Kolumbijci mogu i bez Falcaa; Hrabra Kostarika senzacionalno protiv Urugvaja

Čudo u Fortalezi: Kostarikanci protiv Urugvaja do senzacije!
Urugvaj nije dobio prvu utakmicu na svjetskim prvenstvima od 1970. Svi su očekivali da će se to promijeniti protiv Kostarike. No Urugvajci su dobili tri komada u 1. kolu
Izgubili su zadnje četiri utakmice na svjetskim prvenstvima. Gubili su i od Urugvaja od 24. minute golom Edinsona Cavanija iz penala. No Kostarika je čudesnim preokretom šokirala Urugvaj preokrenuvši na 3-1. Kostarika je pobijedila u prvoj utakmici skupine D i vjerojatno uništila Urugvaju nade u osminu finala. U toj su skupini još Italija i Engleska, a Urugvajce sad čeka težak posao.

Zanimljivo, Urugvaj nije dobio prvu utakmicu na svjetskom prvenstvu od 1970. godine kad su bili bolji od Izraela. Dobro su krenuli. Luis Suarez nije se oporavio od ozljede i nismo ga vidjeli, iako se u jednom trenutku činilo kako se sprema za ulazak u igru. Na kraju je ostao sjediti na klupi. I gledati kako Kostarika preokreće utakmicu.

Joel Campbell je u 54. sjajno zabio lijevom nogom. Samo tri minute kasnije Duarte je prvijencem u reprezentaciji šokirao Urugvajce. I ne samo njih. Svi su očekivali da će Urugvaj ovo lako dobiti, no Kostarika se pokazala kao tvrd orah. Urena je šest minuta prije kraja bacio Urugvaj na koljena. Kostarika je imala 3-1.
Tko je to uopće mogao pomisliti protiv momčadi koja ima Cavanija, Forlana, Suareza… Istina, napadač Liverpoola nije ušao u igru, u nevjerici je gledao kako njegov Urugvaj dobiva lekciju iz udžbenika od Kostarike. Samo najhrabriji stavili bi “dvojku” uoči ove utakmice. No to je draž nogometa. Kostarika je pokazala što znači momčadski duh. Nakon penala u 24. minuti na terenu je postojala samo jedna momčad.
A to nije bio Urugvaj…

26. penal zaredom koji je zabio dešnjak

Namjestio je loptu na bijelu točku i zabio za vodstvo Urugvaja protiv Kostarike. Edinson Cavani tim je golom produljio niz Urugvaja na sedam uzastopnih utakmica u kojima su zabili na svjetskim prvenstvima. Bio je to 26 uzastopni penal na svjetskim smotrama koji je zabio dešnjak. Zadnji igrač koji je zabio lijevom bio je Urugvajac, Alvaro Recoba 2002. godine.
Campbell treći najmlađi u povijesti SP-a

Jedna zanimljivost o strijelcu prvog gola za Kostariku, Joelu Campbellu. Napadač Arsenala na posudbi u Olympiacosu postao je treći najmlađi strijelac u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava (21 godina i 353 dana).
Za kraj – crveni karton

Urugvajci su zaslužni za dva od tri zadnja crvena kartona na svjetskim prvenstvima. Suarez je dobio crveni protiv Gane 2010. A Pereira je divljačkim startom u posljednjim trenucima utakmice protiv Kostarike također dobio crveni.

Skupina D, 1. kolo:
Urugvaj – Kostarika 1-3 (Cavani 24 (p) / Campbell 54, Duarte 57, Urena 84)

Mogu i bez Falcaa: Kolumbijci se vratili na SP te srušili Grčku

Kolumbija je nakon 16 godina ponovno na SP-u. U prvoj utakmici skupine C bili su bolji od Grčke 3-0. Armero, Gutierrez i James Rodriguez zabili su za veliko slavlje
Uvjerljivo, dominantno i – efikasno. Tako se može sažeti kolumbijsko otvaranje na Svjetskom prvenstvu u skupini C protiv Grčke. Kolumbija je slavila 3-0, a ovo joj je bio prvi nastup na svjetskoj smotri nakon 16 godina. Armero, Gutierrez i James Rodriguez zabili su za tri boda na otvaranju skupine u kojoj su još Japan i Obala Bjelokosti.

Grčka je uz Salvador najlošija momčad u povijesti SP-a s 83,3 posto poraza. Izgubili su u pet od šest utakmica. I u tih pet utakmica nisu postigli niti gol. Ni danas nisu zabili, ali bili su blizu. Kolumbija je povela u 5. minuti preko Armera.
Grci su zaigrali nešto bolje u drugom dijelu prvog poluvremena. Imali su nekoliko dobrih šansi, ali lopta kao da nije htjela u gol. U drugom dijelu Gutierrez zabija za 2-0, Grci pogađaju gredu i činilo se kao da je gol Kolumbije začaran. Kolumbijci su točku na i sjajne predstave stavili u sudačkoj nadoknadi golom Jamesa Rodrigueza za 3-0.

Kolumbiji je ovih 3-0 najbolji rezultat u pojedinačnoj utakmici u povijesti svjetskih prvenstava.
– Jako sam sretan s ovom pobjedom. Igrali smo protiv dobre momčadi, a naša igra i rezultat su sjajni – rekao je Argentinac Jose Pekerman, izbornik Kolumbije.
Skupina C na Svjetskom prvenstvu jedina je skupina u kojoj su sva četiri izbornika stranci? (Kolumbija – Argentinac Jose Pekerman, Grčka – Portugalac Fernando Santos, Japan – Talijan Alberto Zaccheroni, Obala Bjelokosti – Francuz Sabri Lamouchi).

Skupina C, 1. kolo:
Kolumbija – Grčka 3-0 (Armero 5, Gutierrez 58, Rodriguez 90)

Izvor: 24sata.hr

Odgovori

Skip to content