PREMIJER ŠIRI STRAH: BANAC – Milanović izaziva atmosferu verbalnog građanskog rata

On nema nikakav drugi način da dobije na izborima. Ovo je znak apsolutne daljnje polarizacije društva i širenje straha, tvrdi prof. Banac

Prijepore oko načina obilježavanja obljetnice Oluje i moguću ustavnu krizu za direktno.hr prokomentirao je i politički analitičar Ivo Banac.

Naime, u Ustavu jasno stoji da je predsjednica kao vrhovna zapovjednica izravno odgovorna za korištenje Oružanih snaga, ali prema ministru obrane Anti Kotromanoviću, načelnik Glavnog stožera u mirnodopskim uvjetima odgovoran je Vladi, pri čemu se poziva na Zakon o obrani.

“Jedino što se može reći je da je to nepotrebno gubljenje vremena i da ćemo morati imati odluku Ustavnog suda. Bjelodano je da je u najgorem slučaju odlučivanje podijeljeno između predsjednika Vlade i predsjednika države, ali kako to dokazati nekome tko notorno misli da može mijenjati Ustav”, tvrdi Banac.

Najave premijera Milanovića da je Vlada odgovorna za proslavu Oluje, Banac odlučno odbacuje.

“On ne može jednostavno ništa raditi. Po Ustavu je predsjednica vrhovna zapovjednica. On jednostavno stvara atmosferu verbalnog građanskog rata jer nema nikakav drugi način da dobije na izborima. Ovo je znak apsolutne daljnje polarizacije društva i širenje straha”, tvrdi prof. Banac.

Rješenje ovog problema ne nazire se, smatra naš sugovornik.

“Mislim, ne znam kako će se to riješiti, ako imate čovjeka koji se ne zna povući, ja to ne vidim. Ustavni sud je jedno rješenje, ali zamislite taj gubitak vremena oko stvari koje su evidentne”, zaključio je Ivo Banac.

Dodajmo da se po ovom pitanju s predsjednicom slaže i njen prethodnik Ivo Josipović.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content