BISKUP POZAIĆ: Zelena darkerica Holy promiče kulturu smrti

KULTURA SMRTI – Ministar zdravlja traži pobačaje i tako potiče na ubojstvo, a Holy je zelena darkerica

Ministar zdravlja koji od liječnika traži da krše priziv savjesti i obavljaju pobačaje, potiče na ubojstvo, poručio je u četvrtak s tribine Hrvatskog katoličkog sveučilišta ‘Priziv savjesti’ pomoćni biskup Nadbiskupije zagrebačke Valentin Pozaić. Pozvavši liječnike da ne pristaju, kako je kazao, na suradnički, udbaški odnos u vršenju pobačaja, Pozaić je izrazio uvjerenje kako će i ministar zdravlja prihvatiti stav priziva savjesti.

– Ministar mora shvatiti da je besmisleno ubijanje ljudskih bića u ime nepostojećeg prava na abortus. Kultura savjesti mora pobijediti kulturu otpada za koju se zauzimaju bivši i sadašnji komunisti – zaključio je svoje izlaganje pomoćni biskup Nadbiskupije zagrebačke, praćen aplauzima nazočnih.

Među njima bio je i dio liječnika sa ginekologije Kliničke bolnice Sveti Duh koji su se pozvali na priziv savjesti. Riječ je o predstojniku Klinike ginekologije KB-a Sveti Duh Berivoju Miškoviću i njegovom kolegi s klinike Dubravku Habeku.

– Nerođeno dijete je pravni subjekt i ima pravo na život i pravo na zakonsku zaštitu – objasnio je svoj prigovor savjesti dr.Dubravko Habek.

Upitan za naputak ministra zdravlja Siniše Varge da se u KB Sveti Duh organizira pružanje liječničke pomoći ženama koje zatraže abortus, dr.Mišković kazao je da su razgovori o tome između ministarstva i uprave bolnice u tijeku i da rješenje još nije doneseno. Pomoćni biskup Pozaić prenio je nazočnima svoj razgovor sa upraviteljem bolnice u Zadru kojem je ministar zdravlja naredio da u bolnici organizira obavljanje pobačaja, nakon što su se tamošnji liječnici izjasnili za priziv savjesti.

– Upravitelj je ministru odgovorio da neka on, ministar to izvoli organizirati. I ništa mu se nije dogodilo, to je dokaz da treba biti hrabar – naveo je Pozaić.

Na pitanje da li svojim pacijenticama prepisuju ‘pilulu za dan poslije’, kada već ne vrše pobačaje, dr.Habek uzvratio je da on ne propisuje, a za druge, kaže, ne može govoriti. Habek je ustvrdio da je sadašnje zakonsko rješenje, doneseno 1979., prema kojem su pobačaji prije 10.mjeseca trudnoće legalni, deplasirano.

– Nema razlike između prvog, sedmog, desetog ili jedanaestog mjeseca trudnoće – zaključio je Habek, a Mišković ga je nadopunio tvrdnjom da je deseti mjesec trudnoće odabran kao granični radi lakših operativnih zahvata. Nije tu bilo, istaknuo je Mišković, nikakvih znanstvenih, bioetičkih ili drugih kriterija.

Rektor HKS-a Željko Tanjić ocijenio je da se priziv savjesti liječnika javno napada na tragu nastojanja da se vjernike i njihova osjećanja zatvori u crkve i privatne domove. Vjernik, poručio je Tanjić, mora imati pravo da svoju savjest stavi ispred zakona koji nemaju moralno utemeljenje.

Pozaić opleo i Mirelu Holy

Komentirajući prijedlog OraH-a da se liječnicima koji obavljaju pobačaje osigura stimulacija, pomoćni biskup Nadbiskupije zagrebačke Valentin Pozaić prozvao je OraH da promiče kulturu smrti.

– I to je narodna stranka, kulture života, ekologije… Zelena darkerica! – komentirao je Pozaić, ciljajući na predsjednicu OraH-a Mirelu Holy.

Bez druge strane

Organizatori tribine ‘Priziv savjesti’ pozvali su na nju, kako doznajemo, i liječnike koji imaju suprotne stavove o pobačaju od Katoličke crkve i liječnika sa KB Sveti Duh ali oni se nisu pojavili unatoč početnoj potvrdi da će doći. Radi se, kako nam je rečeno, među ostalima o dr.Dubravku Lepušiću iz zagrebačke bolnice u Vinogradskoj.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content