Koga i čije interese zastupa ministarka Vesna Pusić?

Jednostrano proglašeni srbijanski zakon o univerzalnoj jurisdikciji Beograda za sve zemlje bivše Jugoslavije proizveo je pravnu nesigurnost u međunarodnom i kaznenom pravu i prouzročio miješanje u suverenost drugih država, posebice kada se radi o njihovoj jurisdikciji.

„To nije bilateralno pitanje, to je načelno pitanje, pitanje međunarodnog prava, pitanje dobrosusjedskih odnosa koje je povezano s vrijednostima europske pravne stečevine“, izjavio je to hrvatski zastupnik u eu-Parlamentu Andrej Plenković koncem veljače og. na Odboru za vanjsku politiku tog Parlamenta.

U raspravi o tom pitanju sudjelovala je i Marijana Petir istaknuvši kako taj srbijanski zakon predstavlja zlouporabu načela univerzalne jurisdikcije!

Ne zaboravimo, temeljem takvog nakaradnog srbijanskog zakona uhićen je (zapravo policijskom ‘sačekušom’ kidnapiran na srbijansko-bugarskoj granici) hrvatski građanin, i hrvatski branitelj, Veljko Marić, u travnju 2010., i osuđen na 12 godina zatvora.

Do danas, a protiče već peta godina njegove tamničke kalvarije, kilavo hrvatsko pravosuđe jednako kao i Pusićkino Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ništa nisu učinili da ga se oslobodi iz srbijanskog zatvora, prebaci u Hrvatsku i da mu se barem obnovi pravosudni postupak, ali, u RH gdje je navodni ‘zločin’ i počinjen!?

Uza sve to, kod nedavne zvanične posjete Beogradu potpredsjednica hrvatske vlade i šefica diplomacije i europskih poslova Vesna Pusić s neskrivenim samozadovoljstvom izjavila je beogradskom tisku da Zagreb neće ni na bilo koji način zaustaviti Srbiju na njezinu europskom putu i ocijenila kako su odnosi Srbije i Hrvatske veoma dobri i veoma korektni.

Na konkretno pitanje beogradskih novinara hoće li Hrvatska kočiti put Srbije u EU, Pusićk(etin)a je za ‘Večernje novosti’ rezolutno odgovorila da takva opasnost uopće ne postoji.

Pa uostalom, što njoj znači nekakav Veljko Marić, otac troje hrvatske djece!?

Umjesto da barem posjeti Veljkovu obitelj i toplom ljudskom riječju utješi njegovu ženu i djecu, Pusićkino Ministarstvo vanjskih poslova dodijelilo je pomoć od gotovo 250.000 kuna (antihrvatskom!)Centru udruga za suočavanje s prošlošću – Documenta, čijim upravnim odborom glavom i bradom predsjedava Pusićkin braco-Zoran!

Doduše, u Beogradu je spomenula, ali, samo srbijanska ‘potraživanja’ glede nestalih osoba: „Ima ih, zapravo, relativno malo, tek oko 200 nestalih sa srpske strane. Svi nestali su ‘naši’ nestali, s tim što su neki etnički Hrvati iz Hrvatske, a neki etnički Srbi iz Hrvatske. Oni su isto naša odgovornost i naš interes da se njihova sudbina rasvijetli.“

Sramotno, ni riječju nije spomenula kako je na popisu nestalih još uvijek 1610 osoba hrvatskog državljanstva, od čega je 930 hrvatske, a 680 srpske nacionalnosti. Iz Ministarstva hrvatskih branitelja kažu kako se tom popisu može dodati još 200 osoba sa srpskim državljanstvom koje su nestale u Hrvatskoj, prema čemu i dalje ima daleko više nestalih Hrvata nego Srba.

Sve u svemu, iz Ministarstva hrvatskih branitelja ne žele spekulirati o (lažnim, o. a.) popisima koje ima srpska strana odnosno četnik Savo Štrbac i njegov lažni Veritas koji imaju politički veoma ‘intimne’ odnose s Vesnom Teršelič i Pusićkinim bracom-Zoranom.

Ni riječju Pusićka nije spomenula Veljka Marića, ni jednog slovca o neriješenim vanjsko-političkim pitanjima kao što su, primjerice, i danas okupirana Šarengradska Ada kod Vukovara; ili, nedajbože, enormne ratne štete koje je srbijanski agresor počinio po Hrvatskoj, jer, ugrozilo bi to ‘dobre i korektne’ odnose koje, kaže Pusićka u Beogradu, gajimo sa Srbijom!

Koga to Pusićka zastupa?

-Hrvatske interese svakako ‘NE’, ona zastupa jedino interese zacrtane velikosrpskim Memorandumom broj 2!

Andrej Plenković i Marijana Petir hrvatski su zastupnici u eu-Parlamentu koji se itekako domoljubno bore za hrvatske interese.

Ali, i njih dvoje su pod zvaničnom ingerencijom Ministarstva europskih poslova kojim ‘šefuje’ Pusićka a stavovi su im dijametralno suprotni kad su odnosi sa Srbijom u pitanju!?

Hrvatski puk bi kazao veoma slikovito: hrvatski eu-zastupnici drumom a ministarka Pusić ‘četničkom’ šumom!

I za kraj usporedimo slučaj, od Pusićke zaboravljenog, nepravedno zatočenog hrvatskog branitelja Veljka Marića i slučaj ‘otetog’ izraelskog vojnika Hadara Goldina: Početkom kolovoza 2014. Izraelska vojska je znatno pojačala napade na Pojas Gaze nakon što je u petak navodno zarobljen samo jedan 23-godišnji izraelski vojnik Hadar Goldin.

U tim sukobima ubijeno više od 1700 Palestinca dok ih je oko devet tisuća ranjeno premda je utvrđeno kako je vojnik Hadar poginuo u napadačkoj akciji izraelske vojske.

I na kraju kad rezimiramo ovaj Pusićkin zvanični posjet Beogradu možemo zaključiti kako je jedini cilj tog posjeta bio, figurativno rečeno, ‘labuđim perjem gladiti jajca’ veliko-srpskim velmožama koji se, od jučer radikalnih srbijanskih nacionalista, preobratiše u nekakve napredne četnike!

Stoga bi bilo jako poželjno da gospođi ministarki nova Predsjednica države, po Ustavu i sukreatorica vanjske politike, ponudi ono isto što je nedavno galantno ponudila i premijeru a to je promptna ostavka kao najbolje rješenje za Hrvatsku državu i njenu vanjsku politiku.

A što se klijentelističke, Pusićkine (ne)Hrvatske (ne)Narodne stranke tiče ta ‘ni mrtva’ neće priječi izborni prag na predstojećim parlamentarnim izborima za Hrvatski sabor!

damir kalafatić, ožujak 2015.

Izvor: glasbrotnja.net

Odgovori

Skip to content