SVIJET JE TEŠKO BOLESTAN: Žirafa važnija od djeteta!

Čestitamo, dobro došli u sumrak civilizacije!

Donošenje sramotnog zakona o ubijanju bolesne djece ili dječjoj eutanaziji u Belgiji događalo se nekako istovremeno s pripremama za eutanazijom jedne nesretne žirafe u zoološkom vrtu u Danskoj. Medijska halabuka koja se digla širom svijeta u znak protesta zbog eutanazije žirafe potpuno je nadjačala proteste građana zbog dječje eutanazije. „Cijeli svijet se povezao i svi su nudili pomoć za spas mlade žirafe. Mnogi su plakali, vijest se vrtila i na mainstream TV, kanalima.“

Žirafa je morala biti eutanazirana zbog odluke uprave zoološkog vrta da bi moglo doći do parenja životinje s drugom životinjom u bliskom srodstvu. Kontracepciju joj nije bilo moguće dati jer bi došlo do neželjenih nuspojava koje ne bi bile u zdravstvenom interesu žirafe, stoji u priopćenju uprave. Moguće da je žirafa nastradala zbog strogih pravila Europske unije o kvotama životinjskih vrsta u zoološkim vrtovima na njenom teritoriju. Jedna privatna osoba spremno je ponudila zoološkom vrtu 500 000 eura kako bi žirafu Marius otkupila od sigurne smrti. Ništa nije pomoglo. Pokrenuta je i online peticija, ali Mariusu nije bilo spasa iako su prema pisanju New York Times-a članovi uprave zoološkog vrta primali prijetnje smrću ako se usude ubiti žirafu. Peticije koju su pokrenute protiv zakona o dječjoj eutanaziji prikupile su na stotine tisuća potpisa i svakako je veći broj građana EU bio zgrožen zakonom o dječjoj eutanaziji u Belgiji nego ubijanjem žirafe, ali mediji su ti koji te potpise mogu učiniti vidljivima ili nevidljivima. Pritisak medija potpuno je izostao u slučaju bolesne djece u Belgiji ili je trajao svega jedan dan. Žirafa je, međutim, stalno punila portale i novinske stupce u svijetu, ali i kod nas. O tome u sljedećem tekstu.

 

SRAMOTNO: Žirafa Marius prestigla čovjeka u popularnosti; kad smo postali toliko okrutni?

Autor: Z. K.

Datum: petak, 14. veljače 2014.

 

Čestitamo, dobro došli u sumrak civilizacije!
Što objave glavne novinske agencije, to pokreće svijet. I tako se cijeli svijet podigao na noge potpuno ogorčen jer je prošloga tjedna zoološki vrt u Kopenhagenu odlučio kako će eutanizirati žirafu po imenu Marius. S druge strane, novinske agencije i mainstream mediji nisu se pobrinuli da na noge dignu svijet zbog legalizacije eutanazije u Belgiji.

Aktivisti za prava životinja u zapadnom svijetu bili su zgroženi i ogorčeni zbog sudbine Mariusa. Britanski Guradian jasno je pitao javnost “postoji li način da se spriječi eutanazija Mariusa, mlade žirafe”. Osim toga, svi svjetski mediji osudili su menadžere zoološkog vrta u Kopenhagenu, glasno im govoreći da su bezosjećajni jer žele ubiti mladog Mariusa kako bi im kasnije poslužio kao hrana za druge životinje, lavove koje se hrane ni manje ni više nego mesom. Pa će tako, za njihovu prehranu, morati ubiti neku drugu životinju, ako ne Mariusa. Mediji poput New York Timesa, raspisali su se o sudbini ove žirafe kao da je u pitanju nešto od epohalne važnosti. Naglasak su stavljali na bezosjećajne ljude koji imaju srca ubiti životinju u tako mladoj dobi. “Marius ima samo 18 mjeseci, on je samo dijete”, govorili su mediji.

Cijeli svijet se povezao i svi su nudili pomoć za spas mlade žirafe. Mnogi su plakali, vijest se vrtila i na mainstream TV, kanalima. Što sve nisu pokušali samo da žirafa bude spašena, a onda šok. Unatoč zgroženoj javnosti, žirafa je ubijena i poslužit će za život lavovima. Tako to ide u životinjskom svijetu, ne? Ne razumijemo čemu takva panika.

Iste te novine, portali i agencije koje kreiraju javno mnijenje danas jako šturo izvještavaju o odluci belgijskog parlamenta da se u budućnosti eutaniziraju djeca. Moćni Guardian, umjesto da se pita postoji li drugo rješenje osim eutanazije, primjerice život, objavljuje vijest s naglaskom na bol i patnju kroz koju prolaze bolesna djeca te vijest gura postrance. Nije to vijest zbog koje se treba dići narod na noge, smatra Guardian, ali i mnogi drugi svjetski mediji kojima je očito eutanazija djece normalnija stvar od eutanazije žirafe iz Kopenhagena.

Čestitamo, dobro došli u sumrak civilizacije. Doba u kojemu se sve izokreće. U Belgiji, srcu Europe, neometano će se ubijati nevina bolesna i nemoćna djeca, a ljudi suze rone zbog žirafe. U Belgiji će dječica od najranije dobi sama odlučivati žele li živjeti i to je svima prihvatljivo, jer što će nam bolesna djeca, neka se ubiju sama, misle belgijski pralamentarci i tu misao prenose u svijet.

Sve je ovo toliko sramotno zbog činjenice da je čovjek, u ovom slučaju dijete, postao u očima čovjeka toliko mizerno biće da ga jedna životinja može preteći u popularnosti.

I ne samo to, kada se spremala eutanazija žirafe, govorili su kako je bezosjećajno, šokantno i nerazumljivo ubiti to divno stvorenje. A ubojstvo/eutanazija djeteta predstavljena je javnosti kao čin susjećanja i razumijevanja. Dobro, neka nam netko objasni što se to događa s ljudskim rodom? Kad smo postali toliko okrutni i bezosjećajni prema čovjeku? Ako morate pustiti suzu zbog života, pustite ju danas jer će se od sutra u našem liberalnom društvu, nadasve demokratskom i prekrasnom, u okviru zakona, ubijati djeca, najčišća i najnevinija stvorenja ovog planeta.

Izvor: Dnevno.hr, The Guardian

Odgovori

Skip to content