STATUS SVETIŠTA: Dosje o čudu u Međugorju na Papinom stolu

Konačna odluka je blizu. Kongregacija za nauk vjere izvješće o međugorskim ukazanjima će papi Franji dati u siječnju. Odlučit će je li Međugorje svetište

Konačno, odluka je blizu. No kako god Papa odlučio, Međugorje će za nas ostati ono što je uvijek bilo – istinsko marijansko svetište u koje ćemo uvijek dolaziti, komentirali su jučer vjernici.

Gotovo godinu dana čeka se da Kongregacija za nauk vjere iznese papi Franji svoje mišljenje o međugorskom fenomenu.

Nagađa se da bi u siječnju dosje o ukazanjima Gospe u Međugorju konačno mogao doći u Papine ruke. Opsežno izvješće u kojem se nalaze rezultati trogodišnjeg rada napravila je komisija za Međugorje te ga je u siječnju ove godine predala Kongregaciji za nauk vjere na istraživanje. Komisiju je predvodio kardinal Camillo Ruini na prijedlog pape Benedikta XVI.
Članovi komisije, među kojima su bili sarajevski i zagrebački nadbiskupi Vinko Puljić te Josip Bozanić, ocijenili su kako međugorski fenomen ne predstavlja obmanu ili prijevaru, odnosno da vidjelice ne manipuliraju svojim tvrdnjama o ukazanjima. Kongregacija će dostaviti preporuke kako bi se “ozakonila” sadašnja hodočašća, koja se organiziraju bez službenog blagoslova Crkve, kao i pastoralna skrb o vjernicima koji svjedoče o zaokretu u svojem životu te o bogatim duhovnim plodovima iz toga mjesta.

Tek će Papa objaviti odluku o međugorskom fenomenu koju mnogobrojni vjernici s nestrpljenjem očekuju. Polemike o ukazanjima i vidjelica ne prestaju. Upravo je nedavno talijanski tjednik Chi pisao o Vicki Ivanković, međugorskoj vidjelici, te o njenoj navodnoj prijevari s kipićem Gospe iz Lourdesa koji je u njezinu stanu počeo svijetliti. Smatralo se da je kipić bio samo namazan svjetlećim materijalom, pa ga je Crkva uzela radi analize.
Od tada više ništa nije objavljeno o njemu. Povodom godišnjice zaključenja rada vatikanske komisije za Međugorje i najavljenog stavljanja dosjea na Papin stol, Vicka je prije nekoliko dana gostovala na talijanskoj televiziji RAI. U emisiji “Porta a Porta” govorila je o ukazanjima, ali je na pitanja o Gospi odgovarala uopćenim frazama.

Izvor: 24sata.hr

Odgovori

Skip to content