BUJICA: Mogli bismo svjedočiti državnom udaru! (video)

Što se to dogodilo jučer u Saboru, pitao je urednik i voditelj emisije ”Bujica” Velimir Bujanec svoje goste, gospodu Tihomira Dujmovića i Peru Kovačevića.

“Ovo je savršena ilustracija kako bi izgledala vlast Mosta i SDP-a. Most nije razumio, a oni koji jesu imali su svoje režisere. Leko je pokušao silovati Most. Glavaš i Petrina su svaki na svoj način htjeli pokazati kako je to podvala SDP-a. Tada je Milanović objasnio Kolindi Grabar Kitarović kako samo on može biti mandatar. Nakon ovoga, Podolnjak se pokazao kao netko tko je igrao na svoju ruku s SDP-om. Mogu se kladiti kako neće pobijediti Most na izborima. Prava strategija Mosta su pregovori, koji su drugorazredni (nisu razgovarali o vanjskoj politici i zdravstvom), kojim se želi legalizirati njihovo ne znanje, oni kupuju vrijeme uvjereni kako će na novim izborima dobiti mnogo glasova. Podolnjak je rekao kako želi koaliciju sa Živim zidom i ORaH-om. Da se glasovalo o Podolnjaku, mi bismo dobili predsjednika Sabora, plan Leke i SDP-a bio je da Predsjednica više ne može raspisati izbore”, rekao je Dujmović.

“Hrvatska je u parlamentarnoj krizi, ali je na putu ulaska u ozbiljnu ustavnu krizu. Krajem prosinca, po slovu Ustava istječe mandat sedmom sazivu Sabora. Iako su oni to htjeli sebi poslovnikom htjeli produljiti, no ja sam ih tužio Ustavnom sudu. Ostat ćemo bez zakonodavne vlasti. Nesrazmjer Ustava i Poslovnika je u trajanju mandata zastupnicima. Bilo kakvo postupanje nakon 22. prosinca ove godine oni postupaju neustavno. Pozivam ustavne stručnjake da počnu čitati Ustav, naposljetku. Mi imamo privremeno financiranje, ako ćemo biti bez vlade, od ožujka više nemamo isplatu plaće. Moramo kazati da je Zoran Milanović tehnički premijer. Ova vlada je ograničena. Tehnička vlada može trajati dugo. Zato mi nemamo vremena da se formira vlast dugo. Čak i ustavnim sucima, njima petorici, prestaje mandat 7. prosinca. Privremena vlada imala bi zadatak donijeti proračun. U europskoj je praksi da mandat predstavlja naciju, nema manjina i zato bi se oni morali suzdržati. Sada je na potezu Predsjednica da nas spasi od krize i neizlazne situacije”, rekao je Kovačević.

“Ustav je jasan već i po postojećim odredbama. Predsjednica ne smije dati mandat nekome tko ima manje od 76 mandata, Predsjednica ne može kršiti Ustav, u protivnom će odgovarati na sudu. Moguće je, temeljem napisa u Novom listu, kako bismo mogli svjedočiti državnom udaru, tako što bi Milanović mogao potencijalnoj privremenoj vladi uskratiti da vlada”, dodao je Dujmović.

 

Odgovori

Skip to content