ŠPANJOLSKA: Uhićen udbaš Vinko Sindičić

Bivši agent jugoslavenske tajne službe Vinko Sindičić uhićen je u Španjolskoj na osnovi raspisane međunarodne tjeralice u Hrvatskoj. Dopraćen je do središnjeg istražnog suda u Madridu, a zasad je nepoznato hoće li i kada biti izručen Hrvatskoj.

Uhićeni hrvatski državljanin još uvijek nije zatražio konzularnu pomoć, a veleposlanstvo u Madridu u kontaktu je s nadležnim institucijama u Španjolskoj, kažu u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova.

Vijest o uhićenju Sindičića prvi je objavo sudac Manfred Dauster, predsjednik sudskog vijeća na suđenju bivšim pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Münchenu.

Sindičić se već nekoliko puta kao svjedok trebao pojaviti na ovom suđenju, ali nije se odazvao.

Danas je na tom suđenju videovezom sa sudom u Rijeci svjedočio bišvi inspektor UDBA-e Marin Modrić. Tvrdio je da ne poznaje Sindičića, Perkovića i Mustača. Priznao je da je bio u telefonskim imenicima Pariza, da je za Službu državne sigurnosti tražio jednu adresu. Sudac je dodao da je ondje bio tjedan dana prije ubojstva Brune Bušića.

Hrvatska je izdala međunarodnu tjeralicu za Sindičićem na temelju optužnice koju je podigla obrana Perkovića zbog lažnog svjedočenja u procesu protiv Pratesa i on je sada na osnovu te optužnice i uhićen. Zasad se ne zna hoće li Sindičić svjedočiti u sadašnjem procesu protiv Perkovića i Mustača.

Istragu protiv Sindičića krajem 2013. pokrenulo je riječko Općinsko državno odvjetništvo koje ga osim zbog davanja lažnog iskaza tereti i da je lažno prijavio kazneno djelo.

Sud u Münchenu mnogo se dopisivao sa Sindičićem, a on je izbjegavao svjedočenje i ono u Münchenu i ono u Italiji. Ovo uhićenje još je jedan dokaz da se sa sustavom ne može igrati dugo i kako nitko ne može izbjeći svojoj dužnosti svjedočenja.

Podsjetimo, Vinko Sindičić je osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Škotskoj 1988. godine te je odslužio zatvorsku kaznu. Suđeno mu je i u Zagrebu zbog ubojstva hrvatskog emigranta Brune Bušića 1978. godine, ali je 2000. godine oslobođen optužbe. Njegovo ime u javnosti se dovodi i u kontekst s ubojstvom obitelji Ševo.

U talijanskom parlamentu nedavno je, naime, zatraženo rasvjetljavanje ubojstva Stjepana Ševe i njegove obitelji 1972. godine u Italiji u mjestu San Dona di Piave pokraj Venecije. Senator Sjeverne lige Jonny Crosio uputio je parlamentarno pitanje talijanskim ministarstvima unutarnjih poslova i pravosuđa glede tog ubojstva na talijanskom teritoriju, a osnovano se pretpostavlja da je i u ovom slučaju počinitelj Vinko Sindičić.

Izvor: croative.net

Odgovori

Skip to content