Vatikan će priznati palestinsku državu

DIPLOMATSKI ODNOS – Time su okončani pregovori o uspostavljanju punih diplomatskih odnosa između Svete Stolice i palestinskih vlasti koje se još bore za potpuno međunarodno priznanje

Vatikan će priznati palestinsku državu u sporazumu koji će uskoro biti potpisan, izvijestile su svjetske agencije.

Time su okončani pregovori o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Svete Stolice i palestinskih vlasti koje se još bore za potpuno međunarodno priznanje. Jedina država koja priznaje Palestinu jest Švedska, a Irska, Velika Britanija, Španjolska i Francuska usvojile su simbolične, neobvezujuće deklaracije kojima priznaju Palestinu, ali bez svih posljedica punog diplomatskog priznanja. Sve te poteze kritizirao je Izrael, kao i objavu Vatikana o priznanju.

Jučer je tiskovni ured Svete Stolice objavio kako će ovaj sporazum osigurati odgovarajući pravni status Katoličke Crkve na teritoriju Palestine. To je bio jedan od ciljeva sporazuma, a analitičari upozoravaju i kako je vatikanskoj diplomaciji bilo stalo do toga da osigura nazočnost kršćana na Bliskom istoku u vrijeme kada su vjernici primorani na bijeg pred islamističkim terorom.

U subotu u Vatikan dolazi palestinski predsjednik Mahmud Abas dan prije nego će Papa proglasiti svetima dvije palestinske redovnice iz 19. stoljeća – Mariam Baouardy i Mary Alphonsine Danil Ghattas.

Izvor: bitno.net

Odgovori

Skip to content