Američki Vrhovni sud: za vjerske slobode, protiv obavezne kontracepcije, pobačaja i Obamacarea

Vijest koja je danas na naslovnicama novina u SAD-u presuda je Vrhovnog suda u tužbi koju podnio Hobby Lobby a protiv odredbe Obamacarea.

U slučaju koji već dugo vremena dijeli američku javnost američki Vrhovni sud presudio je da je kršćanska tvrtka Hobby Lobby ne mora poštivati odredbu Obamine zdravstvene reforme – Obamacarea, koja zahtijeva da tvrtke u sklopu zdravstvenog osiguranja svojim zaposlenicima plate i kontracepciju i pilule koje izazivaju pobačaj.

“Nedvojbeno, vjerska sloboda je temeljno ljudsko pravo. Kad je riječ o pitanjima vjere u našoj zemlji, očekujemo dvije stvari od naše vlade: toleranciju i jednakopravnost. Obavezna kontracepcija nikada nije bila blizu ispunjavanju tih očekivanja. Amerikanci su bili prisiljeni da krše svoja vjerska uvjerenja pod prijetnjom razornih kazni.”, piše u komentaru presude koji danas donosi USA Today.

Naime, Obamina administracija je pokušala prisiliti Hobby Lobby i tisuće pro-life tvrtki i organizacija da u skladu s odredbom Obamacarea moraju svojim zaposlenicima platiti kontracepciju i pilule koje izazivaju pobačaj. Međutim, američki Vrhovni sud donio je presudu korist Hobby Lobby Stores, Inc, ustvrdivši da se radi o Ustavom zajamčenim pravima poduzetnika da vode svoje obiteljske tvrtke, bez kršenja svojih duboko usađenih vjerskih uvjerenja.

Vrhovni sudac, Samuel Alito predajući odluku Vrhovnog suda, rekao je da: “Vlada ne može zahtjevati od korporacija kojima su vlasnici religiozni da osiguraju kontracepciju.”

Izvor: narod.hr/Agencije

Odgovori

Skip to content