HISTERIJA PRED KRAJ: Njuškanje oko siće za portale duboko uznemirilo ljevičare!

Pročitajte iscrpan izvještaj s burne tribine o natječaju Ministarstva kulture, koju su glavni urednik Foruma i Vladin ‘činovnik’ demonstrativno napustili

Ministarstvo kulture već treću godinu dijeli novce neprofitnim medijima i već treću godinu lista portala koji dobivaju državne subvencije više manje je ista.

Većina portala u te tri godine nije dobila ništa, a već treći puta najviše dobivaju tri portala: Forum, Lupiga i H-alter. Forum je u tri godine dobio 900 tisuća kuna, a pokrenut je nedugo prije nego li je ministarstvo i počelo raspisivati te natječaje.

Portalu dalje.com (koji postoji devet godina) je Zdenko Duka prošle godine, dok je bio predsjednik HND-a i član povjerenstva Ministarstva kulture za dodjelu tih sredstava, poručio kako će novce dobiti kada “vaši dođu na vlast”. Dalje.com svoje, pak, dočekati nikada neće jer njegovi novinari i urednici, za razliku od njega, ničiji nisu. Iako Duka više nije predsjednik HND-a, unatoč njegovoj iskazanoj pristranosti ili možda baš zbog toga, Ministarstvo kulture ga je i ove godine izabralo za člana svog povjerenstva.

Zato je sinoć Ogranak internet novinara grada Zagreba ( kojemu je predsjednik urednik portala dalje.com) i organizirao tribinu u HND-u pod nazivom : Dijeli li ministarstvo kulture portale na vaše i naše i koji su to vaši, a koji naši?

Moderatori su bili dopredsjednica ogranka Marja Čolak i član izvršnog odbora ogranka Matija Lovrec. Oni i njihovi portali se na te natječaje nikada nisu ni javljali jer su portalima u kojima rade izdavači tvrtke. A ministarstvu kulture je to jedini dokaz da su ujedno i profitni. Ako ste organizirani poput NK Dinama i imate svoje web stranice onda ste neprofitni medij i možete se javiti na natječaj ministarstva kulture. Tek da razjasnimo razliku između profitnih i neprofitnih medija.

Dakle, Marja i Matija su za te natječaje osobno nezainteresirani i zato smo se unutar ogranka i dogovorili da njih dvoje budu moderatori.

Na tribinu smo pozvali prije tjedan dana i predstavnike ministarstva kulture, ali oni na naš poziv nisu ni odgovorili. Predsjednik HND-a Saša Leković je ipak na našu zamolbu uspio nagovoriti Milana F. Živkovića, voditelja odjela za medije pri tom ministarstvu da na tribini sudjeluje.

Živković se pojavio i zahvalni smo mu na tome kao i na nastojanjima da na sve kritike i pitanja ostalih sudionika tribine mirno i opširno odgovori.

Što se ne bi moglo reći za ostale djelatnike njegovog odjela za medije koji su se na tribini pojavili kao gosti, ali kao gosti se nisu ponašali.

Uz Živkovića i autora ovog teksta sudionici tribine su bili i Leković, predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić, predsjednica Transparency International Hrvatske Davorka Budimir, urednica Arteista Maja Hrgović, analitičar portala Obris-org Obrana i sigurnost Igor Tabak ( kojem se ispričavamo jer smo ga u pozivu krivo naveli kao urednika portala Svijet sigurnosti, ali nije nam jasno zašto ga i dalje tako navodi i Hina u svom izvještaju sa sinoćnje tribine jer je kolega više puta u svojim izlaganjima naglasio koji portal on uređuje te je čak i podijelio letak o svom portalu???), urednik portala Zna.hr Mario Čužić i urednik portala Forum.tm Goran Borković.

Goran Borković nam je zamjerio što smo ga na tribinu pozvali porukama preko Facebooka što on drži neprimjerenim i što smo ga naveli u pozivu na tribinu kao sudionika iako nam nije potvrdio pristanak. Mi smo mu se pokušali ispričati uz objašnjenje kako drugog njegovog kontakta nismo imali, kako nam je žao ako takav pristup drži neprimjerenim i kako smo pomislili da će doći kada je na to u facebook prepisci pristao. Nismo očekivali kako on pristanak mora još jednom potvrditi i na tome nam je žao. To ističemo samo stoga jer je i Hina u svom kratkom izvještaju sa dvosatne tribine to navela kao osobito važan detalj pa da stvar razjasnimo.

Žao nam je i što je kolega taj skup doživio kao napad na sebe i svoj medij jer nam to nije bila namjera i to smo mu bezuspješno pokušavali objasniti i prije tribine i za vrijeme tribine na koju je on pola sata kasnio pa nije čuo prva izlaganja Maje Hrgović i Igora Tabaka.

Njih dvoje su istaknuli kako oni ne žele ništa loše govoriti o kolegama i portalima koji su dobili novčane potpore od ministarstva kulture nego su samo upozoravali na nejasne kriterije i kontradiktorne ocjene koje su njihovi portali dobili.

Ujedno su i naveli kako su se, prema njima, neki članovi povjerenstva trebali izuzeti od bodovanja portala s kojima su surađivali, s kojima surađuju ili u čijim se impressumima nalaze.

Izdavač Obrisa je također istaknuo još jednu bizarnost. Naime, oni su na prve probleme kod pokretanja portala naišli već pri registriranju svoje udruge jer ih je nadležni ured za udruge uputio na Ministarstvo obrane.

-Nisu znali može li se udruga baviti pitanjima obrane i sigurnosti pa su nas tražili da za to dobijemo očitovanje ministarstva obrane. Tako smo mi valjda jedina nevladina udruga koja je za osnivanje prethodno morala tražiti suglasnost Vlade – rekao je Tabak istaknuvši kako se oni na portalu Obris bave ljudima koji su najviše u ovom društvu marginalizirani.

– Ministarstvo kulture nam predbacuje da ne posvećujemo dovoljno pažnje marginalnim skupinama, a tko je više marginaliziran od vojske. Tih 15 tisuća ljudi ne smije javno istupati, nemaju svoj sindikat i nemaju čak ni radno vrijeme – podsjetio je Tabak.

Maja Hrgović je na pitanje moderatora može li Arteist preživjeti bez ovih potpora odgovorila kako je to jako teško.

-Mi pratimo sektor kulture koji je sam po sebi u teškom stanju i nema previše institucija u tom sektoru koji imaju novce za oglase – objasnila je Hrgović čiji portal unatoč tomu raste po čitanosti zahvaljući entuzijazmu nje i njenih suradnika koji za taj portal žive, ali teško od njega mogu preživjeti.

Kako se pola sata nakon početka tribine pojavio Goran Borković, moderatori su njemu dali riječ.

Pitanje moderatora u čemu je tajna njegovog uspjeha ( jer su na natječajima dobili ukupno najviše novaca) Borković je shvatio kao provokaciju i krenula je prepirka.

Dvije gošće iz publike su napale moderatore tribine kako su nepripremljeni i kako ne postavljaju prava pitanja. Kasnije su se predstavile kao djelatnice odjela za medije ministarstva kulture.

Lovrecu su zamjerili čak i što se smije. Ovo napominjemo zbog Hininog izvještaja kojeg su danas prenijeli brojni mediji, a iz kojeg se može zaključiti kako je sudionike rastjerao “svojim upadicama” autor ovog teksta.

On je na red za svoje izlaganje uspio doći nakon 45 minuta da bi brzo bio prekinut od još jedne gošće tribine koja je “zatražila riječ”. Andrea Milat, bivša suradnica Zareza i sadašnja urednica hrvatskog izdanja Le Monde Diplomatique koji je na drugim natječajima ministarstva kulture dobio 600 tisuća kuna, pitala je zašto mi odričemo pravo “vlasti koja je demokratski izabrana da donosi zakone, pravila i kriterije onako kako to ta vlast hoće”.

Treba li uopće podsjećati kako je Andrea Zlatar, dok je bila ministrica, kažnjena od strane Povjerenstva za sukob interesa upravo zato što je dodjeljivala novce Zarezu kojem je bila suvlasnica.

Pa je nastalo hrvatsko izdanje francuskog ljevičarskog časopisa.

Iako je Hina u svom izvještaju navela kako je autor ovog teksta svojim upadicama isprovocirao i Borisa Postnikova, bivšeg urednika Zareza i sadašnjeg djelatnika ministarstva kulture, da ode, propustili su navesti kako su puno češće gosti iz Zareza prekidali sudionike tribine.

A Postnikov je dramatično obraćanje počeo riječima kako su oni “sa svojom činovničkom crkavicom u svoje privatno vrijeme” došli na ovu tribinu. Iako bi se s njegovom “činovničkom crkavicom” zadovoljio vjerojatno svaki novinar sa tribine, Postnikov je zatim sve nazočne priupitao znaju li oni “konceptualno transparentnijeg natječaja u Hrvatskoj”. I naglasio kako to nije retoričko pitanje. ( Volio bih da mi jednom kolega iz Hine objasni kako je odgovor na “pitanje koje nije retoričko” upadica?).

I kako su gosti iz ministarstva kulture često nekulturno upadali i vrijeđali, sudionici su teško dolazili do riječi.

Tako je Davorka Budimir dobila priliku da nešto kaže tek sat vremena nakon početka tribine, a predsjednik Sindikata novinara se prvi puta oglasio tek nakon sat vremena i 45 minuta.

Filić je reagirao na izjave urednice hrvatskog izdanja Le Monde Diplomatiquea.

-Ne, vlast ne može raditi što god hoće i ne mogu se dijeliti novinari i mediji na vaše i naše. Gdje smo onda mi koji nismo ičiji – istaknuo je Filić koji je jedino internet novinarima zamjerio pak da zovu Sindikat kada njima nešto treba, a na pozive i akcije Sindikata se ne odazivaju. ( Kritiku prihvaćamo, a u našu obranu možemo reći kako naš ogranak postoji tek pola godine)

Saša Leković je rekao kako ni on ni HND ne podržava podjele na naše i vaše i kako je on takvu izjavu i osobno zamjerio bivšem predsjedniku HND-a.

-Ja nisam čuo kada je Duka to rekao, ali kako on to nije nikada demantirao, onda je valjda to izjavio. Mene i naše društvo ta izjava, od kada sam postao predsjednik, stalno prati iako ja to ne bih nikada rekao. I HND ne dijeli novinare i medije na naše i vaše. To, sam, uostalom u našem razgovoru i osobno predbacio Duki – rekao je Leković.

Predsjednica Transparency internationala Hrvatska je rekla kako je njihovo društvo i prije ove tribine od nekih portala upozoreno na sumnje u transparentnost i sukob interesa pri natječajima Ministarstva kulture za neprofitne medije te je predložila internet portalima koji te sumnje i dalje imaju da se jave njenom društvu kako bi zajednički pokušali te sumnje potvrditi ili odbaciti.

-Mogu reći kako ni TIH u zadnje vrijeme ne uspijeva prolaziti na sličnim natječajima, ali to je nama možda i dobro. Puno lakše sada možemo pratiti i ukazivati na moguću netransparentost u trošenju državnog novca – istaknula je Budimir.

Gošća iz ministarstva kulture Lela Vujanić spočitnula je autoru ovog teksta kako je on pokrenuo hajku na ministarstvo “sa sebi srodnim portalima poput narod.hr-a” jer je prošle godine “podvalio spin kako su oni dali novce nepostojećem portalu”.

Inače, kako piše naša “ustašica” Nora Krstulović, Vujanić je istaknuta stručnjakinja u pitanjima sukoba interesa.

No, portal dalje.com nije nikome “podvalio spin” nego smo samo jednom sprdačinom od prijave prošle godine željeli dokazati kako bilo tko na njihovom natječaju može dobiti bolju ocjenu od jednog konzervativnog portala kao što je narod.hr. Iako je jedan od bitnih kriterija njihovih natječaja “pluralizam medija”. Pluralizam je, prema njima, dopušten samo ako se odvija među bivšim i sadašnjim suradnicima i čitateljima Zareza.

Na odgovor kako je o njihovom radu kritički pisao i Jutarnji list, djelatnica ministarstva kulture je rekla kako smo mi štetočine koje smo uspjeli obmanuti i Jutarnji list, a njihovi novinari su nasjeli jer “imaju puno posla i nisu stigli dobro proučiti temu”.

Sumnjamo kako bi se kolega Robert Bajruši koji je o tim natječajima kritički pisao složio kako je pao na spin portala dalje.com. Još manje sumnjamo kako je na takav spin pao i vlasnik portala Index Matija Babić. Index također vrlo kritički piše o tim natječajima, pa to čini i danas u svom naslovu sa Hininog izvještaja kojeg su proširili njihovi novinari.

U izvještaju Hine, kojeg danas prenose brojni portali, ne spominje se ni Mario Čužić iako je inače njihov stalni suradnik. Čužić je istaknuo kako je u ocjeni njegovog portala povjerenstvo ministarstva kulture njima zamjerilo što nisu dovoljno kritični prema gradskoj vlasti Zagreba.

-A mi smo gradska novinska agencija čije izvještaje i fotografije uzimaju i veliki komercijalni mediji i Hina. Mi samo to i želimo raditi, novinske izvještaje koji po svojoj formi moraju biti objektivni. Zašto bi morali pisati komentare? – rekao je Čužić koji je zamjerio i novinarki portala H-alter koji je prije dvije godine napao portale koji preko natječaja dobivaju novce iz grada Zagreba.

-Pisali su kako dobivamo novce od Bandića ispod stola, a radi se o natječajima koji su pošteniji i transparentniji od ovih i čije rezultate uvijek možete naći na stranicama grada Zagreba – istaknuo je Čužić. No, istini za volju, valja priznati kako tada meta napada H-altera nije bio toliko portal zna.hr ili portal dalje.com koji je također dobivao novce na natječajima od grada Zagreba koliko portal Index i njegov vlasnik Matija Babić. Iako nikakvi novci nisu nikome dijeljeni ispod stola bilo je zgodno staviti u naslove kako Matija Babića prima pare od Bandića. A prošle godine su taj “novac ispod stola” uzeli i s H-altera. I ne samo na tom jednom natječaju.

Kada su moderatori vidjeli kako su na tribinu kao gosti došli i Josip Ćurković, pokretač prvog internet radija u Hrvatskoj ( Radio Deejay) i Nenad Bartolčić, urednik portala Moderna vremena pozvali su ih također da se priključe stolu kao sudionici.

Ćurković je istaknuo kako njegov neprofitni radio nikako ne uspijeva dobiti državne subvencije i kako im se često spočitavalo nedostatak FM frekvencije. Uspijevaju preživjeti uglavnom tako što organiziraju glazbene partije.

Nenad Bartolčić i njegov portal se na natječaje o kojima je bilo govora na tribini niti ne javljaju jer izdavač portala nije udruga nego tvrtka. Bartolčić inače već godinama vodi borbu da se na tim natječajima ne diskriminiraju portali čiji su izdavači tvrtke. Jer, tko god poznaje internet tržište u Hrvatskoj zna jako dobro kako je nazvati sve portale kojima su izdavači tvrtke ujedno i profitnima vrhunski cinizam.

– U svojoj pedeset i nekoj godini mene je stid reći kolika je ta “zarada”. Pa teško si priuštim i da sebe zaposlim – istaknuo je Bartolčić.

I za kraj, treba napomenuti kako je Ogranak internet novinara Zagreba Ministarstvo kulture još prije tjedan dana zamolilo da na tribinu dođu kao sudionici, uz Živkovića, ministar kulture Berislav Šipuš i barem jedan član povjerenstva.

Osobno smo pozvali i Damira Hajnskog koji je u Povjerenstvu bio kao predstavnik Hine. Njega smo pak htjeli na tribini iz dva razloga. Naime, ove godine je Ministarstvo kulture za 25 najbolje ocijenjenih portala osiguralo i poseban “bonus” iako on nije uopće bio predviđen u tekstu natječaja.

Osim što su dobili novce od ministarstva, ti portali su dobili i pravo na jednogodišnje besplatno korištenje Općeg servisa Hine.

Ostali hrvatski portali, koji su ministarstvu kulture manje dobri ili podobni, takvu uslugu plaćaju i pedesetak ( a i više) tisuća kuna.

Dakle, državna tijela ne samo da uvijek istim portalima dijeli najveće subvencije nego usluge državne agencije neki moraju plaćati, a neki ne. Samo zato jer je to tako odlučio ove godine ministar kulture.

Toliko o ravnopravnosti među internet portalima.

I toliko o tome zašto u izvještaju Hine sa sinoćnje tribine dosta toga nedostaje, a nešto je i netočno.

A kada smo već kod tog Povjerenstva, kojeg su ove godine uz Duku i Hajnskog, činili i Ana Marija Simić, Tonči Kursar, Hajrudin Hromadžić, Biljana Romić i Suzana Kunac – na tribini se pojavila još jedna zanimljiva gošća.

Biljana Bašić, bivša novinarka ugaslog Vjesnika, javila se ove godine na natječaj za člana povjerenstva. Na tribini je istaknula kako je natječaj proveden nabrzinu i netransparentno i kako ima razloga sumnjati da su članovi povjerenstva u kratkom vremenu koje su imali od svog konstituiranja pa do donošenja odluke uopće stigli kvalitetno pročitati i ocijeniti po tolikim kriterijima više od 80 pristiglih projekata.

Za kraj evo kako izgledaju rezultati ovogodišnjeg natječaja.

get_imgIzvor: dalje.com/direktno.hr

Odgovori

Skip to content