SPLIT: Udruga ‘Marijini obroci’ prikupila 88.623,21 kuna za gladnu djecu u Beninu

U srijedu je na susretu Hrvatskog nadzemlja u Splitu završila božićna humanitarna akcija ‘Donatori darivaju donatore’.

Pjevač Dražen Zečić izvlačenje je započeo svojom duhovnom pjesmom ‘Malo je’ kojom je rasplamsao već uzavrelu atmosferu u prepunoj dvorani, nakon čega je zajedno s voditeljem moderirao izvlačenje. Bilo je puno bogatih iznenađenja, a istaknuli bismo putovanje u Jeruzalem koje je dobila mlada Katarina Bilić-Pavlinović
.
Primarni cilj akcije bio je informirati građane o postojanju udruge ‘Marijini obroci’ kojoj je cilj da svako dijete na mjestu obrazovanja dobije jedan obrok dnevno. Kineska poslovica kaže: „Ako želiš nekoga nahraniti za jedan dan, daj mu ribu. Ako ga želiš nahraniti za cijeli život, nauči ga loviti ribu.“

Time se djecu potiče na dolazak u školu, ali im se istodobno omogućava obrazovanje. Za jedno dijete godišnje potrebno je 120 kuna. Od prikupljenih donacija 93 posto novca dolazi direktno do djeteta, a 7 posto troši se na logistiku i prikupljanje sredstava.

‘Marijini obroci’ trenutno u svijetu hrane 1,36 milijuna djece. Hrvatska trenutno u deset školskih kuhinja u Liberiji, Ekvadoru, Beninu i Malaviju hrani 11 tisuća djece. Upravo kuhinja u Beninu nosi naziv ‘Dalmacija-Hrvatska’, te se tamo svakog dana pripremaju obroci za 600 djece.

IMG_2032 2

Akcijom smo željeli prikupiti sredstva za prehranu djece u kuhinji ‘Dalmacija’ u Beninu. Prikupljeno je 88.623,21 kn te je omogućena godišnja prehrana za 739 djece. Samo ovom akcijom prehranit ćemo djecu u Beninu, a možda omogućiti i povećanje kapaciteta kuhinje. Ovo je najveća održana humanitarna akcija za ‘Marijine obroke’ u Hrvatskoj.

Djeca koja primaju ‘Marijine obroke’ imaju oči i srca puna nade. Ona se raduju naoko malim stvarima i neizrecivo su zahvalna ljudima koji, usprkos svim teškoćama, daju od dijela koji im nije višak, nego žitak.

„Ono što je nama važno jest gladno dijete. Kada su pred našim očima danas gladna djeca, mi ćemo ih nahraniti, a istodobno ćemo poraditi na rješenju da ih dugoročno nahranimo, stvarajući globalni pokret ljudi koji vjeruju u ovu viziju. ‘Marijini obroci’ niz su malih djela ljubavi. Ako ujedinite sve te male žrtve, stvara se nešto prekrasno.“ (Magnus – osnivač Marijinih obroka)

Hvala svima koji su sudjelovali u ovoj akciji, a posebno volonterima kojih je u ovom projektu bilo više od stotinu. Njima, a i svim volonterima u svijetu želimo poslati poruku koju je na jednom mjestu kazao Lao-Ce: „Što više daješ, to više imaš.“

Ako bismo ovu njegovu misao, koja ukazuje na ono što je blaženije i što čovjeka ispunja, prebacili u kontekst volontera ili čak egzistencije čovjekova bića, mogli bismo kazati: „Što više daješ sebe, tim više jesi.“ Doista, samo darivanje samoga sebe čini to da čovjek pokreće svijet oko sebe i u sebi.

MISIJA / JOSIP ULIĆ

Odgovori

Skip to content