KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ: ‘Povjeravam mandat za sastavljanje vlade Tihomiru Oreškoviću’

Na Pantovčaku je počeo posljednji, peti krug konzultacija predsjednice Republike s izabranim zastupnicima i čelnicima parlamentarnih stranaka nakon kojega će se znati ima li Hrvatska mandatara vlade ili će Kolinda Grabar-Kitarović imenovati privremenu vladu i raspisati prijevremene parlamentarne izbore.

U nastavku možete pratiti tijek događaja:

18.40 sati – Tihomir Orešković zahvalio se Domoljubnoj koaliciji, Mostu i predsjednici Republike Hrvatske. – Uložit ću sve svoje znanje i trud da formiramo kvalitetnu vladu i da počnemo rješavati nagomilane probleme – poručio je.

– Ovdje smo mi svi da služimo hrvatskim građanima i da zajedno gradimo bolje sutra – dodao je.

18.39 sati – Nakon što je Tihomir Orešković predsjednici Kolindi Grabar Kitarović predočio potpise 78 zastupnika ona mu je dala mandat za sastavljanje Vlade.

– Dovršila sam peti i posljednji krug konzultacija. Na samom kraju procesa Tihomir Orešković uvjerio me kako uživa povjerenje 78 zastupnika Hrvatskog sabora koje mi je javno i pred vama predao. Stoga mu u skladu s ustavnim ovlastima povjeravam mandat za sastav nove trinaeste po redu vlade republike Hrvatske – rekla je predsjednica u svom obraćanju.

Predsjednica je konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora sazvala za ponedjeljak 28. prosinca.

18.05 sati – Prema Ustavu, predsjednica Republike, naime, dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Orešković tako treba predsjednici Grabar Kitarović s najmanje 76 potpisa dokazati kako ima potporu većine izabranih saborskih zastupnika da bude mandatar za sastavljanje Vlade.

Čelnik Mosta Božo Petrov i prvi čovjek Domoljubne koalicije, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jučer su, u četvrtom krugu konzultacija na Pantovčaku, predsjednici donijeli 78 potpisa kao dokaz da imaju saborsku većinu, a danas su izvjestili da će Orešković biti mandatar. Dobije li Orešković mandat za sastavljanje Vlade – 46 dana nakon održavanja parlamentarnih izbora u kojima je nekoliko puta došlo do obrata u tome tko će s kime sastaviti saborsku većinu – Hrvatska ulazi u drugu fazu sastavljanja zakonodavne i izvršne vlasti, odnosno treba se konstituirati Hrvatski sabor koji mora potvrditi mandatara i Vladu.

17.45 sati – U sredini, između Tomislava Karamarka i Bože Petrova stubama u Predsjedničkim dvorima uspinje se na konzultacije i Tihomir Orešković, kandidat za novog mandatara. Iza njih, u pratnji su i ostali lideri Domoljubne koalicije, Špika, Kosor, Tepeš, Hrg.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content