BEOGRAD: Rehabilitiran četnički vođa i ratni zločinac Draža Mihailović

Nakon što je sudac Trešnjev kazao da se nakon ove odluke “Dragoljub Mihailović smatra neosuđivanim” u sudnici se prolomio glasan pljesak

Vođa četničkog pokreta Draža Mihailović rehabilitiran je odlukom Višeg suda u Beogradu.

Podsjetimo, zahtjev za rehabilitaciju Mihailovića još 2006. godine podnijeli su njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori beogradskog Pravnog fakulteta Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savjet i Udruženje Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVO). Obitelj i sljedba tražili su poništenje presude od 15. srpnja 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima i kojom su mu oduzeta sva građanska prava.

Nije mu omogućeno pravo na obranu

Na ovu odluku Višeg suda u Beogradu ne postoji pravo žalbe, tako da je ona konačna. Sudac Aleksandar Trešnjev kazao je da je sud usvojio zahtjev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. srpnja 1946. godine osuđen na smrt, a dva dana poslije strijeljan. RTS piše kako je sud utvrdio da je sporna presuda donijeta u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga.

U odluci suda zaključuje se da vođi četničkog pokreta tijekom suđenja nije omogućeno pravo na obranu, da nije vidio svog odvjetnika do početka suđenja i da nije imao pravo na nepristrano suđenje, dok su mu optužnicu uručili sedam dana prije suđenja.

Šešelj i princ Aleksandar Karađorđević u sudnici

Blic piše da su tijekom izricanja odluke u sudnici bili princ Aleksandar Karađorđević i predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj. Nakon što je sudac Trešnjev kazao da se nakon ove odluke “Dragoljub Mihailović smatra neosuđivanim” u sudnici se prolomio glasan pljesak.

Ispred sudnice su se okupili mnogi pripadnici četničkog Ravnogorskog pokreta, ali i deseci mladih s komunističkim obilježjima koji su pjevali komunističke pjesme i nose komunističke zastave i majice s likom Staljina. Između njih stoji policija kako bi spriječila sukob.

Izvor: vecernji.hr

Odgovori

Skip to content