ZDRAVKO TOMAC: Nema nikakve razlike između politike Vesne Teršelič i Ive Josipovića

Nakon što je Ustavni sud ostao gluh na zahtjeve predsjednika Josipovića, on je ponovno upravo na savjetovanju Documente rekao kako i dalje smatra da je pogreška što taj Zakon koji štiti branitelje od progona srbijanskih sudova nije poništen.

Kažu mudri ljudi da je najbolji pokazatelj kakva je ustvari politika nekog političara analiziranje lika i djela njegovih najbližih suradnika i prijatelja. Polazeći od tog načela moguće je vrlo argumentirano i točno ocijeniti i procijeniti politiku aktualnog predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Ivo Josipović spada u one političare koji vrlo vješto, uz pomoć medijske manipulacije, sebe prikazuje kao finog gospodina, profesora, kompozitora, tolerantnog i uglađenog čovjeka koji se ne služi prljavim metodama. Međutim, kada se podrobnije analizira i njegov lik, a osobito njegova politika vidljivo je da se Ivo Josipović služi vrlo prljavim metodama, da je dvoličan i da je sklon prisvajati tuđe i stalno, ne samo lagati, nego i smišljati brojne podvale svojim konkurentima. U otkrivanju pravog karaktera Ive Josipovića i njegove političke strategije i političkih ciljeva poslužit ćemo se analizom njegovih najbližih suradnika i prijatelja. Počet ćemo sa gospođom Vesnom Teršelič, šeficom Documente i osobom koja je pokušala nametnuti tzv. Rekom (Regionalnu komisiju) koja bi dogovorom Srbije i Hrvatske dala povijesnu ocjenu onoga što se događalo a čiji je cilj bio velikosrpssku agresiju pretvoriti u građanski rat.

Ivo Josipović je ne samo politički pokrovitelj djelovanja Documente i Rekoma (Regionalne komisije) nego i jedni predsjednik države koji je potpisao peticiju za osnivanje Rekoma.

Po vlastitom priznanju od 7. prosinca 2012. godine za beogradsku televiziju B92 Josipović je osobno radio u Documenti i za Documentu. Pohvalio se slijedećim riječima: “Oni i danas kada promatraju i prate postupke rade po predlošku kojeg sam ja napisao.” Dakle, Documenta i Vesna Teršelič su političko dijete Ive Josipovića i on cijelo vrijeme radi na propagiranju antihrvatske politike Vesne Teršelič, Documente i Rekoma. Ivo Josipović je najvišim odličjima odlikovao i Documentu i Vesnu Teršelič, na svim važnim skupovima u organizaciji Documente Ivo Josipović je bio nazočan i uvijek je sjedio kraj Vesne Teršelič. Documenta je bila i danas je produžena ruka britanske politike čiji je cilj da se izjednači krivnja Srbije i Hrvatske te da se na taj način ne na istini, nego na krivotvorini izvrši pomirba i krene u novu regionalnu suradnju. Taj cilj britanske politike ostvarivao je i Haaški sud koji je imao pretenzije pisanja krivotvorenja povijesti raspada Jugoslavije, izjednačavanja krivnje državnog i vojnog vodstva Srbije i Hrvatske. U ostvarivanju i jednog i drugog cilja Vesna Teršelič i njena Documenta davali su najveću moguću podršku. Da između Ive Josipovića i Vesne Teršelič nema razlike u političkoj strategiji i djelovanju, da su njih dvoje kao prst i nokat, da su politički blizanci i istomišljenici pokazuje i nedavna izjava Ive Josipovića da je Vesna Teršelič savjest hrvatskog društva. Dakle, za Josipovića savjest hrvatskog društva su Vesna Teršelič, Zoran Pusić i drugi petokolonaši koji sustavno rade na negiranju velikosrpske agresije i genocida, na pretvaranju te agresije u navodni građanski rat te na izjednačavanju krivnje za rat kao i na izjednačavanju planiranog i ostvarenog genocida radi stvaranja velike Srbije s pojedinačnim zločinima koji su hrvatski branitelji učinili u obrani. Politika Vesne Teršelič, a onda i Ive Josipovića nije se bitno promijenila ni nakon oslobađajućih presuda, ne samo Gotovini i Markaču, nego i hrvatskom državnom i vojnom vodstvu na čelu sa Franjom Tuđmanom. Dakle nije se promijenila ni nakon što je skinuta svaka krivnja s Oluje kao navodno zločinačkog pothvata i nakon takvih oslobađajućih presuda koje su srušile petokolonaško djelovanje Documente i Vesne Trešlič, a onda i Ive Josipovića kao njihovog pokrovitelja. Documenta i Vesna Teršelič, uz nazočnost Ive Josipovića, ponovno su organizirali veliki skup na kojem se vratili na politiku izjednačavanja krivnje agresora i žrtve i na novo optuživanje hrvatskih branitelja koji se odupiru velikosrpskoj novoj agresiji kao navodnih krivaca za poremećene međunacionalne odnose.

Evo nekoliko citata koji su rečeni na skupu na kojem je nazočio Ivo Josipović. Na tom skupu su lažno jednostrano optuženi hrvatski branitelji kao krivci što je “zaustavljen proces pomirenja”, te da je “otvoreno iskazivanje nesnošljivosti prema srpskoj manjini duboko poremetilo međunacionalne odnose.” Na tom skupu je ponovno potvrđena politika izjednačavanja zločina, zapravo je oživljena stara antihrvatska platforma da je borba za istinu o Domovinskom ratu i iznošenje istine širenje mržnje prema srpskoj manjini. Vesna Teršelič pod pokroviteljstvom Ive Josipovića nastavila je optuživati Stožer za obranu hrvatskog Vukovara te je njegovu djelatnost u obrani od velikosrpske agresije prikazala kao desničarenje, šovinizam i opasnost za demokratsku Hrvatsku.

Treba podsjetiti da je Ivo Josipović prije dvije godine tužio Ustavnom sudu Hrvatski sabor te tražio od Ustavnog suda da poništi Zakon o ništetnosti tužbi i presuda vojnih sudova bivše SFRJ. Josipovićevo obrazloženje bilo je stvarno cinično jer je rekao da se tim Zakonom krše ljudska prava hrvatskih branitelja jer im se onemogućava da idu u Srbiju na srbijanske sudove i dokazuju tamo svoju nevinost. Dakle, Ivo Josipović je napravio nešto što nijedan predsjednik države ne smije napraviti. Priznao je legalnost vojnih sudova agresora, narušio suverenitet Hrvatske jer je priznao da srbijanski sudovi, sudovi strane države, sude hrvatskim državljanima za navodne zločine koji su učinjeni u Hrvatskoj protiv srbijanskog agresora.

Nakon što je Ustavni sud ostao gluh na zahtjeve predsjednika Josipovića, on je ponovno upravo na savjetovanju Documente rekao kako i dalje smatra da je pogreška što taj Zakon koji štiti branitelje od progona srbijanskih sudova nije poništen.

Nema ni jednog savjetovanja u organizaciji Vesne Teršelič u kojem kraj nje ne sjedi Ivo Josipović. Koliko su njihove veze bliske, koliko je Josipović oduševljen sa radom Vesne Teršelič pokazuje i njegova nevjerojatna i skandalozna izjava da je Vesna Teršelič savjest hrvatskog društva. Dakle, za Josipovića nisu branitelji savjest hrvatskog društva nego je savjest Vesna Teršelič koja cijelo vrijeme sustavno radi da poništi istinu o Domovinskom ratu. Ide tako daleko da čak traži da se i pojam Domovinski rat izbaci iz upotrebe. Nedavno je, uzdignuta visoko u nebesa izjavom predsjednika države da je savjest hrvatskog društva, rekla da treba ukinuti naziv Domovinski rat jer da taj pojam i sama riječ Domovinski rat iritira Srbe te da bi umjesto Domovinskog rata trebalo govoriti o Ratu u Hrvatskoj. Time je na najbolji način definiralo bit politike Ive Josipovića koji od 2007. godine, kada je ponudio velikosrbima svoju suradnju, pa sve do danas sustavno radi kako bi se Srbija amnestirala i kako bi se njen genocid i agresija na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu pretvorila u građanki rat. Do zadnjeg trenutka Ivo Josipović je pokušao razvodniti i povući tužbu Hrvatske za genocid koji je učinila Srbija. U tome mu je svesrdno pomagala Vesna Pusić i njen brat Zoran Pusić. Vesna Pusić je prethodnica Vesne Teršelič jer je 93. godine prva rekla da ne postoji Domovinski rat nego da se radilo o prljavom ratu hrvatskog i srpskog nacionalizma radi komadanja Bosne i Hercegovine. Podsjećam da je Vesna Pusić također rekla da je Deklaracija o Domovinskom ratu sramota i da je ona neće provoditi. Također je rekla da je Hrvatska agresor na Bosnu i Hercegovinu te da je oduševljeno pozdravila Ivu Josipovića kada je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine rekao da je za svo zlo u Bosni i Hercegovini kriva hrvatska politika 90- tih godina. To je bila tolika laž jer Hrvatska i Hrvati su četiri puta spasili Bosnu i Hercegovinu, da se osjetio moralno obveznim i vođa Bošnjaka, predsjednik SDA, Sulejman Tihić reći da to nije istina i da bi bez pomoći Hrvatske stanje bilo mnogo gore. Sve ovo je potrebo reći da se otvore oči hrvatskom narodu, da se ne da ponovno medijskim diktatom i torturom koji veličaju Josipovića još jedanput prevariti jer jasno je da je Ivo Josipović i Vesna Pusić žele do kraja provesti britansku politiku, amnestirati Srbiju i podijeliti krivnju za krvavu prošlost kako bi se izgradila nova budućnost regionalnog zajedništva. Oni zato traže novi mandat da bi išli istim putem.

Znači, dragi čitatelji, ako želite vidjeti što je stvarna politika Ive Josipovića dobro proučite političke ciljeve i politiku za koju se zalaže Vesna Teršelič i drugi njegovi ključni savjetnici i prijatelji. U idućoj kolumni argumentirano ću prikazati antihrvatsku politiku Ive Josipovića kroz analizu političkog djelovanja njegovih glavnih savjetnika Dejana Jovića i Budimira Lončara.
Autor: Zdravko Tomac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content