Zašto treba objaviti registar agresora – aboliranih srpskih vojnika

Na sastanku branitelja s premijerom potegnulo se zanimljivo pitanje – objava registra agresora. Evo komentara potpredsjednika HHO-a

Na sastanku branitelja s premijerom Milanovićev te ministrima Matićem i Kotromanovićem svjedočili smo kako branitelji Matiću zamjeraju što nije izradio registar pripadnika agresorskih vojnih i paravojnih postrojba.

Zbog toga, tvrdi predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški, prava na temelju invaliditeta ostvaruju oni koji su invaliditet stekli napadajući Hrvatsku, dok rješenja HRVI idu na reviziju.

Premijer Milanović podsjetio je da je Hrvatska donijela Zakon o oprostu koji onemogućuje progon sudionika agresije.

“Znam da vas to smeta, ali mi smo još u vijeme pokojnog predsjednika Tuđmana te ljude abolirali. Onaj tko se s oružjem pobunio protiv hrvatske države, a nije počinio zločin, a takvih ima desetke tisuća, neki su i u politici danas, su naši sugrađani, odgovaralo to vama ili meni ili ne. Ja to ne mogu promijeniti i to moramo prihvatiti”, odgovorio je Milanović, ističući kako kao premijer “nosi tu zastavu i slijedi duh te politike, i HDZ-ove”.

No da za objavu registra agresora nema zapreke, smatra potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Igor Peternel.

Mi u HHO-u na to gledamo striktno pravno. Članovi vojnih formacija koji su se borili protiv hrvatske vojske, na drugoj strani su mobilizirani. Oni koji su obuhvaćeni abolicijom zakonski nisu počinili ratni zločin i sami tim su slobodni građani. I jednako kao hrvatski branitelji bi trebali biti obuhvaćeni registrom vojnih osoba, koje su sudjelovale u domovinskom ratu. Nema nikakve potrebe i nikakvog ograničenja da se to ne bi dogodilo”, istaknuo je Peternel za direktno.hr.

Napominje kako se podrazumijeva da su to ljudi koji nisu ogriješili ruke u ratu jer bi inače bili osumnjičeni, optuženi ili osuđeni za ratni zločin.

”Nema nikakvog drugog ograničenja da bi kao abolirani slobodni građani mogli biti obuhvaćeni popisom vojnih osoba”, ističe Peternel, dodajući kako nije upoznat sa sličnom praksom u drugim zemljama.

Međutim, primjerice u SAD-u je javnosti dostupan kriminalni dosje svakog pojedinog Amerikanca.

”Sve možete o jednoj osobi dobiti u od deset sekundi, potpuna transparentnost sustava. A mi, npr. Imamo popis pedofila, ali ne možete dobiti informaciju da je netko pravomoćno osuđen za pedofilieu”, zaključuje Peternel.

O temi registra agresora zasigurno će se još govoriti; ovo je svojevrsni novi moment u prosvjedu branitelja, budući da se o ovom zahtjevu dosad nije intenzivnije govorilo.

Predsjednik Zbora veterana Dražimir Jukić je, podsjetimo, na sastanku u Vladi ustvrdio da je ministar Matić davno obećao da će izraditi “registar agresora na RH”, na što je Matić uzvratio kako nikad to nije obećao te da bi, ako mu netko pokaže gdje to rekao “to mogao biti dobar razlog za ostavku.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content