(video) Poslušajte najstariju pjesmu na svijetu: Sumerska Himna napisana prije 3.400 godina

Glazbeni povjesničari i ljubitelji uživaju u novo otkrivenom glazbenom blagu, datiranom na više od 3400 godina! Komad se čini vrlo jednostavnim i dobro bi bilo da se čuje i na drugom instrumentu, ali je nevjerojatno da je izdržao kušnje vremena, jer to je vrlo važno otkriće, sa samih početaka ljudskog razvoja.

the-oldest-song-in-the-world-from-siria

Ranih 1950-ih, arheolozi su iskopali nekoliko glinenih pločica iz 14. stoljeća prije Krista. Kako navodi WFMU, “u drevnom sirijskom gradu Ugaritu, ove pločice sadržavale su znakove klinastog pisma hurritskog jezika”, što se pokazalo najstariji poznati glazbeni komad ikad otkriven, – 3400 godina staru kultnu himnu.

Anne Draffkorn Kilmer, profesorica Asirologije na Sveučilištu u Kaliforniji, napravila je gornju interpretaciju 1972. (Ona opisuje kako je pronikla u notne zapise – više tehničkih detalja pročitajte –u ovom intervjuu.) Od njenih početnih publikacija u 60-ima o drevnim sumerskim pločicama i glazbenoj teoriji nastaloj iz njih, mnogi drugi etnomuzikolozi iz cijelog svijeta, objavljivali su svoje verzije.

Komad, kako je 1988. napisao Richard Fink, u članku iz Archeologia Musicalis, potvrđuje teoriju da je “7-notna dijatonska ljestvica, kao i pripadajuća harmonija postojala prije 3400 godina.” To je, kaže nam Fink, “rukavica u lice mišljenju većine muzikolog-a, da drevna harmonija praktički nije mogla postojati, već je nastala, tek od stare Grčke. “Kilmerov kolega Richard Crocker tvrdi da je otkriće “revolucioniralo cijeli koncept podrijetla zapadne glazbe.” Dakle, na stranu akademske rasprave, – kako najstarija pjesma na svijetu zvuči? Poslušajte sami donju MIDI inačicu.
Bez sumnje, MIDI klavijatura nije bio Sumeranski izbor, ali je dovoljno da nam da osjećaj o ovoj zaista čudnoj kompoziciji, iako o ritmu komada, možemo tek nagađati.

AssyriaTimes.com/croative.net

 

Odgovori

Skip to content