JADNA PREDIZBORNA PROPAGANDA: Nismo izašli iz recesije!?

Otkrivamo koja je tajna Milanovićeva izlaska iz recesije – nije izišao! – Matematika je jednostavna stvar – tromjesječje je bilo u plusu jer Hrvatska nije uvozila naftu – trošili smo zalihe

Republika je Hrvatska izašla iz recesije, krajem svibnja su nas prosvijetlili vladajući. Organizirana su slavlja i dočeci, premijer je likovao, a potpredsjednik Branko Grčić sjao od sreće. Jučer smo dobili i objašnjenje kako.

Gospodin nam je Bošković, u svom komentaru za Jutarnji list, objasnio kako smo recesiju porazili odsutstvom izvoza nafte u studenom, prosincu i siječnju. Potkrijepio je to biltenom “Kratkoročni pokazatelji energetske statistike“ koji svaki mjesec izdaje Državni zavod za statistiku. S druge pak strane, u današnjem intervju za naš portal, ekonomski analitičar Ante Babić kaže kako je naš rast od 0.5 posto BDP-a jedva dovoljan za nazvati se rastom, jedva je dovoljan za servisiranje kamata.

Valja se, stoga, zapitati se jesmo li doista izašli iz dugogodišnje recesije i je li pozitiva oko rezultata aktualne vlasti, na koju nas poziva ugledni komentator Jutarnjega lista, još jedno njihovo Potemkinovo selo?

Ne bi nas to začudilo, bilo je mnogo nespretnih izjava, pogrešnog korištenja podataka, namjernih i slučajnih manipulacija, pa i nerealnih želja ove Vlade u posljednjih tri godine. Spomenimo se samo naftne ofenzive Ministarstva gospodarstva, pripreme Zakona o strateškim investicijskim projektima ili pak pripreme natječaja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika.

Imao je tu svoje prste i vidoviti Milan, rekao je jedan doajen hrvatskog novinarsta. Naime, samo je vidoviti Milan, uz činjenicu kako su stručnjaci INA-e imali vrlo dobro snimljene mogućnosti Hrvatske glede ugljikovodika, mogao ministra Ivana Vrdoljaka uvjeriti kako će Hrvatska biti nova Norveška. Ovu šaljivu novinarsku prispodobu potvrdio je neizravno i naftni stručnjak Darko Horvat rekavši kako norveški seizmički brod, modernijom tehnologijom, nije snimio ništa što INA već nije imala snimljeno, možda i točnije.

Zapravo, već je priprema Zakona o strateškim investicijama označila kako se nešto čudno zbiva u našoj Vladi. Priprema prijedloga zakona putovanjem u sjedišta naftnih korporacija izazvala je ozbiljnu sumnju u neovisnost naših predlagatelja. Sumnja kako u Hrvatskoj ima nafte i plina koji će nas pretvoriti u Norvešku još je izraženija nakon objave kako je naša zemlja u koncesijama za istraživanje predložila state own (idealni udio države u nađenim resursma) od 55 posto. Naime, zemlje u kojima postoji vrlo visoka vjerojatnost nalaska nafte i plina dogovaraju 90 posto (iako se mahom odriču dobroga dijela), a države gdje je visoka vjerojatnost, poput Norveške, 70 posto, rekao mi je jedan naftni konzultant.

Nije ovo prvi puta, u mandatu ove vlade, što smo spektakularno izašli iz recesije. Jednom smo iz recesije izašli pukom statistikom, prelaskom na europski način vođenja statistike. Drugi smo puta izašli iz recesije prije nekoliko kvartala, rast je bio 0.3 posto, no zaboravili su nam reći kako je kvartal prije pad bio 0.5 posto. Ovaj treći puta također postoje ozbiljne sumnje u namjerno korištenje okolnosti kako bi se postigli predizborni politički poeni.

Naime, u studenom, prosincu i siječnju naše rafinerije iz niza razloga nisu radile punim kapacitetom u čemu treba tražiti dio razloga za odsudstvo izvoza. Za to su se vrijeme trošile zalihe koje u svakoj državi postoje za nesmetano funkcioniranje 60 do 90 dana. Da su se u tom razdoblju zalihe ubrzano trošile, treba biti pošten, priznao je i gospodin Bošković u svome tekstu.

Nije, prema tome, jasno odakle aktualna vlast i gospodin Bošković crpe svoj optimizam, kada ovaj splet okolnosti i predizborne kampanje nalikuje na ubojstvo svinje radi jednoga odreska?!

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content