Milanoviću odgovorni ste za sve afere Zmajlovića, Jakovine i Hajdaša Dončića

Premijeru Milanoviću, znali ste i odgovorni ste za sve afere Vaših ministara Zmajlovića, Jakovine i Hajdaša Dončića!

 

Prije izbora 2011. godine kleli su se u pravdu i pravednost. Danas, tri godine nakon izbora i godinu dana prije novih parlamentarnih izbora, od njihove pravde i pravednosti nije ostalo ništa, pa čak ni slovo “P”. Sada se i iz aviona jasno vidi da su oni izmislili pravdu i pravednost samo za sebe i svoje bližnje.

“Pogledaj svoj dom, anđele”, svojedobno je pjevao Milanovićev omiljeni roker i novokomponirani četnik – početnik Bora Čorba, a danas bi on, po uzoru na tu pjesmu, našem premijeru mirne duše mogao zapjevati: “Pogledaj svoju Vladu, anđele, pogledaj svoje ministre, anđele, njihova duša je pohlepna, svima su stavili amove, sebi sagradili hramove! Pogledaj svoju Vladu, premijeru, i skini paučinu s očiju, vidjet ćeš prizore potresne, vidjet ćeš neke ministre, njihovo neznanje, pohlepu i ambicije bolesne!”

Nažalost naš premijer do dana današnjeg još nije skinuo paučinu s očiju i ne vidi prizore potresne niti vidi što mu rade, primjerice, njegovi ministri-ljubimci Mihael Zmajlović, Siniša Hajdaš Dončić i Tihomir Jakovina. Tom trojicom ministara uskoro bi se trebale pozabaviti i institucije koje rade svoj posao, a kada se to dogodi i kada Andrija Jarak zakuca na njihova vrata, kako će premijer Milanović moći izaći hrvatskoj javnosti pred oči i reći: “Ja, drugovi i drugarice, nisam ništa znao, niti vidio, a u zadnje vrijeme i ne čujem dobro!”

E, neće moći ove noći, premijeru Milanoviću, jer znali ste i odgovorni ste za sve kriminalne radnje vaših ministara Zmajlovića, Dončića i Jakovine. Ne možete reći, kao Vaša prethodnica Kosor, da ništa niste znali! Zato Vas još jednom podsjećamo na sve glavne afere Vaših omiljenih ministara, pa ako je potrebno cijeli taj popis donijet ćemo u Vaš omiljeni restoran “Tač” u kojem ionako provodite više vremena nego u Vladi, da na miru vidite o čemu se tu radi.

Zna li Milanović da je Zagrebtower kao Planinska?

Još početkom svibnja ove godine naš tjednik je prvi otkrio strogo čuvanu tajnu ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića da svoje Ministarstvo preseli u zgradu Zagrebtowera, čije bi preseljnje porezne obveznike stajalo 11,2 milijuna kuna. No, nakon objave teksta u našem tjedniku, do preseljenja u tom trenutku nije došlo, premda je, tvrde upućeni, ta odluka prošla Vladinu proceduru. Ipak, nakon našeg otkrića govorilo se kako ste Vi, premijeru Milanoviću, osobno stopirali tu odluku, osobno se uvjerivši o čemu se tu zapravo radi.

A radilo se o tome da bi slučaj preseljenja Zmajlovićeva ministarstva u Zagrebtower bio gotovo identičan “slučaju Planinska” zbog kojeg se sudi bivšem premijeru Ivi Sanaderu, a bivši je ministar poljoprivrede Petar Čobanković, zahvaljujući pokajništvu, odnosno drukanju svog bivšeg “gazde Ive”, “odgulio” nekoliko tona krumpira u zamjenu za odlazak iza zatvorskih rešetaka.

Upućeni kažu da je Zmajlovićeva nakana da svoje Ministarstvo preseli u Zagrebtower, bila kap koja je prelila čašu Vašega strpljenja s obzirom na notornu činjenicu da država posjeduje prostore u koje se spomenuto ili bilo koje drugo ministarstvo može preseliti, te tako potpuno izbjeći plaćanje najma. No, u međuvremenu se sve stubokom promijenilo, te je više nego izvjesno da će se u zgradi Zagrebtowera smjestiti Zmajlovićevo ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

A među dokaze o rastrošnosti države, usprkos proklamiranoj štednji, može se uvrstiti i ovih dana objavljena informacija da će ministar Zmajlović, pokraj svoga ureda imati i – privatnu kupaonicu, što će porezne obveznike dodatno stajati 6,3 milijuna kuna godišnje. Za svoju luksuznu kupaonicu na račun poreznih obveznika izborio se i Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša koji također seli svom prijatelju Zmajloviću u Zagrebtower. Znakovito je da je Müller, prije sadašnje funkcije, bio direktor u tvrtki koja je bila investitor gradnje tog nebodera, a bio je i član uprave tvrtke koja je bila izvođač radova.

Müller – glavni Zmajlovićev rizničar

A kada je riječ o Mülleru, upućeni tvrde da je on glavni rizničar ministru Zmajloviću, a kako stvari sada stoje, pogotovo nakon preseljenja Ministarstva okoliša i prirode u zgradu Zagrebtowera koje će porezne obveznike stajati više od 11 milijuna nepotrebno bačenih kuna, priča se da bi Zmajlović mogao postati, ako to još nije, Vaš, premijeru Milanoviću, glavni stranački rizničar, odnosno SDP-ov Mladen Barišić. Možda u tom grmu leži i odgovor na pitanje, zašto Vi, premijeru Milanoviću, žmirite na oba oka na sve Zmajlovićeve afere, ili ne čujete dobro kada Vas neki stranački kolege upozoravaju na mutne radnje i nepodopštine “malog Mihe, velikog kombinatora iz Jaske”.

Vi morate biti svjesni da je Vaš ministar Zmajlović izigrao odluku Vlade koja je stopirala preseljenje njegova Ministarstva i da je krajnje vrijeme da počnete provoditi u djelo pravo i pravdu u što su se Vaša stranka i Kukuriku koalicija zaklinjale prilikom preuzimanja vlasti. Ako to pod hitno ne shvatite, ministar Zmajlović bi mogao biti prvi ministar iz Vaše Vlade koji će se priključiti Sanaderu u Remetincu, a on bi domino efektom za sobom povukao i mnoge druge. A Vi se, premijeru, nećete moći, kao Vaša prethodnica Jadranka Kosor, praviti da ništa niste znali, a znali ste! Baš kao što ste vrlo dobro znali sve što je radio nekada Vaš najmoćniji ministar i potpredsjednik u Vašoj Vladi, Slavko Linić.

Evidentno jest da ste njega smijenili zbog kriminala, samo što je otegotna okolnost u tom slučaju bila ta što se Linića ne može uhvatiti na djelu s prstima u pekmezu, jer i ptice na grani znaju da je riječki terminator isključivo radio u – kešu. No, to se ne može reći za Vaše ministre Mihaela Zmajlovća, Hajdaša Dončića i Tihomira Jakovinu, koji za sobom ostavljaju duboke tragove, baš kao što i svaka zvjerka u snijegu za sobom ostavlja svoj trag. I ne samo da ostavljaju svoje tragove koje bi Cvitan i iz aviona mogao vidjeti, nego dobar dio tih tragova i nečasnih, da ne kažemo kriminalnih radnji, prezentiran je kroz medije proteklih tjedana i mjeseci. Dovoljno je samo zaviriti u arhiv našeg tjednika 7Dnevno i prelistati brojne tekstove-dokaze ili što bi rekao Ćiro Blažević, “korpus delikatese” o svim sumnjivim poslovima ministara Zmajlovića, Hajdaša Dončića i Jakovine pa priupitati Vas, premijeru Milanoviću – zašto šutite?

Zašto dopuštate preseljenje Zmajlovićeva ministarstva u Zagrebtower jer je to obmana Vladine odluke, a ugovor je deponiran u četiri sefa – kod iznajmljivača, odvjetnika, u Ministarstvu zaštite okoliša, te u Fondu za zaštitu okoliša. Što je tu tolika tajna da se ugovor deponira u četiri sefa, ako se ne radi o kriminalu koji je vidljiv iz aviona? Nije valjda istina to što ministar Zmajlović priča – da mu u SDP-u ne mogu ništa jer on puni stranačku blagajnu?

Istinite priče o ministru Zmajloviću iz Jaskanske doline
Zmajlovićevi oponenti u stranci smatraju da je Barišić bio – mala maca. U Ministarstvu zaštite okoliša se priča kako nisu mogli vjerovati da na njegovo čelo može doći veći blefer i neznalica od Mirele Holy.
Njegova mama pak po Jaski priča “kak’ joj hoće od sina napraviti kriminalca!”, a dobro upućeni kažu da se tu više ništa ne može napraviti, kad je sve već napravljeno. Njegovi sumještani iz Jaske govore: “Miha, Miha, završil buš ko’ strašilo u vinogradu. Ma ne bu bolje prošla ni ona nakaza kaj ga vleče za sobom i koji kad se napije, uneredi i hlače i šefa i stanicu.”
Ovo su istinite priče s jaskanskih ulica. Gospodine Milanoviću, ne možete reći da ne znate jer, navodno ste i Vi viđeni po goricama kod dobrog domaćina Mihe. Ako ste znali što Linićevi ljudi rade u Poreznoj upravi, onda morate znati i što Vaši ministri rade Vama iza leđa!

Uigrani tandem za “pranje love”

Nije valjda da do Vas još nisu doprli vapaji ogorčenih djelatnika Ministarstva zaštite okoliša koji tvrde da ministar Zmajlović planira uzeti ogromnu proviziju pogodujući svojem prijatelju Mülleru, jer su troškovi za preseljenje na novu lokaciju znatno veći nego troškovi koje je Ministarstvo imalo na postojećoj lokaciji. A selidba se mora odraditi prije parlamentarnih izbora kako bi Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša Sven Müller primili proviziju, kažu ogorčeni djelatnici ponavljajući da je selidba čisti sukob interesa jer je Müller sudjelovao u gradnji Zagrebtowera, a prijatelj je s ministrom.

A da su ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller doista uigran tandem za “pranje love”, pokazalo se to i u još jednoj velikoj aferi koju je nedavno, također, otkrio naš tjednik. A riječ je, da Vas podsjetimo, premijeru Milanoviću, o aferi u kojoj je Zmajlovićevo ministarstvo odobrilo enormna financijska sredstva Müllerovu Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u svrhu, kako je službeno navedeno, marketinških i oglašivačkih aktivnosti. I ništa u toj informaciji koju smo ekskluzivno dobili iz Zmajlovićeva ministarstva, a provjerili u Fondu za zaštitu okoliša, ne bi bilo intrigantno da se ne radi o gotovo pedeset puta većim sredstvima od svih prethodnih. Nije valjda da niste ni za to čuli?

Sve afere ministra Jakovine

A jeste li čuli za sve afere Vašeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine? Ako niste, na brzinu ćemo ih pobrojati kako ne biste mogli reći da ništa niste znali. Pa krenimo redom.

Zbog odluke da osječkom kralju šećera Marku Pipuniću dodijeli izvoznu kvotu od osamdeset tisuća tona šećera u EU, koju je donio u rujnu 2012. godine, ministar Jakovina postao je prema pisanjima medija predmet istrage Uskoka. Ova ministrova odluka istražuje se više od godinu dana jer se sumnja da je Jakovina namjerno pogodovao kralju šećera na štetu Željka Zadre. Tvornici šećera Osijek odlukom je odobrena izvozna kvota od 80.997 tona šećera, premda je Hrvatska u EU mogla izvesti maksimalno 180 tisuća tona šećera. Tim činom, Pipunićeva tvornica dobila je 45 posto ukupne izvozne kvote. S druge pak strane, dvije Zadrine tvornice (Viro i Sladorana) dobile su preostalih 55 posto.

Zato je Sladorana kazneno prijavila ministra prije više od godinu dana kao osobu koja ih je oštetila za više od sto milijuna kuna, a šteta je nanesena i šećerani Viro i to za oko 15 milijuna kuna. Šećerane Viro i Sladorana, navodno, planiraju pokrenuti pravni postupak protiv samog ministra poljoprivrede, umjesto da državu tuže za naknadu štete. No, od države će tražiti da im se izgubljena količina iz smanjenih kvota koje im je dodijelio Jakovina, nadomjesti tijekom sljedećeg razdoblja.

 

Luksuzno putovanje na Bali s dvije pomoćnice

A afera s poljoprivrednom ljekarnom, jedna je od prvih koje su se obile o glavu ministru Jakovini. Na vidjelo je, naime, izašlo da je njegova tvrtka TJ-PROM, registrirana kao poljoprivredna ljekarna, za porez ostala dužna 150 tisuća kuna. Zbog toga se tjednima povlačio po medijima koji su ga optuživali za sukob interesa. Potom su uslijedili i odlasci njegovih bliskih suradnika – u vrlo kratkom periodu napustilo ga je njih petero – a po mnogima na njihova mjesta došle su nestručne osobe.

Kaosu u Ministarstvu poljoprivrede doprinijela su i sumnjiva zapošljavanja, a navodno je jedan zaposlenik u službu došao samo zato što je ljubavnik ministrove pomoćnice. Njegov resor potresla je i afera s alfatoksinom u mlijeku – iz njegova kabineta izvijestili su javnost o povlačenju kontaminiranih mlijeka s tržišta. U međuvremenu, Jakovina i njegova pomoćnica Mirjana Matušić Pišl tvrde da se problem rješava davanjem nezagađene hrane – kravama. Obećavalo se da će se sve sanirati u roku od nekoliko dana, a svi farmeri iz robnih rezervi trebali su dobiti zdravu hranu. No, unatoč najavama, problem nije tako hitro riješen pa je samo 20-ak dana nakon izbijanja afere, ministar najavio intervenciju i otkup mlijeka opasnog po zdravlje!

I Zakon o poljoprivrednom zemljištu ministra Jakovine bio je trn u oku mnogima jer, kako se kazivalo, njime se pogodovalo krupnom kapitalu unatoč pričama da je kreiran za marljiva gospodarstva. Sporan je u toj priči bio Krešimir Kutureovac, suprug njegove pomoćnice, inače zaposlenik Agrokora. Zaključilo se iz cijele priče da će državne oranice u jeftin zakup na 50 godina lakše dobiti, primjerice Belje, nego skromno poljoprivredno gospodarstvo.

Nedavno je pak izašao podatak da svaka četvrta kuna iz proračuna za poljoprivredu odlazi na administraciju i ministrova redovna putovanja. Ono posljednje, za koje su ga prozivali iz oporbe, bilo je putovanje na Bali – zamjerao mu se tada luksuzan smještaj s još dvije pomoćnice. Možda ćete mu ovo posljednje putovanje na Bali oprostiti, jer i Vi volite putovati i to ne samo po Americi i Australiji, ali što ćete reći na sve ostale Jakovinine afere?

Hajdaš Dončić pun afera kao nar koštica

Posebna je priča Vaš favorit u Vladi, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Za njega se priča da je pun afera kao nar koštica! Hajdaša Dončića već sada prozivaju zbog makinacija u HŽ-Cargu i misterioznog nestanka vagona, tvrdeći da je na pomolu majka svih afera, o čemu ćemo detaljnije pisati drugi put. A Hajdaš Dončić ima puno toga reći i o Ugovoru o koncesiji Zračne luke Zagreb. Vjerojatno bi o tom Ugovoru puno toga mogle reći i nedležne institucije. No, o tom potom! Za sada toliko, samo da ne kažete, premijeru Milanoviću, da ništa niste znali!
Autor: 7Dnevno

 

 

 

Odgovori

Skip to content