Premijera dugometražnog filma “Ustaše” redatelja Jakova Sedlara

Premijera dugometražnog filma “Ustaše” redatelja Jakova Sedlara (Zašto smo se borili?)

 Cilj autora filma je pred javnost donijeti još jedan prešućeni i nepoznati dio hrvatske povijesti.

Nitko ne može osporiti činjenicu da se najveći broj onih koji su bili na strani Pavelića i Ustaša vodio domoljubljem, idejom borbe za neovisnu hrvatsku državu kao protutežu tadašnjoj Jugoslaviji koja je za mnoge bila oličenje zla, nasilja i potiranja svega što je bilo hrvatsko.

Film govori o razlozima nastanka ustaškog pokreta i prilikama u Kraljevini Jugoslaviji krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Donosi mnoštvo do sada nepoznatih ili malo poznatih slikovnih materijala o tadašnjim okolnostima.

Neposredan povod realizaciji dugometražnog dokumentarnog filma Jakova Sedlara jest 80. obljetnica atentata na kralja Aleksandra u Marseilleu, 9. listopada 1934.

Tada je skupina boraca za hrvatsku nezavisnost izvršila atentat na kralja Aleksandra. Bio je to događaj koji je u svakom smislu bitno odredio sudbinu svih, a posebno hrvatskog naroda. Ta povijesna činjenica dovoljan je razlog da se ispriča do danas neispričana i javnosti gotovo nepoznata priča o ustašama i ustaško-domobranskom pokretu. Kako bi se razjasnili motivi i krajnji ciljevi jednog inkriminiranog pokreta kao što je bio ovaj, potrebno je sagledati mnogo činjenica, odnosno iznijeti u javnost i sve ono što je do sada bilo prešućivano.

Iz tog razloga nastao je ovaj iznimni dokumentarni uradak našeg renomiranog redatelja Jakova Sedlara, koji rasvjetljuje sve tabue ovog dijela naše novije povijesti.

Svi koji žele vidjeti ovaj film moći će to vrlo brzo jer će se isti moći kupiti na kioscima.

A do tada pogledajte;

Zašto smo se borili?

Izvor: Glasbrotnja.net

 

 

 

Odgovori

Skip to content