Mesić na vlast doveo Josipovića i Milanovića da ga zaštite od progona za kriminal

Mesić najjača karika hrvatske politike: ‘Na vlast je doveo Josipovića i Milanovića da se zaštiti od progona za kriminal i veleizdaju’

“Bojim se da Mesić kontrolira političke odnose na taj način jer želi zadržati utjecaj na politička zbivanja u Hrvatskoj kako bi sebe zaštitio od progona koji bi ga mogao snaći zbog izdaje nacionalnih interesa i sudjelovanja u određenim koruptivnim poslovima poput Patrije”, naglasio je naš sugovornik

Saborska zastupnica Marina Lovrić Merzel, kojoj je Sabor u petak formalno aktivirao mandat pojavila se u Hrvatskom saboru. Bivša SDP-ova sisačko-moslavačka županica u saborskom kafiću prije plenarne sjednice popila je kavu sa kumom Slavkom Linićem, bivšim SDP-ovim ministrom financija. Dobro raspoložena Lovrić Merzel prvi dan u Saboru iskoristila je i za odgovaranje na brojna pitanja, a prisutne je podsjetila da joj je ovo treći mandat koji je bio u mirovanju, ali i dodala da nikada nije izabrala sjediti u zastupničkim klupama već da je odabrala funkciju županice.

“Dugo sam u politici, ništa mi nije novo iako mi je okruženje sada novo. U situaciji u kojoj se nalazim, koje sam ja duboko svjesna, koja nije jednostavna, koja je izuzetno teška, no međutim kada vam se presudi u javnosti i kada vas se prikaže čudovištem mada nemate optužnicu, a kamoli presudu onda nikom to nije jednostavno. No, s obzirom na iskustvo do sada ja ću sigurno ostati izuzetno čvrsta i dokazati svoj nevinost, bez obzira na kojoj razini, na kojem mjestu i koliko to dugo trajalo. Posao zastupnice ću obnašati onako kako se to od mene očekuje “, rekla je Lovrić Merzel.

Njen povratak u saborske klupe predsjednik Zavjeta za Hrvatsku Marko Lukić naziva katastrofalnom odlukom, a kava koju je ispila sa kumom Linićem za njega je vrlo znakovita. “Njih dvoje su kumovi i vjerojatno imaju zajedničke razloge za ispijanje kave. Možda je nešto u istrazi bilo i oko Linića pa mu ona sada prenosi”, kaže Lukić te dodaje da su osim kumske veze bivši ministar i Merzelova povezani i na nekim drugim razinama. Naime, prema njegovim riječima bivša županica u svojoj je vikendici ugošćavala Linića, ali i niz drugih uglednika iz SDP-a među kojima se našao i aktualni ministar rada Mirando Mrsić te predsjednik Ivo Josipović. U ugodnom druženju kovali su plan kako s čela SDP-a maknuti Zorana Milanovića. “Oni su ista politička struja unutar SDP-a koja sada nije u stranci, ali zadržava i dalje svoj cilj da naprave pritisak na stranku koju bi željeli preuzeti. Ako im to ne uspije moguće da će se uz pomoć Josipovića prikloniti Mireli Holy, a time će Milanoviću pokazati da su jača politička snaga nego on”, uvjeren je naš sugovornik.

Veliku ulogu u tim političkim igrama koje se odvijaju daleko od očiju javnosti ima i predsjednik Ivo Josipović, koji je prema Lukićevim riječima tragedija hrvatskog naroda, ali i koordinator tih događaja. “On je u opasnom sukobu sa Milanovićem, ali ne želi izgubiti potporu SDP-a za svoje izbore. Josipović je bliži opciji Slavka Linića i Marine Lovrić Merzel nego Milanovićevoj opciji, ali to javno ne odaje”, kaže predsjednik Zavjeta za Hrvatsku. Predsjednik Josipović i premijer Milanović u sukobu su drži naš sugovornik iz više razloga, a prvenstveno radi se o zadovoljavanju vlastitih interesa, a ne interesa hrvatskog naroda. “Milanović je po nekim stavovima bliži Stipi Mesiću, a tu je došlo do razlaza između Mesića i Josipovića u paralelnom upravljanju državom. Dakle, Stipe Mesić je iz sjene imao jači utjecaj u institucijama i političkim odnosima, nego što je to Josipović uspio nametnuti u svojoj prvoj fazi mandata. Kada je Mesić počeo ambasadore pozivati kod sebe ispalo je da imamo dva predsjednika i da se ne zna tko je u kojoj ulozi”, objašnjava Lukić dodajući da su na žalost oba hrvatska predsjednika promašena. I Mesić i Josipović podjednako su naštetili hrvatskim interesima. Obračunima unutar vladajuće stranke pridonio je i Mesić i to na nagovor premijera Milanovića koji je od njega tražio da napadne Josipovića. “U tom obračunu Milanović je dobio ulogu koju mu je Stipe Mesić odredio, a to znači da je Mesić postavio Zorana Milanovića te preko njega ratuje s Ivom Josipovićem. Na žalost to je tako! Bojim se da Mesić kontrolira političke odnose na taj način jer želi zadržati utjecaj na politička zbivanja u Hrvatskoj kako bi sebe zaštitio od progona koji bi ga mogao snaći zbog izdaje nacionalnih interesa i sudjelovanja u određenim koruptivnim poslovima poput Patrije”, naglasio je naš sugovornik dodajući da je bivši predsjednik na vlast doveo i Josipovića, dok su još bili u korektnim odnosima.

Bivši predsjednik usko je povezan i sa klanom Linić-Merzel jer njegov kum je velikogorički poduzetnik Željko Žužić koji je kupio Ceste Sisak. “Očito je da se to odigralo po dogovoru Marine Lovrić Merzel koja je bila u jako toplim odnosima sa Stipom Mesićem”, zaključuje Marko Lukić.

Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content