Otvoreno pismo čelnicima Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika a u povodu neprimjerenog ponašanja djelatnice HMI

Otvoreno pismo čelnicima Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika: mr.sc. Dariji Krstičević Predstojnici Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i mr.sc. Marinu Knezoviću,ravnatelju Hrvatske matice iseljenika, a u povodu neprimjerenog ponašanja djelatnice Hrvatske matice iseljenika Vesne Kukavice uputili su sudionici Hrvatskog iseljeničkog kongresa Antun Babić i Zlatko Zeljko.
 U pismu stoji:

Kao sudionici Hrvatskog iseljeničkog kongresa, koji je održan u Zagrebu od 23. do 26. lipnja 20014. godine, želimo Vam skrenuti pozornost na potpuno neprihvatljivo ponašanje djelatnice Hrvatske matice iseljenika, gospođe Vesne Kukavice, na prijemu koji je u Palači Dverce, 23. lipnja 2014. priređen za sudionike HIK. Tijekom slikanja, za zajedničku fotografiju, došlo je do rasprave između gospođe Kukavice i sudionika HIK g. Antuna Babića. U jednom trenutku u raspravu se uključio i g. Zlatko Zeljko, također sudionik HIK. 


”Vratite se odakle ste došli”-poruka koja je odjeknula poput munje u srcima hrvatskih iseljenika

Na kraju te rasprave tj. razmjene mišljenja gospođa Vesna Kukavica, obraćajući se nama obojici, vrlo glasno je rekla: “Ako vam se ne sviđa u Hrvatskoj, vratite se u zemlju odakle ste došli”.

Nije nam ni na kraj pameti oduzimati gospođi Kukavici pravo na njezino viđenje političkog tj. društvenog stanja u Hrvatskoj. Ono što svakako mislimo da je neprimjenjeno jest činjenica da je djelatnica Hrvatske matice iseljenika, koja je bila suorganizator Hrvatskog iseljeničkog kongresa, uputila tako grube i diskriminirajuće riječi sudionicima HIK, ne vodeći pri tome računa o njihovim biografijama tj. doprinosu u borbi za stvaranje, obranu i međunarodno priznanje Republike Hrvatske, kao i njihovo pravo da u Hrvatskoj, u kojoj su rođeni i gdje žive, imaju pravo na vlastito viđenje političkog i društvenog stanja u Hrvatskoj.

Svrha ovog dopisa nije traženje sankcija protiv gospodje Vesne Kukavice. No, s druge strane, mi s ovim dopisom izražavamo naše duboko razočaranje s neodgovornim ponašanjem gospođe Vesne Kukavice. Da smo čak i rekli nešto što ne stoji i s čime s gospođa Vesna Kukavica osobno ne slaže, kao djelatnica institucije koja je zadužena za brigu i dijalog s hrvatskim iseljeništvom, gospođa Kukavica bila je dužna pokazati daleko višu razinu samokontrole i poštovanja na javnom mjestu i u dijalogu s osobama koje su bile sudionici HIK, stoji u otvorenom pismu kojega potpisuju Antun Babić i Zlatko Zeljko.

Izvor: glasbrotnja.net

Odgovori

Skip to content