OBAVJEŠTAJCI UPOZORAVAJU: Rusija i Velika Britanija sljedeće su mete napada Islamske države?

Glasnogovornik kalifata tzv. Islamske države Abu Mohammad al-Adnani prije nekoliko dana je izdao fetve i pozive na napade protiv svih zemalja koje napadaju Islamsku državu, a posebice Rusiju i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Od kako su prije nekoliko dana krenuli zračni udari britanskog Kraljevskog zrakoplovstva (RAF) protiv ciljeva tzv. Islamske države (DAESH), a koji se nadovezuju na također aktualne udare ruskog ratnog zrakoplovstva, reakcija islamista nije za čuditi. Europske sigurnosne agencije, prenose zapadni elektronski i tiskani mediji, upozorile su službeni London i Moskvu kako raspolažu provjerenim informacijama o tome da su sljedeće mete islamskih terorista upravo oni.

Podsjetimo, nekoliko tjedana se u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske vodila debata po pitanju treba li se RAF uključiti u napade protiv tzv. Islamske države. Konzervativni premijer britanske Vlade desnog centra, David Cameron snažno je podupirao takvu opciju, no opozicija se protivila. U konačnici britanski parlament izglasao je početak vojne operacije s ukupno 397 glasova “za” i 223 “protiv”.

Svega nekoliko sati nakon što je britanski parlament odobrio početak vojne intervencije protiv DAESH-a u Siriji, britanski Tornado lovci-bombarderi počeli su s izvođenjem sustavnih i preciznih zračnih napada na položaje ove terorističke skupine u Siriji. Zrakoplovi RAF-a poletjeli su s prostora britanske zračne vojne baze Akrotiri na Cipru s napomenom kako vojni izvori Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske nisu otkrili koliko je zrakoplova sudjelovalo u napadu i na kojim mjestima su izveli svoje napade.

Zanimljiva je i službena reakcija Rusije odmah nakon što se britansko Kraljevsko zrakoplovstvo aktivno uključilo u zračne napade protiv DAESH-a u Siriji. Službena Moskva je poručila kako svesrdno podupire i pozdravlja britanski vojni doprinos i pomoć u borbi protiv takozvane Islamske zajednice, ali su i podsjetili kako je Rusija do sada bila jedina zemlja koja legitimno djeluje u Siriji, obzirom da se angažirala na izravan poziv sirijskih vlasti. Iz Moskve su također poručili kako bi bilo bolje da, pored Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije, također sve strane, uključujući Sjedinjene Američke Države i Francusku te uskoro i Njemačku surađuju u sklopu jedinstvene koalicije.

”Smatramo da bi djelovanje bilo još učinkovitije kada bismo naše napore koordinirali u sklopu jedinstvene koalicije”, rekao je glasnogovornik ruskog Kremlja, Dimitrij Peskov. Naravno, Ujedinjeno Kraljevstvo nije se službeno očitovalo na ovu izjavu Peskova, obzirom da britanske Kraljevske zračne snage sudjeluju u sklopu koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države, a donedavno su s napadima protiv DAESH-a djelovali samo u Iraku, a sada i u Siriji.

VAŽNA ULOGA TURSKOG MIT I NJEMAČKOG BND

U međuvremenu su europske sigurnosne agencije prikupile dostatno podataka o tome kako islamisti DAESH-a imaju cilj napasti Rusiju i Ujedinjeno Kraljevstvo i to na sličan način kako su 13. studenog ove godine napali glavni grad Republike Francuske, Pariz, pojasnio je neimenovani europski obavještajni dužnosnik, naglašavajući kako iste informacije već odavno imaju britanski obavještajci iz MI6 i ruski obavještajci iz FSB. Također podsjećaju kako, osim u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, također i u Ruskoj Federaciji postoje vrlo operativne, djelomično uspavane borbene ćelije militanata tzv. Islamske države koje samo čekaju na zapovijed da udare na britansko-ruske gradove.

Ruski FSB je svjestan činjenice kako na Kavkazu već djeluju islamističke terorističke ćelije te uopće ne sumnjaju kako ih ima čak i u Moskvi, dok je po riječima britanskog premijera Davida Camerona samo tijekom prošlog mjeseca studenog ove godine britanske agenture MI5 i MI6 s uspjehom su spriječile čak sedam pokušaja islamista da napadnu London i ciljeve u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Europske sigurnosne agencije također sugeriraju ovih dana kako islamistički borci koji su u Siriju stigli iz Ujedinjenog Kraljevstva, već imaju naređenje višeg islamističkog operativaca o tome da napuste kalifat Islamske države te da se vrate kući i što prije sprovedu napade. Međutim, još uvijek nije jasno kojim ciljevima u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske prijeti neposredna opasnost, ni na koje određeno mjesto mjesto islamisti planiraju udariti. Slično je i s Ruskom Federacijom, obzirom da ni tamo ne znaju točno gdje Islamska država planira udariti.

Zanimljiva je i ključna uloga turske obavještajne službe Millî İstihbarat Teşkilatı (MIT) o kojoj ništa nije bilo u hrvatskim medijima, kao ni u medijima zemalja koje graniče s Republikom Hrvatskom. Aine Lesley Davis, operativac tzv. Islamske države, inače islamist britanskog državljanstva, uhićen je u Istanbulu i to na isti dan kad je u Parizu napravljen teroristički napad. Turski obavještajni dužnosnik za američki je CNN izjavio kako je dotični Aine planirao putovati u Europu pa u Ujedinjeno Kraljevstvo u namjeri da dostavi naloge o planiranim terorističkim napadima. Informaciju CNN-a prvi je prenio vodeći turski tisak Hurriyet. Naravno, Aine je uhićen nakon što su turski obavještajci iz TSK kontaktirali svoje britanske kolege iz Secret Intelligence Service (SIS), točnije iz britanske Vojno obavještajna službe, sekcija šest (MI6), a nakon praćenja kretanja samog Ainea dok je još bio u glavnom gradu tzv. Islamske države, Al-Raqqah i to od vremena njegovog evidentiranog druženja s nedavno ubijenim Jihhadi Johnom (pravo ime Mohammed Emwaz) od strane američkog vojnog drona 12. studenog ove godine.

Turski obavještajci su također informirali i američke kolege iz američke Central Intelligence Agency (CIA), ruske kolege iz FSB i britanske kolege iz MI6 kako su nedavno presreli komunikaciju visoko pozicioniranog islamističkog dužnosnika iz Tunisa, za kojeg se vjeruje da je bio jedan od mozgova napada na Pariz te da i dalje planira napadati ciljeve na Zapadu i u Rusiji. Čak štoviše, po informacijama turskih obavještajaca, dotični Tunižanin je tijesno surađivao i s nekoliko terorista tzv. Islamske države koji su francuski državljani te koji su aktivno obavještajno djelovali u gradu Al-Raqqah i šire protiv Assadovih sirijskih vojnih snaga. Turski obavještajni dužnosnik koji je s razlogom htio ostati anoniman, za američki CNN također je izjavio kako je glasnogovornik kalifata tzv. Islamske države Abu Mohammad al-Adnani, inače pravog imena Taha Subhi Falaha, rodom Sirijac, emir (general) i Šeik, prije nekoliko dana izdao fetve i pozive na napade protiv svih zemalja koje napadaju Islamsku državu, a posebice Rusiju i Ujedinjeno Kraljevstvo. Riječi turskog neimenovanog obavještajca su potvrdili i obavještajci američke CIA-e kao istinite (!). To znači da je pitanje dana, ako ne i sata da islamistički teroristi udare po ciljevima u Londonu i Moskvi.

Zanimljivo je i otkriće njemačke obavještajne službe Bundesnachrichtendienst – BND čiji agenti su nedavno upozorili kako službeni Rijad, tj. Saudijska Arabija pokušava igrati destabilizirajuću ulogu na Bližnjem istoku prakticirajući “sve agresivniju vanjsku politiku”. Nadalje, kako prenosi njemački list Der Spiegel, BND su objavili izvještaj u kojem se navode konkretni rizici saudijskih ambicija da postanu dominantna sila u regiji. Navodi se kako je sve agresivnija vanjska politika Saudijske Arabije stupila na snagu otkako je na vlast došao novi kralj, Njegovo Veličanstvo Salman bin Abdulaziz. Također se navodi kako unutar moćne kraljevske obitelji postoje unutarnji sukobi kao i ambicija da se jednostrano vlada cijelom regijom, što može postati “česti izvor nestabilnosti u arapskom svijetu”, ističu njemački obavještajci. Nadalje, njemački obavještajni izvori također navode kako kraljev sin, ministar obrane Mohammad bin Salman Al Saud, najžešće zagovara agresivnu vanjsku politiku i intervencionizam. O svemu ovome je njemački BND na vrijeme brifirao kolege u britanskom MI6, američkoj CIA-i, ruskom FSB-u, izraelskom MOSSAD-u te francuskom DGSE.

Sukladno ovim najnovijim obavještajnim informacijama o predstojećim terorističkim napadima kalifata tzv. Islamske države (DAESH), ruski je ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov na jučerašnjoj OESS konferencije u Beogradu rekao kako bi kurdski borci i američke specijalne snage, koje se nalaze na terenu u Siriji, trebale odmah zatvoriti granicu s Turskom kako bi se prekinulo, ne samo ilegalno prebacivanje ISIL-ove nafte, već i migriranje islamističkih terorista koji imaju namjeru raditi napade po Europi. Naglasio je kako je zatvaranje tursko-sirijske granice u ovom trenutku upravo zbog opasnosti najnovijih odluka o planiranim terorističkim udarima kudikamo važnije od pronalaženja tko kupuje naftu od Islamske države. “Umjesto da se sada pokreće široka istraga, moramo se fokusirati na očiti korak – zatvaranje tursko-sirijske granice… Zatvaranju te granice treba pristupiti na realističan način – kurdski borci, koji su saveznici američke koalicije, mogu se iskoristiti po tom pitanju na sirijskoj i na iračkoj strani granice”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content