HDZ slavi pobjedu u Vukovaru

U stranačkom stožeru HDZ-a slave pobjedu Penave

Željko Sabo komentiravši rezultate izbora rekao kako mu je žao što su pobjedu odlučili glasovi onih koji ne žive u Vukovaru.
Ivan Penava kandidat koalicije stranka oko HDZ-a novi je gradonačelnik Vukovara, tvrdi se u stranačkom stožeru gdje se burno proslavlja još uvijek neslužbena pobjeda. Iz HDZ-a kažu da je pobjeda odlučena za 180 glasova. Ukoliko se ove informacije službeno potvrde, HDZ će poslije pet godina ponovno voditi Vukovar.

U prvoj svojoj izjavi nakon pobjede Penava je rekao kako će se odmah prionuti na rad i na ispunjavanje datih obećanja. Rekao je da će biti gradonačelnik svih građana i da želi bolji i uspješniji Vukovar za sve njegove građane. Najavio je i da će jedan od njegovih prvih koraka biti osiguravanje besplatnih udžbenika za osnovnoškolsku djecu što je također bilo jedno od obećanja kampanje. Upitan što bi poslije pobjede mogao poručiti njegovom suparniku Željku Sabi rekao je da mu želi sve najbolje ali i da institucije odrade svoj posao misleći na sve procese za koje ga se terete.

I dok se u vukovarskom HDZ-u slavi i organiziraju kolone automobila u SDP-u je razočarenje. Željko Sabo komentiravši rezultate izbora rekao kako mu je žao što su pobjedu odlučili glasovi onih koji ne žive u Vukovaru. Rekao je da imaju dokaze i fotografije o više autobusa i kombija koji su danas dovozili glasače iz cijele hrvatske u Vukovar. Pokazujući na ekranu konačne rezultate dodao je da su pobjedu odlučila 4 autobusa. O nekim svojim budućim političkim planovima u Vukovaru rekao je da je zasad rano bilo što govoriti a da će Vukovarci vrlo brzo vidjeti tko je došao na čelo grada.

Glasovanje počelo u 7 sati

Jutros točno u sedam sati, započelo je glasovanje Vukovaraca koji će donijeti odluku o novom gradonačelniku Vukovara. U drugom krugu natječu se Ivan Penava, predstavnik koalicije stranaka okupljenih oko HDZ-a, i Željko Sabo koji na izbore izlazi kao neovisni kandidat, ali i kojega podržavaju stranke okupljene oko vukovarskog SDP-a. Prema službenim podacima Gradskog izbornog povjerenstva do 11 sati na birališta je izašlo 17,51 posto. U odnosu na prvi izborni krug, kada je do 11 sati glasovalo 15, 47 posto birača, ovo je povećanje od preko dva posto. U prvom krugu zabilježena je izlaznost od preko 50 posto tako da, ukoliko se nastavi izlaznost s ovim tempom, da bi ovo mogli biti izbori sa rekordnom izlaznošću do sada. Jutros su obojica kandidata izvršili svoju građansku dužnost.

– Očekujem da su građani prepoznali kvalitetu našeg programa koji nudi bolji Vukovar, zapošljavanje i prosperitet, rekao je Penava dodajući da o mogućem porazu na izborima ne razmišlja ali da je i to sastavni dio izborne utakmice. Odgovarajući na novinarski upit može li računati i na glasove vukovarskih Srba Penava je rekao da je svoju izbornu kampanju bazirao prema građanima kao i da na njih računa i u drugom krugu. Dodao je i da HDZ do sada nije razgovarao sa niti jednom strankom kako bi osigurao većinu u Gradskom vijeću, ali i da računaju na premoć koju su ostvarili u prvom izbornom krugu te da očekuje da će se oko HDZ-a formirati većina.

– Toga su sve stranke manje ili više svjesne. Očekujem da se brzo formira vlast poslije ovoga kruga izbora kako bi što prije mogli započeti sa radom ali i donošenjem bitnih odluka, istakao je Penava. U pratnji supruge glasovao je i Željko Sabo koji je rekao da očekuje da će možda upravo glas njih dvoje, ili do pet glasova, biti presudno za izbornu pobjedu u utrci za gradonačelnika.

– Provozajte se kroz Vukovar i vidite sve te autobuse i kombije koji su dovezli Vukovarce iz cijele Hrvatske, a koji nemaju prebivalište u Vukovaru. Postoji i broj telefona u HDZ-u u Zagrebu na koji se može javiti osoba izvan Vukovara koja želi doći glasovati u Vukovar, rekao je Sabo govoreći o izbornoj atmosferi u Vukovaru, ali i odgovarajući na upit može li on očekivati potporu vukovarskih Srba. Smatra i da će odluka o većini u Gradskom vijeću biti poznata nakon što bude poznato ime gradonačelnika.

– Najteže će biti ako grad, s obzirom na podijeljenost političkih opcija, bude podijeljen. Koliko je energije utrošeno u ove izbore mogli smo sagraditi jednu tvornicu, istakao je Sabo. O političkoj klimi koja već nekoliko godina vlada u Vukovaru govori i podatak da su ovo čak četvrti lokalni izbori u Vukovaru u zadnjih pet godina. Od toga Vukovarci su dva puta izlazili na redovite lokalne izbore (2009. i 2013.) ali i dva puta na prijevremene izbore i to 2011. i ove godine.

Izvor: vecernji.hr

Odgovori

Skip to content