U Rimu odigrana međureligijska nogometna utakmica za mir

Deseci tisuća ljubitelja nogometa, među kojima i mnoštvo djece, gledali su 1. rujna na rimskom olimpijskom stadionu međureligijsku nogometnu utakmicu za mir.

Nogometaši – najveće nogometne zvijezde među kojima su bili i Roberto Baggio, Javier Zanetti i Diego Armando Maradona, bili su pripadnici različitih vjeroispovijesti; kršćani, budisti, židovi, hinduisti, muslimani i šintoisti. Utakmicom, koja je odigrana na poticaj pape Franje, željelo se okupiti igrače i navijače kako bi iskazali jedinstvo i solidarnost i dali potporu miru i ukazali na snagu sporta u izgradnji mira, ističe u izvješću Radio Vatikan.

Zanetti, nekadašnji kapetan argentinske reprezentacije i aktualni potpredsjednik Intera, opisao je utakmicu kao simboličku gestu koja ljudima pomaže razumjeti da je moguće graditi svijet mira, temeljen na dijalogu i poštivanju drugih.

Nekadašnje i aktualne nogometne zvijezde primio je u audijenciju papa Franjo istaknuvši da je utakmica snažan primjer kako je moguće graditi kulturu susreta i svijet mira u kojemu vjernici različitih religija, zadržavši svoj identitet, mogu živjeti zajedno u skladu i međusobnom poštovanju. Vjere su pozvane biti sredstvo mira, a nikada mržnje, rekao je Papa. Također je istaknuo da svojom igrom igrači trebaju reći ne svakoj diskriminaciji.

Događaj je organizirala zaklada Scholas Occurrentes i talijanska zaklada Pupi u suradnji s Papinskom akademijom društvenih znanosti. Sva dobit od utakmice, u kojoj su Zanettijevi PUPI sa 6-3 pobijedili ekipu Scholas, namijenjena je projektu koji pomaže siromašnu djecu u Buenos Airesu.

Izvor: laudato.hr

Odgovori

Skip to content