Milanović pravi totalnu budalu od sebe i nasljednika

Milanović kao kralj Lear – pravi totalnu budalu od sebe i nasljednika 

U posljednjih tri tjedna pomno promatram premijera u odlasku Milanovića. Promatram kako se nosi s gubljenjem većine na upravo završenim parlamentarnim izborima.

U prvim danima je trijumfalno paradirao radošću što ga Domoljubna koalicija nije potukla do koljena. I u toj svojoj iluzornoj sreći, dok je bio uvjeren da će bez problema pribrojiti glasove IDS-a, manjinskih predstavnika, nekolicine iz Mosta i bez problema doći do tih 76 parlamentaraca potrebnih za sastav mandata nove Vlade, počeli su se nazirati problemi.

U vlastitoj obmani, Milanović negira nepristajanje ostalih, potencijalnih predstavnika, prilaženju njegovom taboru. Nastavlja sa starim postupcima prisila, prijetnji i manipulacija, s namjerom opstanka na vlasti.

Citiramo li Shakespearea, nastaje pravi raj za luđake! Na pomolu su nove zavrzlame, a u ovoj postizbornoj farsi kralj Lear premeće se sve više u parodiju samog sebe, nekad moćnog, a danas vladara razbijenih iluzija.

Evo i primjera, na konzultacijama parlamentarnih stranaka s Predsjednicom, postaje očito da Milanović gubi tlo pod nogama. Debelokožac kojeg, kao većinu zlostavljača, nije bilo briga kad je nabacivao uvrede o drugima, ali kada se netko usudio prošaptati kritiku na njegov račun, počeo bi se tresti kao tetrijeb.

I tako premijer hrabro okreće leđa – predsjednici i fotografima. Svi ostali u čudu vidjevši neotesnost Milanovića, kralja Leara. Većina ga medija prozvala drznikom, neodgojenim, stručnjaci komunikologije umuju nad takvim nedostatkom takta, dok se ja pitam se što o takvom potezu kaže PR stručnjak Braun u službi Milanovića? Ili je Braun na godišnjem odmoru? Prvo sam u nevjerici odgledala verzije pred kamerama, a onda zaključila da su lude kralja Leara u ovom slučaju zakazale.

Dvorske lude, ili samo budale, držali su svi vladari. Profesija budale bila je da zabavlja i izmišlja šale na taj način da njihove poruge kažu istinu vladarima. Početna je teza, da su svi eto – lude, a najveća je ona, koja to ne zna sama za sebe.

U dvojbi kome da ostavi kraljevstvo, kralj Lear pravi totalnu budalu od sebe i svojih nasljednika, naravno s tragičnim posljedicama. Tko god u Milanovićevom taboru ima, ili je imao, ingerencije da mu kaže istinu – mora da je zakazao ovih dana, zaboraviši da netko treba skupiti snagu i reći premijeru u odlasku da pogleda istini u oči.

U carevom novom ruhu, car je nesvjestan da je gol. Podanici šute. I sad, na točki zapleta, mnogi ‘obaviješteni analitičari’ i slobodoumni novinari naslućuju potencijalni rasplet, a to je da se vladavini bliži kraj. PR mašinerija ima jednu zadaću, predstaviti i upakirati nešto što je neugledno, nepristojno i grubo u nešto što je lijepo, poželjno i dobro.

I dok imamo deficit hrabrih budala, PR je gospodarska grana u naglom porastu. Tako da se vladari zaljubljuju u svoj lik na ekranu i novinskim naslovnicama. U carstvu budala, zna se da samo mudar vladar može imati mudru budalu, a to je ona koja će gospodaru sasuti istinu u lice. Da ne pravi dalje budalu od sebe jer je on jedini koji više ne shvaća šalu. Engleska inačica, za koju nema dobrog prijevoda na hrvatski, kaže ‘joke is on him’.

Autor: Ana Bačić/direktno.hr

Odgovori

Skip to content