnih medija bitno razlikuju od portala hrvatskih medija je da se tamo na forumima nijedno izraženo mišljenje ne cenzurira, ako je napisano normalno i uljudno. Sve je dopušteno reći, bez obzira, ako je to u suprotnosti sa službenim političkim stavom tog i tog portala.

Također je sasvim normalno da čitatelji u svojim postovima stvaljaju poveznice na druge portale. I to nitko ne brani. Za razliku od toga na manipulatorskim hrvatskim medijima se brišu i cenzuriraju oni komentari u kojima se iznose neugodne činjenice, koje dotični portali inače prešućuju.

Filip Kadić/croative.net

Odgovori

Skip to content