ČUDO SVIH ČUDA: Dulji niz od Hrvata u finalu Lige prvaka imaju samo tri nogometne velesile!

Ne dogodi li se Luki Modriću u sljedeća tri tjedna neki veliki peh, Hrvatska će petu godinu zaredom imati igrača u finalu Lige prvaka. Serija je počela 2012. u Münchenu, kada je Ivica Olić ušao u produžetku dvoboja Bayerna i Chelseaja (i promašio izglednu šansu te penal u raspucavanju), a neprekinuti niz nastavit će se na San Siru.

Modrićev Real nada se reprizi scenarija iz Lisabona 2014., kada je upravo naš reprezentativac u sudačkoj nadoknadi iz kornera asistirao Ramosu i Madriđanima raskrčio stazu prema “decimi”. Godinu prije toga, Mario Mandžukić načeo je mrežu Borussije Dortmund na Wembleyju. I lani je prvi strijelac u finalu najelitnijeg klupskog natjecanja bio Hrvat – Rakitiću su trebale četiri minute da zabije Juventusu.
Osim što su imali itekako zapažene uloge, naši su reprezentativci zajednički stvorili respektabilan niz. Hrvatska se nalazi u vrlo malom krugu zemalja koje posljednjih godina redovito imaju predstavnika u finalu. Jednako dugu seriju, premda neusporedivo veći broj igrača (24), bilježi Njemačka, dok su u najvećoj klupskoj utakmici godine dulje prisutni samo Brazilci, Španjolci i Francuzi.

Barem jedan Brazilac igrao je u svim finalima Lige prvaka od 2000. naovamo. Malo je nedostajalo da niz bude prekinut 2008. u Moskvi, no tada je Juliano Belletti (Chelsea) ušao u 124. minuti, a Anderson (Man. United) u 125. Obojica su kasnije pogodili s bijele točke.

Niz Francuske i Španjolske počeo je 2011. na Wembleyju. Od tada do prošle godine Španjolci su imali ukupno 31 igrača u finalu, a brojka će se znatno povećati u Milanu.

Hrvatski niz u finalima Lige prvaka još je impresivniji uzme li se u obzir zastupljenost drugih velikih nogometnih nacija. Italija je, zahvaljujući Juventusu, prošle godine imala petoricu igrača (Buffon, Barzagli, Bonucci, Pirlo, Marchisio), a četiri sezone prije toga nijednog.

Pomalo je nevjerojatno da Englezi poste već četiri godine i postit će još barem jednu. Posljednji engleski sudionici u finalu bili su Lampard, Cahill, Cole i Bertrand, koji su s Chelseajem slavili na Allianz Areni. Ni Belgija, iako ima reprezentativce u svim najjačim europskim ligama, nije bila prisutna u finalima 2013. ni 2015.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content