U kojoj se hrvatskoj stranci krije najviše bivših komunista?

Bivši komunisti nalaze se u svim hrvatskim strankama, a kada bi se trajno makli iz politike to bi rezultiralo urušavanjem političke scene u našoj zemlji.

Znanstveni magazin ‘Communist and Post-Communist Studies’ objavio je istraživanje o transformaciji Saveza komunista Hrvatske. U istom magazinu objavljeni su točni statistički podaci koji bacaju novo svjetlo na početak demokratske tranzicije u našoj zemlji. Koncem 80-ih godina prošlog stoljeća Hrvatska je brojala 4.784.265 stanovnika od toga je njih 6,2 posto bilo u aktivnom članstvu SKH, točnije njih 298.113 člana. U tom periodu bilo je oko 180 tisuća bivših članova Saveza komunista, što je 3,8 posto stanovništa, a njima je pak članstvo prestalo iz različitih razloga. Naime, 19,2 posto bilo je isključeno iz članstva, 65,8 posto brisano je iz članstva zbog neplaćanja partijske članarine dok je 11,3 posto članova umrlo. Za dio njih, odnosno tri posto bivših članova, nije moguće utvrditi razlog prestanka članstva.

Ubrzo potom Hrvatska je doživjela prve demokratske izbore, a tijekom sljedećih šest mjeseci – od prosinca 1989. godine do lipnja 1990. godine, broj članova Saveza komunista smanjen je sa 298 na 46 tisuća. Prije demokratskih izbora u ožujku 1990. godine oko 27 tisuća članova, prema istraživanju iz spomenutog magazina, prešlo je u HDZ. Nakon pobjede ove stranke na izborima odigrao se pravi prebjeg, a od ožujka do prosinca 1990. godine u HDZ se učlanilo oko 70 tisuća dotadašnjih članova SKH. Tako je koncem 1990. godine, prema izvorima ovoga medija, u članstvu HDZ-a bilo 97 tisuća osoba koje su prije samo godinu dana bile u članstvu Saveza komunista. U transformiranom Savezu komunista koji se pretvorio u SKH-SDP ostalo je 40 tisuća dotadašnjeg članstva. U prvim mjesecima nakon izbora SKH-SDP zadržao je multietnički karakter pa se ondje nalazilo 52 posto Hrvata, 28 posto Srba, tri posto Jugoslavena te jednak broj onih koji su se deklarirali kao ostali. Oko 15 tisuća članova SKH završilo je u Koaliciji narodnog sporazuma, koju su predvodili bivši komunistički čelnici – Savka Dabčević Kučar i Miko Tripalo, a koalicija se kasnije raspala u desetak stranaka.

Istraživanje provedeno krajem 1990. godine pokazalo je kako je dvostruko više Srba na izborima provedenim te godine glasovalo za SKH-SDP, čak 46 posto, nego za svoju stranku SDS koju je biralo njih 23 posto. U ovim brojkama ponuđen je odgovor na pitanje gdje su završili bivši članovi Saveza komunista. Po svemu sudeći kriju se u svim strankama, a kada bi se svi oni isključili iz politike, politički život hrvatske posve bi se urušio.

Autor: I.Babić/dnevno.hr

 

Odgovori

Skip to content