NADBISKUP HRANIĆ: Oni koji su izgubili rat nastavljaju ga drugim sredstvima

ONI KOJI SU IZGUBILI RAT NASTAVLJAJU GA DRUGIM SREDSTVIMA, A MI SMO PREŠLI U DEFENZIVU

Nadbiskup i metropolit Osiječko-srijemski Đuro Hranić posjetio je u srijedu 4. ožujka prosvjednički šator. Ova posjeta bila je planirana već nekoliko dana ranije, ali je odgođena zbog smrtnog slučaja. Branitelji su srdačno dočekali nadbiskupa kao što uvijek s ljubavlju dočekujemo sve ljude dobre volje, a osobito crkvene poglavare. U kraćem obraćanju nazočnima nadbiskup je rekao:

– Sve vas od srca pozdravljam. Ovamo sam došao s još trojicom svećenika iz Đakovačko-osiječke nadbiskupije koji zajedno sa mnom sudjeluju u jednom obliku trajnog obrazovanja za svećenike na nacionalnoj razini. Sa mnom su dr Stanisklav Šota koji je u našoj nadbiskupiji povjerenik za pastoral branitelja i njihovih obitelji. Tu je i Josip Bošnjaković, profesor psihologije na teološkom fakultetu u Đakovu i na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i velečasni Mihael Mađarević, župnik u Marijancima kod Valpova. Naš dolazak je naša moralna podrška vama, čime potvrđujemo ono što vi već znate jer su vam to već očitovali i drugi biskupi na čelu s kardinalom, a to je da imate podršku Crkve u Hrvatskoj, odnosno njezinih svećenika i biskupa. Nekada ste bili na braniku naše domovine, a danas u mirnodobsko vrijeme, vidimo što se npr. događa sa ćirilicom u Vukovaru. Oni koji su izgubili rat nastavljaju rat na drugačiji način i drugačijim sredstvima. A mi kao da smo zaboravili na svoj vlastiti identitet i nacionalne vrijednosti i tekovine Domovinskog rata. Prešli smo u nekakvu defenzivu. Oni koji nikada nisu željeli Hrvatsku odjednom su postali veliki kozmopoliti i žele da se odreknemo nacionalnog i kulturnog identiteta. Vi ste oni koji ponovo na drugi način stojite na braniku Domovine podsjećajući da smo nastali na obrambenom pravednom ratu u kojem smo branili svoj narod i Domovinu, da možemo biti ponosni jer nismo nanosili drugima zlo, nego smo radije bili spremni pretrpjeti zlo da bismo danas mogli u miru izgrađivati našu domovinu. Jedan od razloga zbog kojih je i došlo do rata bilo je brisanje svih identiteta u dvije Jugoslavije u kojima se je gradio neki kozmopolitizam, neko „bratstvo i jedinstvo“, svi smo jedno, brišu se posebnosti. Kada se to događa onaj tko je slabiji stradava. Sada kad imamo svoju domovinu trebamo ju voljeti, biti ponosni na nju i ugrađivati svatko na svoj način sebe u nju da stane na svoje noge i da ima prosperitetnu budućnost. Mi smo ponosni na vas jer posjedujete mudrost i pozivate na poštovanje nacionalnih vrijednosti i vrijednosti Domovinskog rata. Mi smo ovdje na jednom obliku permanentnog obrazovanja,ovaj put na temu „Pastorala braka i obitelji“. Zdrava hrvatska katolička obitelj je kroz povijest očuvala identitet, kulturu i jezik našega naroda. Važnost hrvatske katoličke obitelji nije ništa manja niti danas. Zato osjećamo da trebamo jedni drugima pružati podršku, biti jedinstveni i time pokazati kako se treba međusobno ljubiti i biti složni. To je bio znak raspoznavanja kršćana kroz čitavu povijest. Osobito mi je drago da vi unatoč spinovima koji vam se pokušavaju nametnuti pokazujete trijeznost i mudrost, da se ne date isprovocirati, ne nasjedate i ostajete veći od svih podvala. Već ste jako dugo ovdje i vjerujem da ima naznaka da ne ćete još predugo morati biti ovdje i da će biti riješiti problemi zbog kojih ste ovdje. Ostanite hrabri i postojani. Neka vas Bog blagoslovi i neka vas čuva.

U odgovoru i zahvali za nadbiskupov govor Đuro Glogoški je naglasio:

– Već drugi dan nakon našeg dolaska na ovo mjesto biskupi su navratili k nama. Hvala na podršci. Crkva je bila i ostala uz hrvatske branitelje. Iz dana u dan k nama dolaze svećenici. Imamo svakodnevnu molitvu u 18 sati i u 22 sata. Mnogi nam na tome zamjeraju. Vidjeli ste napade na nas i na Crkvu. Očito da nekome to zajedništvo ne odgovara. Nije tu samo katolička Crkva. Ovih dana uputili smo dopise predstavnicima vjerskih zajednica s pozivom da razgovaramo. U Domovinskom ratu sudjelovali su i pripadnici drugih nacionalnosti koji su dali doprinos obrani domovine. Sada se prisjećam šaljive zgode onog petka kada je policija planirala ukloniti ovaj šator. Imali smo tribinu u Karlovcu. Putem smo dizali sve branitelje i druge ljude u moguću obranu šatora. Stupili smo u kontakt s jednom osobom koju sada ne ću imenovati i rekli smo: „Diži biskupe“. Mi ćemo ustrajati u svojim zahtjevima. Ne ćemo odustati bez obzira na to koja je politička opcija na vlasti, jer jedino tako možemo zaštititi ono što smo godinama stvarali. Jedino tako Hrvatska ima svoju budućnost, prije svega mladi koji sada napuštaju Hrvatsku, ali radi se o budućnosti i onih koji još nisu ni rođeni. Mnogi su dali svoje zdravlje da bi svi koji žele imali budućnost u ovoj zemlji. Svi ne moraju voljeti Hrvatsku, ali ju moraju poštovati. Uskoro ćemo pokazati zajedništvo akcijom koja će se upravo tako zvati „Zajedništvo za Hrvatsku“ koja će se održati na nekoliko trgova jer jedan trg ne će biti dovoljno velik. Tada ćemo pokazati u kojem pravcu Hrvatska mora ići. Jedino zajedno ju možemo graditi. Na žalost suočeni smo s antiprosvjedima, s djelovanjem pojedinaca, s podbacivanjima. Znamo tko stoji iza toga – oni koji nisu željeli Hrvatsku i ne mogu nam oprostiti što imamo samostalnu i slobodnu državu. Zato hvala na podršci svima vama koji ste ovdje, a posebno Crkvi koja je s nama od samog početka.

Nadbiskup je prije odlaska srdačno porazgovarao s mnogim od nazočnih, osobito sa 100% invalidima, a onda je uz naš pljesak napustio šator.

Mario Filipi/dragovoljac.com

Odgovori

Skip to content