EUROPA UZVRAĆA UDARAC: Nizozemci slomili meksička srca!

Reprezentacija Nizozemske izborila je četvrt završnicu Svjetskog prvenstva u Brazilu nakon 2-1 pobjede nad Meksikom…
Meksiko je izgledao kao siguran putnik u četvrtfinale sve do 88. minute, kada je sjajno uigrani prekid Nizozemaca presudio pobjednika susreta. Treba napomenuti da se utakmice igrala u gotovo nemogućim uvjetima u Fortalezi , gdje je temperatura gotovo dosegla 40 stupnjeva, dok je vlažnost u zraku iznosila 70 posto!

Meksiko je bolje otvorio utakmicu od početka. Njegovi su igrači bili oštriji u duelima, brži u trci, te su pokazali više “želje” za pobjedom. Do vodstva su umalo stigli u 18. minuti kada je Hector Miguel Herrera izborio poziciju za udarac s otprilike 11 metara, ali je njegov udarac prošao tik pored lijeve vratnice.

Tri minute kasnije sumnjiva situacija u šesnaestercu Nizozemske. Oribe Peralta si je poslao jednu loptu u kazneni prostor, te je na nju išao glavom. Kopačku je pritom visoko podigao Ron Vlaar i izbacio loptu u korner, ali pritom udario Meksikanca u glavu. Portugalski sudac Pedro Proença ostao je nijem kod te situacije.

U 32. minuti utakmice dogodio se prvi službeni time-out u povijesti Svjetskih prvenstava, na kojem su se igrači hladili “ledenim” ručnicima, oblozima, te su se okrepljivali vodom. Isti je potrajao tri minute, koje je sudac u završnici prvog poluvremena nadoknadio.

U 42. minuti utakmice Giovanni Dos Santos je imao dobru priliku iskosa s desne strane, ali je pucao ravno u vratara Jespera Cillessena. U drugoj od četiri minute sudačke nadoknade portugalski je sudac propustio svirati čisti jedanaesterac na Arjenu Robbenu, nakon što su ga dva nizozemska igrača zaustavila prekršajem.

Na poluvremenu utakmice, u kojoj tempo nije bio na zavidnoj razini, objavljeno je da je temperatura dosegla 38.8 stupnjeva Celzijusa, te da je vlage u zraku čak 70 posto.

Očekivao se mirniji početak drugog poluvremena, no Meksikanci su imali drugačijih planova. Dos Santos je dobio jednu loptu na 20-ak metara od gola, ista je odskakala od travnjaka, te ju je iz trka lijevom nogom poslao između dvojice nizozemskih braniča, u sami donji desni kut Cillessenova gola. Stadion je uslijed pogotka eruptirao, jer je ponovno bio ispunjen većim dijelom Meksikancima.

Nizozemska je nakon toga preuzela malo više rizika u svojoj igri, a to joj se umalo isplatilo u 57. minuti. Robben je izveo korner s desne strane, najviši je u skoku bio Stefan de Vrij, no njegov udarac s pet metara nevjerojatno, uz pomoć vratnice, skida Guillermo Ochoa. Loptu je najprije dirao rukama, pa ga je pogodila u glavu, te se odbila u vratnicu i od gola.

U 69. minuti susreta Proença je propustio svirati još jedan jedanaesterac na Robbenu, kojeg je nizozemski branič sapleo po nogama.

Nizozemci su bili blizu pogotka u 85. minuti utakmice, ali je Ochoa, iako je pomoćni sudac podigao zastavicu, još jednom briljantno spasio Meksika nakon udarca Klaasa Jan Huntelaara s pet metara.

Ochoa nije imao nikakvih šansi u 88. minuti kada je Wesley Sneijder zakucao jednu loptu u donji lijevi kut meksičkih vratiju, nakon sjajne povratne lopte glavom Huntelaara. Korner je s desne strane izveo Robben, Huntelaar je glavom spustio loptu na nekih 12 metara, a istu je iz prve zakucao Sneijder.

Činilo se da će susret otići u produžetak, no jedan prodor Robbena u kazneni prostor završio je kaznenim udarcem. Kapetan Meksika Rafa Marquez zamahnuo je nogom prema Robbenu koji već provukao loptu pored njega, nakon čega je Nizozemac pao, a portugalski sudac pokazao na bijelu točku. Meksikanci su se žalili na odluku no pomoći nije bilo.

Huntelaar je bio mrtav-hladan s bijele točke i poslao ‘oranje’ u četvrtfinale.

SP, osmina finala:

Meksiko – Nizozemska 1-2 (Dos Santos 48 / Sneijder 88, Huntelaar 90+4)
Izvor: tportal.hr

 

 

Odgovori

Skip to content