Svećenici o Papi i Međugorju

Većina svećenika koje smo zamolili za osvrt na posljednje Papino očitovanje o ukazanjima nerado je komentirala te njegove riječi. Strogo službeno: “Nisam vidio, pa ne mogu komentirati nešto što još nisam pročitao”, ili dvosmisleno: “Radije ne bih, iako me to uopće ne začuđuje”, dva su tipska odgovora sugovornika koji su se zahvalili na našem interesu.

Fra Ante Vučković naglasio je kako Papa nigdje nije izrijekom spomenuo baš Međugorje.

– Nisam baš siguran da je Papa mislio na Međugorje, jer Međugorje nije jedina priča te vrste. I zato treba pričekati dok ne saznamo na što se odnose njegove riječi. Znate, ima dojava o ukazanjima i po Italiji i čitavom svijetu, tako da ovo što mediji prenose kao Papine riječi može biti reakcija na nešto drugo – kazao je fra Ante za “Slobodnu”.

– Zasad bih zato ostao suzdržan, to više što priča o Međugorju ima pozadinu ozbiljnog pristupa, od Povjerenstva koje je utemeljio Benedikt XVI., sve do suda Kongregacije za nauk vjere i konačnog stava Svete Stolice koji će, prema Papinim riječima iz zrakoplova kad se vraćao iz Sarajeva, biti objevljen uskoro. Zato se još malo strpimo i pričekajmo službeni stav – kaže ovaj profesor sa splitskoga Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

– Te riječi jesu u stilu pape Frane, ali budući da nemam čitavu informaciju, ipak bih pričekao stav Svete Stolice, uostalom, on bi uskoro trebao biti poznat – kratko nam je kazao fra Žarko Relota, gvardijan splitskog Samostana svetoga Frane na Obali, ne želeći spekulirati na što je točno Papa aludirao.

H. PRNJAK/SLOBODNA DALMACIJA

Odgovori

Skip to content