DAVOR DOMAZET LOŠO: SLUČAJ PATRIA (MESIĆ) – došla maca na vratanca!

 ‘Došlo je vrijeme! Mesić mora odgovarati za zlo koje je nanio Hrvatskoj!’

O slučaju Patria i vezama Stipe Mesića s tom aferom progovorio je Domazet Lošo.
Geostrateg i geopolitičar Davor Domazet Lošo u razgovoru za naš portal prokomentirao je najnovija događanja u slučaju Patria, koji se pak mogu parafrazirati kroz dobro znanu izreku”Došla maca na vratašca”. Je li maca, odnosno jesu li u ovom slučaju inozmeni istražitelji doista zakucali na vrata bivšeg predsjednika Stipe Mesića?

“On je kao mačak, uvijek kako ga god baciš, on se dočeka. Ali mislim da je ovaj put došlo vrijeme. Nije samo to, koješta drugo je on radio. Ali dobro, bar negdje da ga se uhvati da plati za ono sve zlo što je nanio ovoj državi i ovom narodu. Mislim da bi to trebalo biti, a sada ćemo vidjeti. Pravosuđe u Hrvatskoj polaže veliki ispit. Znamo slučaj Lex Perković, i vidjet ćemo. Mesića treba tužiti i za veleizdaju jer je on dilao stranim službama, prije svega Velike Britanije. Pustio ih je u Ured, državna tajna. Ako je išta veleizdaja, onda je to – to. Ako će ga suditi za kriminal onda barem mora u nekome trenutku doći odgovarati za svoje postupke, odnosno grijehe”, poručuje Lošo. Inače, inozemni mediji izrazito su zaniteresirani za ovaj slučaj. Ponajviše oni finski, za razliku od njih u hrvatskim medijima pretjeranog interesa za ovaj slučaj nema. Naš sugovornik objašnjava zašto je tomu tako. “U Hrvatskoj neće reagirati. Pa kako će reagirati kada su to njegovi? Oni jedno drugoga štite, u tome je cijela priča. Ali oni zaboravljaju jedno, da je Hrvatska sada članica EU. Da se više ne može po štafeti ponašati kao da nije to. Ne može se Hrvatska ponašati kao da je u Jugoslaviji i prepustiti sve Srbiji pa raditi što hoćeš. Druga pravila vrijede i sada je došlo vrijeme za to. Sama činjenica da je došlo do promjene, da se o tome govori i piše barem vani, to je jedan napredak”, uvjeren je geostrateg. No, jednako tako kazuje da katarza kod nas neće tako brzo ići, premda oni gube ideološku poziciju koju su imali u Jugoslaviji. Realnost je da je Hrvatska europska i demokratska država, pobjednica u ratu koja je vodila najčistije ratove u povijesti ratova što su pokazale dvije presude. Jednako tako, realnost je da smo bili izloženi srpskoj agresiji što je Sud pravde u Haagu nedvojbeno potvrdio.

“Kao takva Hrvatska ne može biti nikakva jugosfera, ‘zapadni Balkan’, ovi prostori, region i koješta drugo već je Hrvatska članica EU. Mediteranska i srednjoeuropska zemlja. Sada iz tih razloga polako dolazi sve na svoje mjesto”, vjeruje Lošo. No, pod veliki upitnik dovodi neovisnost hrvatskih institucija. A ista ta neovisnost mogla bi biti dovedena u pitanje i u slučaju Patria. “Ma kakvi neovisne. Nema tu neovisnih, ono što sam ja pisao i javno govorio Hrvatska je izložena unutarnjoj agresiji. Sada se sve više potvrđuje ta teza koju sam prije dvije godine javno i obznanio, dokazao i pokazao. Ona izlazi na vidjelo. Unutarnja agresija znači da su blokirane sve stvaralačke snage neke države. U ovom slučaju nedvojbeno su blokirane sve stvaralačke snage RH. Posljedica toga su blokade institucija hrvatske države. Kod nas ne funkcionira niti jedna institucija, a to sve vodi entropiji sustava. Urušenju. I onda se to manifestira na mnoge krize. Prije svega nije gospodarska kriza. Glavna kriza jest kriza identiteta pa kada ste vidjeli na inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović vraćanje dijela identiteta u simboličkom smislu, kako to narodu diže moral i sve ostalo. Tu je još i kriza autoriteta. Mi nemamo nikakav autoritet ni u čemu. Svatko može lupetati svašta, sve svi znaju, a nitko ništa ne zna. Dakle, to su sve pokazatelji unutarnje agresije. Zato ne funkcioniraju institucije osim Katoličke crkve, na koju zato traju napadi”, uvjeren je Domazet Lošo. Također, vjeruje da je sada napokon došlo neko novo vrijeme koje ovisi o potezima koje će vući nova predsjednica temeljem svojih Ustavnih ovlasti koje nisu male, već velike i značajne. Radi se o nacionalnoj sigurnosti koja uključuje čak i gospodarstvo. Potrebno je pozicionirati oružane snage kao pobjedničke, a to je već počela u govoru. I posljednje, ali ne manje bitno jest vanjska politika i odmak od zapadnog Balkana te iskorištavanje članstva u EU.

Inače, i sam Mesić oglasio se o prozivkama zbog slučaja Patria.

“Ja ne znam tko je dizao novac u Patriji, ne znam menadžere i ne znam kome su davali novac. Sve je to moguće, ali to s Hrvatskom nema veze, odnosno nema veze s Predsjednikom Republike jer je Predsjednik vrhovni zapovjednik i nema veze s nabavom bilo kakve opreme i naoružanja. Za to je zaduženo Ministarstvo obrane. Nema nijednog razloga da se mene ovdje za bilo što tereti. Ali ima gadova u Hrvatskoj koji bi htjeli mene umočiti, samo moraju znati da do njihove i do moje smrti to neće dočekati”, poručio je bivši predsjednik u telefonskom razgovoru za HRT.

Dvojici finskih menadžera dokazano je da su dali 1,5 mil. eura mita za nezakonitu prodaju oklopnih vozila tvrtke Patria Hrvatskoj. Izrečene su im kazne, a tvrtki Patria dosuđena je novčana kazna od 297 tis. eura.

”Radi se o vrlo ozbiljnim optužbama koje duboko kompromitiraju ne samo Hrvatsku, već i sve one koji svoj javni posao obavljaju pošteno i transparentno vodeći se prije svega javnim, a ne pojedinačnim interesima.

Za istraživanje ovako teških malverzacija nikada nije kasno. U interesu zaštite hrvatskih nacionalnih interesa i časti treba istražiti gdje je taj novac doista završio, ako nije u Hrvatskoj trebamo ga pronaći.

S obzirom na to da su se u istrazi spominjali istaknuti pojedinci koji su u to vrijeme obnašali visoke pozicije u tijelima vlasti, to dodatno zahtijeva ozbiljan pristup. Svakome od njih trebalo bi biti u interesu da se doista pokaže da taj novac nisu nezakonito prisvojili.

Niti jedan građanin ne smije biti iznad zakona. Osjećaj odgovornosti onih koji obnašaju javnu vlast je temelj za stvaranje povjerenja u političare i političke institucije. Tijela koja se bave sankcioniranjem neprihvatljivog ponašanja, prije svega DORH i USKOK, moraju svoj posao obavljati profesionalno bez obzira na to o kojim se pojedincima radi”, istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content