Vukovarska noć u Splitu

U sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u srijedu navečer održana je glazbeno scenska priredba “Bitka za Vukovar – kako smo branili Grad i Hrvatsku”. Dvorana je bila pretijesna za sve one koji su došli na ovaj veličanstveni događaj.

U priredbi su sudjelovali KUU Sv.Kliment (Sitno Gornje), KUD Pleter (Dugopolje)te policijska klapa Sv.Mihovil. Održano je i predstavljanje dviju knjiga, Damira Markuša Kutine – “58” HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca i Damira Plavšića – “Ne plači, moj dobri anđele” čije su tekstove izvrsno interpretirali Mladenka Gruica i Jure Mihanović. Mnoštvo okupljenih u dvorani bilo je oduševljeno cjelokupnom izvedbom kojom je  uz pjesmu, glumu i recitaciju prikazana žrtva Vukovara u Domovinskom ratu.

DSC03833 2

Nakon glazbeno-scenskog prikaza nazočnima su se obratili i autori knjiga Damir Markuš Kutina i Damir Plavšić. Kutina je pozdravio svoje suborce iz HOS-a te obitelji svojih pokojnih suboraca iz Vukovara koji su bili u dvorani. Naglasio je da je od 58 hosovaca koji su sudjelovali u borbama za Vukovar i Bogdanovce, 25 njih poginulo u direktnim borbama od posljedica ranjavanja, a neki su bili smaknuti iako su bili ratni zarobljenici. Troje ih je umrlo nakon domovinskog rata, a Vijoleta Antolić je poginula u prometnoj nesreći 2014. godine. Još uvijek nisu pronađena tijela Jean Michel Nicoliera, Jadranka Anić-Antića i Duška Smeka. Upozorio je da se ne smije zaboraviti ono što se dogodilo u Domovinskom ratu te je pozvao sve suborce i branitelje da uzmu olovku u ruke i pišu o istini Domovinskog rata. 

Damir Plavšić u svojoj knjizi opisuje nekoliko događaja koje je preživio kao običan mladić, student druge godine Veterinarskog fakulteta, skroman i osjećajan dvadesetdvogodišnjak, zaljubljenik u prirodu i ljude. Sudbina je htjela da te 1991. postane ratnik, branitelj Vukovara i zatočenik tri srpska logora. Plavšić i Kutina su se zahvalili svima koji su pomogli u organizaciji ove veličanstvene priredbe te su im uručili zahvalnice.

DSC03838 2

Predsjednik Hrvatske udruge Benedikt, dr. Vide Popović, također se obratio prisutnima te se zahvalio autorima knjiga i svima koji su večeras nastupali u ovoj glazbeno-scenskoj priredbi. Na poseban način zahvalio se gospođi Mladenki Gruici koja cijelu sebe nesebično daje u promicanju istine o Domovinskom ratu.

Sve je završilo pjesmom Miroslava Škore „Domovina“ koju je izvela policijska klapa Sv.Mihovil.

Marijo Popović/HUB

Odgovori

Skip to content