TKO JE GREŠNIJI? Usporedba slučajeva Crnoja i Obuljen

Izvor slike: fah/direktno.hr

Mjesto ministra kulture postalo je najspominjanija funkcija u posljednje dvije Vlade, složit će se većina. Nina Obuljen Koržinek preuzela je resor i odmah mora riješiti goruće pitanje – moguću korupciju u HAVC-u na koju upozoravaju braniteljske udruge. Međutim, problem leži u tome da je i ona bila među prozvanima. I dok se mediji, neki više, a neki manje, bave novom ministricom kulture, povući ćemo paralele s jednim bivšim ministrom – onim s najkraćim stažom, donosi portal Direktno.hr.

Mijo Crnoja, ministar branitelja u Vladi Tihomira Oreškovića, dao je ostavku samo šest dana nakon stupanja na dužnost. Podsjetimo, mediji su se odmah nakon stupanja na dužnost raspisali o njegovom navodnom nasilničkom ponašanju, utaji poreza i lažiranju podataka.

Sporna je bila adresa njegova stanovanja u Samoboru, dok je zapravo živio u Zagrebu, kako su mediji pisali. Pod napadima je bio i zbog namjenskog kredita za izgradnju kuće u Samoboru koji je iskoristio u druge svrhe. Prema optužbama, plaćanjem manjeg prireza oštetio je Grad Zagreb 140 kuna mjesečno u trajanju dvije godine. Bivši ministar odbacio je optužbe, a u tu svrhu u Vladu je donio dokumentaciju. Podsjetimo, bila je to prvorazredna vijest s javljanjima uživo na sve tri glavne nacionalne televizije. Naslovnice su vrištale s naslovima protiv Crnoje.

Ipak, dao je ostavku optuživši medije za linč. Ni deset dana nakon toga, slučaj je i službeno počeo istraživati DORH.

Devet mjeseci kasnije, na čelno mjesto ministra kulture dolazi Nina Obuljen Koržinek, usprkos optužbama braniteljske populacije. Njeno imenovanje u dobrom dijelu medija dočekano je pozitivno, uglavnom jer je na tom mjestu zamijenila Zlatka Hasanbegovića – kojega su mediji dočekali ‘na nož’.

U čemu je problem? Nina Obuljen Koržinek bila je članica Upravnog odbora HAVC-a, pa i za vrijeme debakla s dodjeljivanjem sredstava za film ’15 minuta – Masakr u Dvoru’.

Braniteljske udruge podnijele su kaznenu prijavu DORH-u protiv Upravnog odbora HAVC-a, uključujući Obuljen i Hribara, kazavši kako je riječ o “najvećoj financijskoj i pljačkaškoj aferi u Hrvatskoj u instituciji koja se hrani novcem iz državnog proračuna”.

Hribara i “njegovu kliku u HAVC-u” udruge su optužile za “financiranje i promoviranje antihrvatskih pamfleta”, filmova “15 minuta – masakr u Dvoru” i “Chriss the Swiss”, te da je Hribar protivno Zakonu o audiovizualnoj djelatnosti zajedno s članovima Upravnog odbora i Audiovizualnog vijeća HAVC-a međusobno podijelio gotovo 450 milijuna kuna iz državnog proračuna. Tvrdili su i da je vršen pritisak na ministra Hasanbegovića kako ne bi pokrenuo smjene u HAVC-u.

Aktualnu ministricu optužili su i da je filmove o Domovinskom ratu proglasila šundom, te da je primjerice od HAVC-a ignoriran film ‘Ovčara – Neispričana priča’ dok su istovremeno producentu filma o Dvoru ponovno isplaćena sredstva iako to nisu smjeli učiniti.

Paralele između ova dva slučaja neizbježne su. Dva ministra pod udarom javnosti, možemo reći i (nekih) medija. U jednom slučaju, medijska hajka, ostavka i brza reakcija DORH-a, u drugom – medijske hajke i reakcije institucija (za sada) nema. U prvom slučaju, šteta se mjeri u tisućama, u drugom – milijunima. Pa ipak s naslovnica ne vrište pozivi šefu HDZ-a i Vlade Plenkoviću da se odrekne prijateljice Obuljen, kao što je to bilo u slučaju Oreškovića, Karamarka i Crnoje.

Prve dane mandata Obuljen je počela relativno mirno, jer se medijsku hajku usmjerilo na kolegu joj iz prosvjete Pavu Barišića. Sada se optužbe protiv Barišića pomalo stišavaju, a afera HAVC i dalje je nerazriješen slučaj, koji neće tek tako pasti u zaborav.

U prvim intervjuima ministrica Obuljen već je najavila kako će probleme s braniteljima rješavati na sastancima, a ne na konferencijama za medije, očito svjesna kako joj nad glavom visi velik problem s kojim se kad tad mora suočiti. Obuljen bi trebala istraživati samu sebe. Bit će zanimljivo pratiti kako će to učiniti, pogotovo uzme li se u obzir kako izuzetno dobro poznaje oba sustava – i Ministarstvo i HAVC.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content