TIHOMIR DUJMOVIĆ: Pusić putuje na Pantovčak

U ovoj izbornoj kakofoniji bez osobitog odjeka je prošao dupli pas Milanović-Pusić kojim se najavljuje kombinacija rušenja današnjeg državnog ustroja vezanog uz izbor predsjednika države. U riječ, ukinuti izravni izbor predsjednika Republike te predsjednika birati zastupničkim glasovima u Saboru, a sve kako bi se nezajažljiva Vesna Pusić domogla funkcije koju na izborima nije kadra osvojiti!

Naime, prije negoli nam je ovih dana rekla kako misli da bi bila i dalje odlična ministrica vanjskih poslova jer da taj posao odlično radi(?!), ministrica vanjskih poslova je ustvrdila da bi bila i odlična predsjednica države!

‘Nevina’ ideja? Kako da ne

Ona je, naime, u jednom naizgled nevinom, upravo rutinskom razgovoru za „Globus“ izrekla tobože usputnu misao kako misli da bi ona zapravo mogla biti dobra predsjednica države. Jer, da je sada iskusna, da ima utakmica u nogama i da ima onu zrelost koju ta funkcija traži. Rečeno je to zacijelo uz onaj tipičan Pusićkin srednjoškolski treptaj okicama koji treba dočarati neku vrstu adolescentske nevinost i radoznalosti, samo joj fali prstić u zubima i prateći čarobni osmijeh kako bismo dobili srednjoškolku koja u „Modroj lasti“ odgovara na pitanje što bi sutra htjela raditi u životu.

Rečenica djeluje bezazleno i nevjerojatno zato što je tako nešto naizgled nemoguće uzme li se u obzir njen politički rejting kao i današnji politički ustroj države. I sve bi to i ostalo tako trivijalno i nevažno da samo koji dan poslije na istu temu lajavi Milanović nije dometnuo dodatak koji Pusičkinu ideju u određenom političkom trenutku ne čini nemogućom.

Milanović je, naime, izjavio da ne vidi razloga zbog kojeg se predsjednik bira neposredno i da, što se njega tiče, on drži da bi predsjednika države trebalo birati u parlamentu. No, u tom slučaju niti dobro uvježbani nevini treptaj Vesninih okica, niti pučkoškolski prstić u zubima, niti hinjena srednjoškolska zaigranost nemaju dimenziju banalnosti i trivijalnosti.

Ovom Milanovićevom rečenicom otvara se, doduše teoretska ali ipak jasna mogućnost da se Pusićkini snovi ostvare. Sad, naime, postaje jasno zašto je ničim neizazvana Vesna Pusić izjavila „da bi bila dobra predsjednica“.

Do ove Milanovićeve izjave to je djelovalo kao gola teorija bez bilo kakvog uporišta u stvarnosti, no nakon Milanovićeva ekspozea na tu temu, mi vidimo da se na tu temu razgovaralo. Dakle, ako pobijedimo i budemo imali dovoljno glasova, mi ćemo promijeniti Ustav i Saboru dati ovlasti da bira predsjednika države!

Odluka u Saboru

Ostvare li se ovi snovi, u igri su sve opcije, pa i trenutno nevjerojatna mogućnost da Vesna Pusić postane predsjednica države! I jer se očito o toj mogućnosti razgovaralo, Vesna Pusić odjednom, ničim neizazvana, u rutinskom predizbornom intervjuu odjednom misli da može biti dobra predsjednica države! A baš u isto vrijeme, tobože neovisno jedan od drugoga, Milanović odjednom ima potrebe naciji reći da ne vidi razloga da se predsjednika države sutra ne bi biralo u parlamentu!

Dakle, ne samo da Vesna Pusić ne misli u političku mirovinu nakon političkog debakla njene regionalne vanjske politike nego ona danas dvoji samo o jednom: šefica države ili ministrica vanjskih poslova! Vanjska politika Vesne Pusić je doživjela potpuni debakl i na osobnoj razini njenog megaprojekta vezanog uz izbor za glavnog tajnika UN-a i na razini njene regionalne politike koju su migrantski stampedo i politička delinkvencija Zorana Milanovića zdrobili.

Danas kada vidimo da je Amerika bila protiv Pusićkina izbora za glavnog tajnika UN-a, danas kad čitamo da je Rusija odbila takvu mogućnost ne dopustivši joj čak niti da im osobno predoči svoj plan, danas kad je jasno da ona nikad nije bila miljenica Angele Merkel, elementarna matematika pokazuje da je Vesnu Pusić gurala Velika Britanija.

To je očito bila Vesnina vanjskopolitička baza za ovu akviziciju. Pametnom dosta, zar ne? Kad govorimo o Angeli Merkel koja se ovih dana sastala sa Tomislavom Karamarkom i dala mu otvorenu podršku, vrijeme je podsjetiti da je Merkelica i u New Yorku smjerno izbjegavala bilo kakav susret sa hrvatskom šeficom diplomacije, a da je s Kolindom Grabar-Kitarović u šest mjeseci imala više susreta nego s Pusićkom u pune četiri godine njena mandata.

Osim toga, Vesna Pusić je posve digla ruke od Hrvatske. Ona, kako vidimo, drži cvijet u ruci i trga latice, te nagađa: Zrinjevac, Pantovčak, Zrinjevac, Pantovčak…Pritom uglavnom šuti o krizi biblijskih razmjera koja trese Europu i koja se snažno reflektira i na njenu omiljenu regiju i na Hrvatsku kojoj je na čelu diplomacije.

Milanović kao spas

S obzirom na to da Milanović više praktički ne komunicira s Viktorom Orbanom, posvadio se s Vučićem, a svakodnevno se prgavo svađa i raspravlja sa slovenskim premjerom, bilo bi za očekivati da u tim demoliranim susjedskim odnosima leđa podmetne šefica diplomacije. No, zaigrana srednjoškolka šeta se Zagrebom i trga latice svog kadrovskog cvijeta. Zrinjevac, Pantovčak, Zrinjevac, Pantovčak, posve nezainteresirana za migrantsku krizu!

Čak i sada kad iz Bruxelessa najavljuju da područje zapadnog Balkana mora prihvatiti 50 tisuća izbjeglica, a prilično je izgledno da će najveći dio ostati nama, jedinoj članici Unije sa zapadnog Balkana.

Uostalom, Nijemci koji su do sada potrošili 15 milijardi eura na zbrinjavanje, već vraćaju prve ekonomske migrante! U tom kaosu hrvatska ministrica vanjskih poslova bi s obzirom na svoju opsjednutost regijom mogla biti multifunkcionalna. Umjesto toga ona se nakon propasti inozemne karijere bavi time kako se dokopati Pantovčaka. Makar ni Sabora ne bi vidjela da joj Milanović nije iznajmio visoko mjesto na vlastitoj listi!

TIHOMIR DUJMOVIĆ/SLOBODNA DALMACIJA

Odgovori

Skip to content