Sudac Turudić se obrušio na Milanovića i ‘najgoru’ Vladu

“Ja nikad neću reći da je to Milanović jer za to nemam dokaza, ali mogu pretpostaviti i zaključiti. Sudovi u Hrvatskoj namjerno krše zakon, reče visoki izvor. Je li to polemika?”

Najpoznatiji sudac u Lijepoj našoj Ivan Turudić ove je nedjelje sjeo u vrući stolac Ace Stankovića u njegovoj emisiji simbolična naziva ‘Nedjeljom u dva’. Već u uvodnom prilogu kojega je za emisiju priredila novinarka Kristina Pešić Biondić dalo se naslutiti da je pred sudcem težak slučaj. Na početku priloga gledatelje se podsjetilo na karijeru virovitičkog suca koji je napredovao u struci zahvaljujući slavonskom HDZ-u. Bivši ministar pravosuđa Milan Ramljak pohvalio je popularnog suca, a gledatelji su upoznati i s činjenicom da je bivšu ministricu Vesnu Škare Ožbolt upravo on stajao ministarske pozicije. “Objektivi kamera su tamo gdje je Turudić”, reče novinarka i bi tako.

Objektivi kamera u Acinom studiju ove nedjelje bili su upereni prema sucu. Pravnik Aco u plavom, reklo bi se HDZ-ovskom odijelu emisiju je otpočeo pitanjem u glavu. Tema emisije, očekivano bio je Josip Perković i njegovo izručenje njemačkom pravosuđu, a kojemu je prije odluke Vrhovnog suda kumovao upravo Turudić. Odluka Vrhovnog suca Turudiću je nepoznata, a stječe se dojam da sve i da mu je poznata ne bi s njom izašao u javnost. Sudac je naveo da su mu predmeti poput Perkovićeva izazov, ali teško je reći da ih priželjkuje. Osvrnuo se Acin sugovornik i na visoke izvore iz Vlade koji su u nekim medijima komentirali njegovu odluku o Perkoviću. Takve izjave se visokim izvorima ne smiju događati, rekao je Turudić te zaključio kako bi visoki izvor mogao biti Zoran Milanović. Svatko ima svoj stil, a jasan je stil visokog izvora ustvrdio je Turudić.

“Ja nikad neću reći da je to Milanović jer za to nemam dokaza, ali mogu pretpostaviti i zaključiti. Sudovi u Hrvatskoj namjerno krše zakon, reče visoki izvor. Je li to polemika?”, zapitao se sudac te prozvao ‘najgoru Vladu’ i zbog komentara na račun suca Trgovačkog suda u Zagrebu, a sporno mu je i Milanovićevo komentiranje slučaja gradonačelnika Vukovara Željka Sabe.

Nije mu sporna različita odluka suda u dva predmeta koja su slična. “Takve stvari nisu rijetke.. Moguće da je sudovi donose različite odluke, a moguće je i da suci u istom vijeću imaju različite odluke. Problem je u konkretnim postupanjima što ŽDO Gorica nije podnijelo žalbama odluku suda o zastari u slučaju Mustač. Da je ŽDO podnio žalbu onda bi Vrhovni sud donio konačnu odluku i ne bi bilo zbunjenosti javnosti. A Vrhovni sud bi ostvario svoju ustavnu ulogu u jedinstvenoj primjenu prava na području cijele RH.”, rekao je Turudić ističući da sudac mora biti siguran u svoju odluku. A zbog toga i očekuješ da će biti potvrđena. Stanković ga je potom upitao je li baš on legitiman prozivati Milanovićevu vladu za vršenje pritisaka obzirom da je njega na mjesto suca imenovao HDZ. Turudić je odgovorio kako ništa nije dužan najvećoj oporbenoj stranci, a onda se potrudio biti realan. “Od 1990. do 1995. nije bilo Državnog sudbenog vijeća već je Sabor imenovao sve odvjetnike i suce. Ja ne bih mogao postati sudac bez amena HDZ-a. U čemu je tu moj problem. Bilo je pritisaka i u vrijeme HDZ-a, a tada sam isto tako reagirao.”, rekao je Turudić.

Bolna točka ove emisije bio je Ivo Sanader. Priznao je Turudić da mu je bilo teško presuditi Ivi Sanaderu, ali razlog za to nije njegovo druženje sa Sanaderom. Kontaktirali smo, ali površno nikada se nisam družio s premijerom, ispričao je Aci sudac.

Osvrnuo se sarkastično i na reforme koje nadležni ministar Orsat Miljenić uvodi. “Sudac sam 20 godina, a samo reforme pravosuđa su stalne. Ovo što je Miljenić predložio, načelno se slažem, ali to nije dovoljno. U Hrvatskoj se stvara 15 pravnih područja gdje će biti načelno jedan Županijski sud i jedan Općinski sud, a sve ostalo bit će stalne ispostave. Bez Visokog kaznenog suda nema smisla. ako netko počini prometnu nezgodu u Puli ili u Slavonskom Brodu dobit će drugačiju kaznu zbog drugačije prakse.”, objasnio je sudac te rekao kako kaznena politika može biti drastično različita. U Pulu godinu dana, u Brodu tri. “Zato je nužan Visoki kazneni sud a koji bi trebao početi s radom a 1.1. 2015. što je apsolutno nemoguće jer se na tome uopće ne radi. Bez tog suda reforma kaznenog sudovanja nije moguća”, pojasnio je Turudić. Priznao je u emisiji i kako je teško biti sudac.

Stankovića je izgleda zahvatila teška recesija pa niti u ovoj emisiji nije mogao odoljeti, a da sugovornika ne upita ponešto o plaći. Bilo bi nepravedno reći da sam nezadovoljan plaćom koja iznosi oko 17 tisuća kuna.

Na pitanja zašto se druži s Vasom i Zdravkom Mamićem odgovorio je da je s Brkićem popio kavu na Črnomercu koji je njegov kvart, i to na brzinu, a susretali su se najprije nakon što je Turudić prije četiri, pet godina dobio prijetnje smrću. S Mamićem, tvrdi, nije pio kavu u vrijeme suđenja nogometnoj mafiji, ali priznaje da je on njegov prijatelj kojega nikada ne bi sudio. Kavu sudac Turudić ne pije sa Šeksom, ali se zato druži s Grčićem, Kotromanovićem i Sabom, ali ne i sa premijerom. Napomenimo i da se tijekom emisije Aco zapetljao nekoliko puta, a izgleda kako je njegovom drskom i prepoznatljivom stilu ovoga puta presudio sudac Ivan Turdić.
Autor: I.M./dnevno.hr

Odgovori

Skip to content