ODLUKA SUDA: Cemex ne smije spaljivati otpad dok se ne završi upravni spor

Udruga Sunce podnijela je tužbu na rješenje Ministarstva kojim se dopušta prihvat, privremeno skladištenje i loženje krutog goriva iz otpada u Cemexovim tvornicama Sv. Juraj i Sv. Kajo, a u četvrtak su dobili rješenje Upravnog suda kojim se rješenje Ministarstva odgađa do završetka upravnog spora

Udruga Sunce podnijela je tužbu na rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode kojim se dopušta prihvat, privremeno skladištenje i loženje krutog goriva iz otpada RDF/SRF u Cemexovim tvornicama Sv. Juraj i Sv. Kajo, a u četvrtak su dobili rješenje Upravnog suda kojim se rješenje Ministarstva odgađa do završetka upravnog spora.

– U našoj tužbi smo tražili da se odgodi primjera rješenja Ministarstva do završetka upravnog spora. Sudac je to usvojio, a da nije Cemex bi mogao spaljivati otpad dok god sudac ne donese konačnu odluku. To je dobra vijest jer Cemex neće moći spaljivati otpad dok se ne dovrši spor po tužbi udruge Sunce, Grada Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije. Iduće je ročište zakazano za kraj prosinca. Ne vjerujem da će se na tom ročištu išta riješiti jer se još uvijek razmatra je li ispoštovana procedura – kazala je Gabrijela Medunić-Orlić, izvršna direktorica Sunca.

Tužba u pravilu nema odgodni učinak, ali sud ipak može odlučiti da tužba ima odgodni učinak ako bi se izvršenjem pojedinačne odluke, u ovom slučaju Rješenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode u kojem je utvrđeno kako je Zahvat- prihvat, privremeno skladištenje i loženje krutog goriva iz otpada RDF/SRF u tvornicama Sv. Juraj i Sv. Kajo prihvatljiv za okoliš, tužitelju nanijela šteta koja bi se teško mogla popraviti, a odgoda nije protivna javnom interesu.

– Jednom kad sud odluči da se odgađa izvršenje rješenja to znači da predmetno rješenje i dalje postoji u istom opsegu samo ne polučuje učinke dok se upravni spor pravomoćno ne okonča. Dakle, ovom radnjom Upravni sud nije iznosio sud o zakonitosti rješenja, već samo poduzeo svojevrsnu mjeru predostrožnosti dok se pravomoćnom odlukom ne utvrdi zakonitost rješenja – objašnjeno je na stranicama udruge Sunce.

INES BRAJEVIĆ/Dalmacijanews.hr

Odgovori

Skip to content