ODVJETNIK GREDELJ MINISTRU MILJENIĆU: Vi ste lažov!

Da je ovo uistinu demokratska zemlja, što Hrvatska nažalost još uvijek nije, zbog Vaših odgovora na pitanja o Ustavnom sudu niti jedne sekunde više ne bi smjeli biti ministar.

Poštovani gospodine ministre,

Nedavno je u jednom dnevnom listu objavljen razgovor s vama pod naslovom: „Srbiju ne možemo podržati na putu u EU bez suđenja nalogodavcima Ovčare”. Svjestan da ne mogu računati na medijski prostor koji Vi dobivate kao ministar u Vladi RH pristajem se tek osvrnuti na dijelove teksta koji vrijeđaju zdrav razum i predstavljaju dezinformaciju hrvatskih građana.

Uistinu vjerujem da javnost ima pravo znati. Prije svega, ostao sam iznenađen Vašom izjavom da u osnovi Hrvatska ne podupire Srbiju na putu u EU. Naime, s obzirom da je Srbija već na putu EU, a da su se hrvatski dužnosnici u proteklom periodu upravo natjecali u obećanjima tko će joj biti više na usluzi ali i izjavama kako Srbiji Hrvatska neće postavljati nikakve uvjete, molio bih Vas da upoznate hrvatsku javnost koji hrvatski dužnosnik, kada i gdje je postavio uvjet Srbiji koji ste spomenuli? Pred kojim to međunarodnim tijelom? Ako je postavljen, kako je moguće da je proces približavanja Srbije EU u tijeku. Međutim, ako je Vaša izjava samo jedna od onih koje služe dnevno političkim potrebama i predizbornom ozračju zaboravite da sam vas išta pitao, samo se ispričajte.

Druga stvar koja mi je zapela za oko jest Vaša tvrdnja: “Javni istup u kojem se sudac svrstao uz neku političku opciju ne bi prošao ni u jednoj demokratskoj zemlji”! Prije svega, za zapaziti je da ste svjesno ostali nedorečeni. Naime, nije jasno što znači „ne bi prošao”. Ako znači ono što vjerojatno sugerirate čitateljima, da bi sudac Turudić bio na neki način sankcioniran, i Vi to podržavate, molim Vas navedite barem jednu „demokratsku zemlju”, a da to ne bude NR Kina, u kojoj istup poput Turudićeva „ne bi prošao”. Usput budite dobri pa navedite propis na kojem temeljite te svoje tvrdnje, jasno ukoliko i ova Vaša tvrdnja nije za dnevno političku uporabu. Ako jest molim postupite sukladno naprijed navedenom. Isprika je nepotrebna. Shvatit ćemo to kao lapsus. Ne čini li Vam se da ste propustili pravu priliku upozoriti predsjednika Vlade RH na trodiobu vlasti, kada je uznemiravao hrvatsku javnost sa glupostima o državnom udaru sudbene vlasti i tome slično. U kojoj bi to demokratskoj državi gospodine ministre „prošlo”. Ako dopustite moje je skromno mišljenje da se sudac Turudić nije svrstao uz neku političku opciju osim uz opciju zdravog razuma. Svrstavanje uz političku opciju vide isključivo oni koji sami tako funkcioniraju. No, nije to najveći problem kolege Turudića, već činjenica što ste ga svrstali uz desnu političku opciju. Da je recimo hvalio MIlanovića, a to nitko razuman u Hrvatskoj već dulje vrijeme ne čini, sve bi bilo OK. Sudaca koji su otvoreno ‘drukali’ za lijevu političku opciju u ovakvoj Hrvatskoj je bilo i biti će. Ne sjećam se da vam je to ikad zasmetalo.

1_295140

Vaša poruka Turudiću da ste od njega očekivali „…da će javno predočiti dokaze o uhođenju…” govori da za Turudića imate jedan kriterij, a za sebe drugi. Ja sam primjerice, od Vas kao ministra pravosuđa i vjerujem ne jedini očekivao dosljednost, karakter i kompetentnost i konačno očekivao sam da radite svoj posao. Ja sam – kada već moj kolega Turudić nije – spreman predočiti hrvatskoj javnosti dokaze da ste kao ministar lagali. Ako sumnjate da blefiram tužite me za uvredu. Ako ste lažov, a ja tvrdim da jeste i Vi znate da imam dokaze za to, zašto onda mislite da imate legitimitet od nekoga nešto očekivati, osobito ako je taj netko sudac. Na koncu, predsjednik Vrhovnog suda je rekao što o tome misli. U zemlji gdje trodioba vlasti nije demokratski ukras, tu je na slučaj Turudić stavljena točka.

To da ste neka bitna pitanja novinarke jednostavno preskočili u stilu Blanke Vlašić iz najboljih dana nećemo komentirati samo ćemo podsjetiti na njih. Na Vaš navod da Srbija ima na snazi Zakon po kojem može suditi našim državljanima koji čak nemaju ni prebivalište u Srbiji, novinarka Vas je pitala zašto Vi ništa niste učinili po tom pitanju za svog mandata, uslijedio je Vaš preskok pitanja visoko iznad letvice. Na traženje novinarke da prokomentirate stavove Vašeg sugovornika Nikole Selakovića s obzirom na njegove slike iz mlađih dana sa šajkačom na glavi, saznali smo da je novinarka bolje informirana od ministra koji predstavlja našu državu, glede pitanja tko su njegovi sugovornici i koje stavove zastupaju. Imamo li se onda pravo čuditi što nam nije bolje.

I na koncu, glede odnosa spram Ustavnog suda i njegovih odluka. Odgovorno tvrdim, da je ovo uistinu demokratska zemlja, što Hrvatska nažalost još uvijek nije, zbog Vaših odgovora na pitanja o Ustavnom sudu niti jedne sekunde više ne bi smjeli biti ministar. Da ste ostali kod prve rečenice i tu stali, ostavili bi barem dojam mudrosti, ali ne, htjeli ste pokazati naciji koji ste Vi politički i ustavno-pravni kapacitet, pa ste nakon tvrdnje da odbijate kritike kojima se Ustavni sud RH tereti da djeluje kao oporba aktualnoj vlasti, odmah izjavili: „Kada je riječ o ćirilici, ako je Zakon ustavan onda se mora svugdje provoditi.” I nastavili postavljajući pitanje: „Zašto bi građanin bio u poziciji da mu država u jednom mjestu jamči osiguranje svih prava, a u susjednom mjestu ta prava ne smije štititi?'”

Da poput Vas naivno mislim kako sam kompetentniji od sudaca Ustavnog suda RH upustio bih se vjerujem u pokušaj da Vam odgovorim. No, nisam pa ću se zadovoljiti tek uputiti Vas na „Odluku USRH o ćirilici”. Tamo ćete naći na 23 stranice teksta detaljno argumentiran odgovor na Vaše pitanje „Zašto?”. Možete je pročitati makar i post festum ili i dalje svoje stavove o Odluci tražiti od Pupovca, SDSS-a i njima sličnih.

Vladimir Gredelj, bivši predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, koji ni danas ne pristaje na uvrede kolega sudaca.

Izvor: dnevno.hr

Odgovori

Skip to content