ZAR VEĆ: Ministar Varga u sukobu interesa?!

Milanovićev čovjek od povjerenja Siniša Varga zbog sukoba interesa podnosi ostavku?

Ministar zdravlja još se nije uhvatio u koštac s problemima hrvatskoga zdravstva, a već se našao u sukobu interesa. U uređenoj državi, u kojoj se političari drže zakona zbog takvog nečega podnio bi ostavku. Hoćemo li sličnu situaciju doživjeti i u Hrvatskoj?

Infuziju hrvatskom zdravstvu dovedenom do samrti, prema najavama dijela medija, ali i političara, trebao je dati novi ministar Siniša Varga. Trebao je, riječ je koja se u hrvatskoj politici prečesto ponavlja. Naime, na čelo posrnulog ministarstva Vargu je kao čovjeka od povjerenja postavio premijer Zoran Milanović u posljednjim rošadama Vlade koja iza sebe ostavlja zastrašujuće rezultate. Zdravstvo je tada iz ruku neuspješnog Rajka Ostojića predao u ruke Vargi, a sudeći prema onome što se o novom ministru može pročitati posljednjih dana, odluka je to od koje bi premijera mogla zaboljeti glava. Naime, umjesto da se uhvati u koštac s problemima koji nagrizaju hrvatsko zdravsto, Varga se po uhodanom šablonu kojim godinama putuje hrvatska politika zapleo u sukob interesa. Sukob interesa, zbog kojega bi u nekoj uređenoj državi istoga trena podnio ostavku, ali u Hrvatskoj će se vrlo vjerojatno sve to ugurati u neku od polica nadležnih institucija, a ondje će je pak sve do nekih sljedećih izbora pokriti prašina.

Ministar Varga, prema pisanju Slobodne Dalmacije, daje unosne poslove svojoj bivšoj udruzi, a Vladi je predložio da se prihvati pokroviteljstvo te da njegovo ministarstvo izdvoji 50 tisuća kuna za ‘Renesansu-1. Međunarodni kongres primarne zdravstvene zaštite’ koji bi se u studenom trebao tri dana održavati u Opatiji. Iza toga kongresa, koji će se financirati i unosnim kotizacijama stoji udruga CIMS-Centar za izvrsnost medicinskih struka, kojoj je do imenovanja na mjesto ministra na čelu bio Varga. Sjedište udruge donedavno je bilo na adresi Lepa Ves 8, a ondje se nalazi Vargina privatna ordinacija. CIMS će, stoji dalje, sudjelovanje na konferenciji naplaćivati 1500 do 3500 kuna, a očekuje dolazak velikog broja zaposlenika iz zdravstvenog sustava na radionice i predavanja. Doveo se tako Varga u sukob interesa i prije no što se ozbiljno uspio pozabaviti problemima hrvatskoga zdravstva koje je ionako bačeno na stup srama, a u kojem vladaju tuga i nevolja. I prije no što je stupio na ministarsku dužnost liječnici koji dobro poznaju njegove odluke upozoravali su na to da je jedna od Varginih odluka i ta da bolnice plaćaju skupe lijekove. To je po mišljenju liječnika s kojima smo razgovarali pucanj u glavu pacijenata, ali i lažno prebacivanje. Osim toga, liječnici su napominjali da je danas groznije nego ikada biti pacijent.

Međutim, osim što se novi ministar ovim potezom doveo u sukob interesa doveo je u nove probleme aferama pogođenu Vladu. A u slučaju da se razmišlja o njegovoj ostavci, što bi u uređenoj državi bilo logično bila bi to još samo jedna u nizu rošada u Kukuriku vladi.

Naime, bivši ministar financija Slavko Linić bio je šesti ministar koji je napustio Milanovićevu vladu otkad ju je potvrdio Hrvatski sabor. Prva Milanovićeva ministarska postava doživjela je promjene svega stotinjak dana nakon imenovanja, kada je u travnju 2012. godine prvi ostavku na dužnost podnio tadašnji ministar prometa Zlatko Komadina pozivajući se na narušeno zdravlje. U lipnju iste godine ostavku je podnijela i ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy koja je u pismu premijeru u to vrijeme ustvrdila da ostavku podnosi jer je nepromišljenim e-mailom predsjedniku Uprave Hž Holdinga nanijela političku štetu Vladi. Premijer je tada poručio da mu je žao zbog ostavke, ali i napomenuo da je njegova Vlada postavila standarde kojih će se držati. Sredinom studenog 2012. godine ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva podnosi Radimir Čačić, nakon što ga je Županijski sud u Kapošvaru osudio na godinu dana i devet mjeseci zatvora, radi izazivanja prometne nesreće 2010. godine u Mađarskoj u kojoj su poginule dvije osobe. Iz Vlade je izašao i ministar turizma Veljko Ostojić i to pod pritiskom javnosti zbog optužbi da DORH ispituje kupoprodaju atraktivnog zemljišta pored Rovinja, čija je vrijednost nakon urbanizacije s milijun kuna porasla na 25 milijuna kuna, a u čiju je kupnju, urbanizaciju i prodaju uključen ministar Ostojić. Dužnosti potpredsjednika Vlade razriješen je i Neven Mimica zbog odlaska na dužnost u Europskoj komisiji. Sve u svemu, kada se sagleda popis onih koji su Vladu napustili, ali i popis onih koji su se poput Varge zapleli u kojekakvim aferama nije niti čudo da je stanje u Hrvatskoj poražavajuće. Kada i kako bi se vladajući pijetlovi i koke stigli baviti stvarnim problemima hrvatskog naroda kada ne uspijevaju pomesti niti vlastite redove?

Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content