Ivan Ugrin: Biskup Ivas trn je u oku ‘crvenima’

Mnogo buke podignuto je ne baš slučajno protiv šibenskog biskupa msgr. Ante Ivasa, jer se “drznuo” na Veliku Gospu u Vrpolju prozvati one koji organiziraju noćne zabave uz zaglušujuću i izluđujuću buku, često puta tako bezobzirnu da mnogi ne mogu više živjeti u svojim kućama ni moliti u svojim crkvama, pa ni u katedralama, te se sve više nude kao vrhunac moderne zabave, naročito djeci i mladima.

Svima je odmah bilo jasno da se radi o klubu Azimut koji svoje zabave organizira na desetak metara od katedrale sv. Jakova u Šibeniku, u sitne noćne sate s viškom decibela i maligana, što je utvrđeno i inspekcijom na licu mjesta, osobito kod dvojice pripitih vlasnika kluba koji su vrijeđali policajce prilikom privođenja.

Nije biskup Ivas jedini koji je tražio od gradskih čelnika da ih se zaštiti od buke od koje se nije moglo normalno živjeti ni spavati u okolici Azimuta, učinili su to i brojni stanari kojima je zabava pod njihovim prozorima doslovno uništavala stakla i živce, nekima koji iznajmljuju apartmane nesnosni decibeli su natjerali goste da pokupe kovčege i napuste Krešimirov grad.

Međutim, šibenski je biskup odavno trn u oku onima kojima smeta njegov govor kad su u pitanju nacionalne i vjerske vrednote. Tako je na nedavnom obilježavanju Dana pobjede u Kninu u propovijedi istaknuo kako se uvijek nađe onih koji su u danima teškoća i iskušenja spremni narodu ponuditi lažne nade, lažne bogove i opasne idole, “zlatnu telad” pod prividom novih sloboda, nove pravednosti, novog poretka…, nove mudrosti i blagostanja…, novih zakona, često protubožjih, protunaravnih i protunarodnih.

Brzo su se prepoznali prozvani, poput Ive Josipovića, koji žele pocrveniti cijelu Hrvatsku, pa im je buka oko Azimuta dobrodošla kako bi preko medijskih udarnih pesnica opalili po Ivasu iz svih oružja. Pa je “kriv” i zato što je dugogodišnji prijatelj s Thompsonom, jer uređuje “vilu” u kojoj će živjeti u mirovini, ter sebi gradi grob u katedrali, u kojoj se, inače, pokapaju šibenski biskupi…

Ne zaboravljaju se msgr. Ivasu, očigledno, ni riječi koje je prije dvije godine izrekao na Bleiburgu. “Povijesna je Istina da je ovdje počeo taj strašan, konačan ‘čas odmazde’… ‘U komunističkoj državi će naši neprijatelji svjetlost dana gledati samo toliko dugo koliko traje put do najbliže jame’, rekao je Tito ovih dana svibnja 1945…

Dok su mnogi narodi nakon završetka Drugog svjetskog rata odahnuli od terora fašizma i nacizma, nažalost, umjesto u razdoblje slobode, hrvatski je narod ušao u drugo teško razdoblje osvete, masovnih likvidacija, zločina, smaknuća, deportacija. Ušao je u beskrajni ocean stradanja. U sustavno komunističko trovanje duše naroda i duha hrvatskog i kršćanskog…”, govorio je Ivas u svibnju 2012.

I dok se na Zapadu prodaju crkve koje često novi vlasnici pretvaraju u noćne klubove, kod nas, Bogu hvala, biskupi, svećenici i vjerni puk čuvaju svoje svetinje i ne bacaju bisere pred svinje. A da se taj trend želi proširiti i u naše krajeve pokazuje namjera da se u Dubrovniku snima kraljica u “Igri prijestolja” kako gola kao od majke rođena, izlazi iz katedrale(!)

Zato uistinu proročki zvuče Ivasovi stihovi: “Maranatha, dođi Gospodine u (ovu) zemlju Hrvata. I skini sve lažne maske s lica zemlje moje Hrvatske. Neka zablista slobodom i ljepotom, ‘života u izobilju!’ Maranatha, dođi Gospodine, brzo…, i ostani zauvijek. Amen”.

Ivan Ugrin / Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content